Analize

Milorad Dodik „Šampion Istinomjera“ u 2019. godini

Tokom protekle godine Istinomjer je ocijenio izjave preko 200 aktera sa bosanskohercegovačke političke scene. U kategorijama istinitosti i dosljednosti kao i u pogledu ispunjenosti datih obećanja, u 2019. godini ocijenjeno je blizu 500 izjava.

Najviše neistinitih izjava skupio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik – njih 14. Izjave predsjednice Republike Srpske, Željke Cvijanović u 2019. godini četiri puta su ocijenjene kao neistinite, dok su izjave lidera Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, ali i do nedavno aktuelnog Predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, po tri puta ocijenjene kao neistinite.

Milorad Dodik, više puta neistine je izgovarao u kontekstu ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, kada je tvrdio da je BiH “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda” ili da je “državna zajednica” te da “nije država”; da je “Vijeće ministara Pomočni organ Predsjedništva BiH”; ali i neistine u vezi sa vođenjem spoljne politike, brojem građana srpske nacionalnosti u Bihaću ili brojem opština u Republici Srpskoj, sve do tema poput popularnosti predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa.

Predsjednica RS, Željka Cvijanović dva puta je izgovarala neistine u pogledu karaktera Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a, jednom u januaru, a drugi put u augustu 2019. godine. Također, neistinite tvrdnje je iznosila i u vezi sa procentoma rasta penzija u RS, ali i tvrdila da se član V.I.5. Ustava BiH, kojim je propisano da su “odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće“, uopšte ne nalazi u Ustavu.

Lider SDA, Bakir Izetbegović tvrdio je „da su plate i penzije u FBiH za 20% veće nego one u RS“, da je „ZDK prvi po izvozu u BiH“ ili da je „Mehanizam koordinacije imao potpuni konsenzus u pripremi odgovora na Upitnik EK”.

Sa druge strane, član Predsjedništva BiH Željko Komšić četiri puta je dobio ocjenu istinito, dok su po dva puta istu ocjenu dobile izjave Milorada Dodika i Denisa Zvizdića.

Komšić je istinu izgovorio u vezi sa odnosom BiH sa NATO savezom, ali i brojem žena koje učestvuju u mirovnim misijama UN-a, dok je bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić istine izgovorio u kontekstu rasta konkurentnosti bh. privrede, ali i o radu Parlamenta BiH.

Prema ocjenama izjava u kategoriji dosljednosti, najnedosljedniji bili su Milorad Dodik sa tri negativne ocjene te lider Saveza za bolju budućnost i novoizabrani ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sa dvije nedosljedne izjave.

Među Dodikovim nedosljednostima o kojima je Istinomjer pisao našli su se njegovi stavovi iz marta 2019. godine u vezi sa imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ali i angažovanjem OS BiH na zaštiti granica od ilegalnih prelazaka.

Fahrudin Radončić nedosljedan je bio čak tri puta u odnosu na svoje ranije stavove u pogledu koalicije sa SDA.

Najdosljedniji akteri o kojima je Istinomjer pisao u 2019. godini bili su poslanik Saveza za Bolju Budućnost u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Damir Arnaut i Naša Stranka, čiji javni istupi su po tri puta ocijenjeni kao dosljedni.

Damir Arnaut, suprotno stavovima svog stranačkog lidera dva puta je ocijenjen dosljednim jer je još od Općih izbora održanih u oktobru 2018. godine, bio protiv koalicije SBB-a sa SDA.

Najviše ocjena u protekloj godini Istinomjer je podijelio u kategoriji izjava koje su se odnosile na obećanja, pa su tako 173 obećanja zvaničnika ili političkih i javnih subjekata iz cijele BiH ocijenjena kao ispunjena, dok su 142 ocijenjena kao neispunjena.

Najviše ispunjenih obećanja tokom 2019. godine, na portalu Istinomjer imao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, njih osam. Obećanja donedavnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirka Šarovića te premijera Kantona Sarajevo Edina Forte sedam puta su ocijenjena kao ispunjena. Šest ispunjenih obećanja imao je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić, a po pet su imali predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić, te bivši predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik partije Narod i pravda, Elmedin Konaković.

Igor Radojičić ispunjavao je obećanja o infrastrukturnim projektima u Banjaluci kao što su gradnja novih vodovodnih sistema, gradnja kružnih tokova, ali i druga obećanja poput plaćanja doprinosa za liječenje djece u inostranstvu ili besplatnih sportskih sekcija u osnovnim školama.

Mirko Šarović je između ostalog ispunio data obećanja u vezi sa nastavkom izvoza mesa u Tursku, realizaciji projekta “Proizvedeno bez GMO”, izvozu piletine iz BiH na tržište EU, kao i iniciranju ukidanja carina za uvoz električnih automobile.

Sa druge strane, i u ovoj kategoriji prednjači Milorad Dodik sa 13 neispunjenih obećanja, a slijede ga premijer Republike Srpske, Radovan Višković i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, Dragan Čović sa po 7 neispunjenih obećanja. Po pet obećanja koja je istinomjer u 2019. godini ocijenio kao neispunjena dali su i Bakir Izetbegović, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta i načelnik sarajevske općine Centar, Nedžad Ajnadžić.

Među brojnim neispunjenim obećanjima Milorada Dodika našlo se ono da će, ”ukoliko uskoro ne bude tužilačke odluke u slučaju stradanja Davida Dragičevića, pozvati građane na proteste pred banjalučko Okružno javno tužilaštvo”, ali i obećanja novinarima “da više neće morati ketiti” ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Dragan Čović između ostalih nije ispunio obećanja da će Program restrukturiranja Aluminija biti u potpunosti izrađen do kraja jula 2019. godine; obećanje o skorom formiranju vlasti iz marta ove godine, ali i obećanje o skorom formiranju Doma naroda Parlamenta FBiH dato još u februaru.

Neispunjena obećanja Radovana Viškovića o izradi Registra zaposlenih u RS do kraja 2019. godine; obećanje da će prosječna plata u RS prestići platu u FBiH; ali i da će podnijeti tužbu protiv FBiH i UIO zbog kako je govorio, “činjenice da ne postoji spremnost da se riješi pitanje raspodjele prihoda od indirektnih poreza”.

Neke izjave Istinomjer kao ni prethodnih godina nije mogao ocijeniti u ove tri kategorije, pa su se one našle u rubric “Nevjerovatno ali Istinomjer”. Neke od tih izjava bile su one u kojima je Bakir Izetbegović najmanje tri puta u protekloj godini, bilo u funkciji opisa načina vođenja svoje politike ili brzine kretanja BiH ka Evropskoj uniji, iskoristio metaforu vožnje automobila. Bakir Izetbegović je i govoreći o potrebi “većeg povjerenja u liderstvo”, pojasnio kako politika liči na pecanje.

U ovoj kategoriji svakako treba izdvojiti odgovor Fahrudina Radončića iz marta 2019. godine da ne zna da li treba da skoči sa tornja da bih dokazao da ga učešće u vlasti ne zanima. Fahrudin Radončić, imenovan je za ministra sigurnosti BiH 23. decembra, nakon što je ranije postigao sporazum o koaliciji na svim nivoima vlasti sa Strankom demokratske akcije i Demokratskom frontom.

Ako sumiramo sve rezultate Milorad Dodik tako je u 2019. godini ponio titulu svojevrsnog šampiona Istinomjera sa 34 ocjene, što svjedoči i o broju izjava i komentara na različite teme koje ovaj političar daje u svojim veoma čestim javnim istupima.

Opširnije možete čitati i na portalu istinomjer.ba koji i u 2020. godini nastavlja sa praćenjem izjava i djelovanja bosanskohercegovačkih političara. Sve najbolje u 2020. godini želi vam tim Istinomjera.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!