Dom naroda Parlamenta FBiH nije formiran “u narednih 7-8 dana”

Uoči održavanja posljednje sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS), lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, najavio je kako će Dom naroda Parlamenta FBiH biti formiran “u narednih 7-8 dana”.

Imat ćemo jasan Dom naroda u narednih 7-8 dana što će stvoriti mogućnost da se na Federalnoj razini usvoji proračun i u drugom Domu.”

Dragan Čović, 21.01.2019.

Kao što je javnosti poznato, Dom naroda Parlamenta FBiH još uvijek nije formiran nakon Općih izbora u oktobru 2018. godine, a razlog tome je Odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, kojom su izbrisane odredbe Izbornog zakona BiH o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, a o čemu još nije postignut dogovor političkih aktera. Zbog toga je Centralna izborna komisija, 18. decembra 2018. godine, donijela Uputstvo o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, prema kojoj su kantonalne skupštine bile dužne da u roku od sedam dana od odjave odluke dostave imena delegata.

Međutim, do 31. januara ove godine, prema informacijama sa zvanične web stranice CIK-a, potvrđena su imena delegata iz Posavskog, Unsko-sanskog, Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, a prema informacijama iz medija danas bi trebala biti potvrđena i imena delegata iz Kantona Sarajevo.  

S obzirom da Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituisan u roku u kom je to najavio Dragan Čović, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Uspostava izvršne vlasti u kontekstu poznatih stavova političkih partija u BiH

U formalno-pravnom smislu, situacija će biti raščišćena tek nakon očitovanja Ustavnog suda BiH po apelaciji Borjane...

Radovi na dogradnji O.Š. Branko Radičević još uvijek traju

Na SNSD-ovom predizbornom skupu održanom u oktobru 2018. godine u Starčevici/Obilićevu, gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić je rekao da se okončanje dogradnje O.Š. Branko Radičević u Banjaluci...


Januar bez sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH i usvajanja Budžeta

Nakon što je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH privedena kraju, istog dana, 09.01.2019. godine održana je vanredna sjednica ovog zakonodavnog tijela na kojoj je po hitnom...