Dom naroda Parlamenta FBiH nije formiran “u narednih 7-8 dana”

Uoči održavanja posljednje sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS), lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, najavio je kako će Dom naroda Parlamenta FBiH biti formiran “u narednih 7-8 dana”.

Imat ćemo jasan Dom naroda u narednih 7-8 dana što će stvoriti mogućnost da se na Federalnoj razini usvoji proračun i u drugom Domu.”

Dragan Čović, 21.01.2019.

Kao što je javnosti poznato, Dom naroda Parlamenta FBiH još uvijek nije formiran nakon Općih izbora u oktobru 2018. godine, a razlog tome je Odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, kojom su izbrisane odredbe Izbornog zakona BiH o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, a o čemu još nije postignut dogovor političkih aktera. Zbog toga je Centralna izborna komisija, 18. decembra 2018. godine, donijela Uputstvo o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, prema kojoj su kantonalne skupštine bile dužne da u roku od sedam dana od odjave odluke dostave imena delegata.

Međutim, do 31. januara ove godine, prema informacijama sa zvanične web stranice CIK-a, potvrđena su imena delegata iz Posavskog, Unsko-sanskog, Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, a prema informacijama iz medija danas bi trebala biti potvrđena i imena delegata iz Kantona Sarajevo.  

S obzirom da Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituisan u roku u kom je to najavio Dragan Čović, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS bez rezervnog sastava policije

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske na Četvrtoj redovnoj sjednici održanoj  18.04.2019. godine usvojila...

“Da vratimo naziv Srpsko Sarajevo”

Na predizbornom skupu za Opće izbore 2018. godine održanom u Istočnom Sarajevu, predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik najavio je referendum o vraćanju bivšeg naziva ovome gradu.   Predlažem...


Draft sporazuma o “formaliziranju Bh bloka” ostao nedostupan javnosti

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i delegat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nermin Nikšić još je marta 2019. godine najavio “formaliziranje Bh...