Dom naroda Parlamenta FBiH nije formiran “u narednih 7-8 dana”

Uoči održavanja posljednje sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS), lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, najavio je kako će Dom naroda Parlamenta FBiH biti formiran “u narednih 7-8 dana”.

Imat ćemo jasan Dom naroda u narednih 7-8 dana što će stvoriti mogućnost da se na Federalnoj razini usvoji proračun i u drugom Domu.”

Dragan Čović, 21.01.2019.

Kao što je javnosti poznato, Dom naroda Parlamenta FBiH još uvijek nije formiran nakon Općih izbora u oktobru 2018. godine, a razlog tome je Odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, kojom su izbrisane odredbe Izbornog zakona BiH o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, a o čemu još nije postignut dogovor političkih aktera. Zbog toga je Centralna izborna komisija, 18. decembra 2018. godine, donijela Uputstvo o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, prema kojoj su kantonalne skupštine bile dužne da u roku od sedam dana od odjave odluke dostave imena delegata.

Međutim, do 31. januara ove godine, prema informacijama sa zvanične web stranice CIK-a, potvrđena su imena delegata iz Posavskog, Unsko-sanskog, Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, a prema informacijama iz medija danas bi trebala biti potvrđena i imena delegata iz Kantona Sarajevo.  

S obzirom da Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituisan u roku u kom je to najavio Dragan Čović, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Još uvijek ništa od uvođenja radničkih kartica u RS

Uvođenje radničkih kartica u Republici Srpskoj (RS) u cilju sprječavanja rada na crno, najavljuje se još od 2017....

Pregovori u vezi novog saziva Vijeća ministara BiH nisu “konačno završeni”

Još jedna runda pregovora oko uspostave novog saziva Vijeća ministara BiH na kojoj su učestvovali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a održana je u Sarajevu, 17.04.2019. godine. Uoči samih razgovora...Gornja Trnova i dalje bez replike rodne kuće Filipa Višnjića

Direktor Centra za kulturu “Filip Višnjić” u Ugljeviku, Predrag Vujević još je maja 2015. godine kao “kapitalni projekat najavio izgradnju objekta koji će biti replika rodne kuće pjesnika Filipa...