Dom naroda Parlamenta FBiH nije formiran “u narednih 7-8 dana”

Uoči održavanja posljednje sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS), lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, najavio je kako će Dom naroda Parlamenta FBiH biti formiran “u narednih 7-8 dana”.

Imat ćemo jasan Dom naroda u narednih 7-8 dana što će stvoriti mogućnost da se na Federalnoj razini usvoji proračun i u drugom Domu.”

Dragan Čović, 21.01.2019.

Kao što je javnosti poznato, Dom naroda Parlamenta FBiH još uvijek nije formiran nakon Općih izbora u oktobru 2018. godine, a razlog tome je Odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, kojom su izbrisane odredbe Izbornog zakona BiH o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, a o čemu još nije postignut dogovor političkih aktera. Zbog toga je Centralna izborna komisija, 18. decembra 2018. godine, donijela Uputstvo o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, prema kojoj su kantonalne skupštine bile dužne da u roku od sedam dana od odjave odluke dostave imena delegata.

Međutim, do 31. januara ove godine, prema informacijama sa zvanične web stranice CIK-a, potvrđena su imena delegata iz Posavskog, Unsko-sanskog, Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, a prema informacijama iz medija danas bi trebala biti potvrđena i imena delegata iz Kantona Sarajevo.  

S obzirom da Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituisan u roku u kom je to najavio Dragan Čović, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Biciklistička staza oko stadiona Koševo nije izgrađena do polovine 2019. godine

Prilikom otvaranja druge dionice biciklističke staze od Alipašine ulice do parka Jezero, načelnik Općine Centar, Nedžad...

Inicijativa za objavu registra zaposlenih u javnom sektoru ZDK još uvijek na čekanju

Gradonačelnica Visokog, Amra Babić uputila je početkom maja ove godine inicijativu Vladi Zeničko-dobojskog Kantona (ZDK) da javno objavi registar zaposlenih u javnom sektoru. Iako je premijer ZDK,...


Još uvijek ništa od najavljene legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe

Početkom ove godine ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović najavio je kako bi dugoočekivana upotreba kanabisa u medicinske svrhe uskoro trebala zaživjeti i u Bosni i...