Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još jednom je iznio svoje viđenje ustavno-pravnog odnosa između ova dva organa izvršne vlasti Bosne i Hercegovine.

 

Tako je pored ostalog Dodik ustvrdio:

Neko je htio da napravi vladu BiH, iako u Ustavu piše da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik, 21.08.2019.

Podsjećamo, ovo nije prvi puta da Dodik iznosi tvrdnju da je, u skladu sa Ustavom BiH, Vijeće ministara BiH “pomoćni organ Predsjedništva BiH”, te je Istinomjer i ranije imao priliku da se na takve Dodikove izjave i osvrne. 

Obzirom da Dodik u kontinuitetu nastavlja sa pomenutom tvrdnjom, i ovom prilikom naglašavamo da Ustav BiH propisuje postojanje dva organa izvršne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, a to su Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH, te jasno definiše njihova ovlaštenja i međusobni odnos.

Tako, nijedna odredba u Ustavu BiH ne pominje Vijeće ministara BiH u svojstvu “pomoćnog tijela”, kako Predsjedništvu BiH, tako ni nekom drugom organu, niti u Ustavu BiH takav termin postoji u bilo kom kontekstu. 

Zakon o Vijeću ministara BiH kojim je detaljno razrađena ustavna odredba koja se odnosi na Vijeće ministara BiH kao organ izvršne vlasti također je jasan.

Naime, član 2. Zakona o Vijeću ministara BiH, koji je donesen na osnovu člana IV.4.a) Ustava Bosne i Hercegovine jasno definiše da je:

Vijeće ministara BiH organ izvršne vlasti Bosne i Hercegovine koji vrši svoja prava i dužnosti kao vladine funkcije, u skladu sa Ustavom BiH, zakonima i drugim propisima Bosne i Hercegovine.

 Zakon o Vijeću ministara BiH

Ovim Istinomjer tvrdnju Milorada Dodika da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Uskoro počinje rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju Grdonj?

Iz Općine Centar Sarajevo nedavno je saopćeno da će, shodno zahtjevu stanovnika mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“,...

Postignuti dogovor ostavio mnogo prostora za dodatne polemike

Praksa netransparentnog zaključivanja sporazuma političkih lidera koja u javnosti ostavlja i previše prostora za naknadna tumačenja postignutih dogovora, nastavljena je i u slučaju imenovanja Zorana...Ipak može i “preko reda”

Nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) održane početkom septembra 2019. godine na kojoj, kako je rečeno, nije postignut konsenzus u vezi sa održavanjem...