Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još jednom je iznio svoje viđenje ustavno-pravnog odnosa između ova dva organa izvršne vlasti Bosne i Hercegovine.

 

Tako je pored ostalog Dodik ustvrdio:

Neko je htio da napravi vladu BiH, iako u Ustavu piše da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik, 21.08.2019.

Podsjećamo, ovo nije prvi puta da Dodik iznosi tvrdnju da je, u skladu sa Ustavom BiH, Vijeće ministara BiH “pomoćni organ Predsjedništva BiH”, te je Istinomjer i ranije imao priliku da se na takve Dodikove izjave i osvrne. 

Obzirom da Dodik u kontinuitetu nastavlja sa pomenutom tvrdnjom, i ovom prilikom naglašavamo da Ustav BiH propisuje postojanje dva organa izvršne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, a to su Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH, te jasno definiše njihova ovlaštenja i međusobni odnos.

Tako, nijedna odredba u Ustavu BiH ne pominje Vijeće ministara BiH u svojstvu “pomoćnog tijela”, kako Predsjedništvu BiH, tako ni nekom drugom organu, niti u Ustavu BiH takav termin postoji u bilo kom kontekstu. 

Zakon o Vijeću ministara BiH kojim je detaljno razrađena ustavna odredba koja se odnosi na Vijeće ministara BiH kao organ izvršne vlasti također je jasan.

Naime, član 2. Zakona o Vijeću ministara BiH, koji je donesen na osnovu člana IV.4.a) Ustava Bosne i Hercegovine jasno definiše da je:

Vijeće ministara BiH organ izvršne vlasti Bosne i Hercegovine koji vrši svoja prava i dužnosti kao vladine funkcije, u skladu sa Ustavom BiH, zakonima i drugim propisima Bosne i Hercegovine.

 Zakon o Vijeću ministara BiH

Ovim Istinomjer tvrdnju Milorada Dodika da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava...

Banja Luka uskoro dobija savremeni azil za pse?

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar nedavno je najavio izgradnju novog, “savremenog” azila za pse s ciljem da se “iznađe trajno rješenje za smještaj napuštenih...Za tri mjeseca društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U četvrtak, 18.09.2019. godine, počela je obnova društvenog doma u Mišinom hanu, a što je najavljeno od strane gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića u maju 2019. godine. Projekat obnove...