Najviše penzije u RS zabilježile najveći rast

Nakon sastanka najviših funkcionera i vladajuće koalicije u RS, predsjednica ovog entiteta, Željka Cvijanović ponovo je govorila o rastu penzija proteklih godina.

Imali smo i usklađivanje penzija za nešto više od dva odsto što, uz ranije povećanje za 20 odsto, pokazuje opredijeljenost za poboljšanje standarda najstarije populacije.”

Željka Cvijanović, 18.03.2019.

Vanredno usklađivanje i povećanje penzija od 2,5% desilo se sa isplatom junskih penzija, a kako je tada pisao Istinomjer, rast od 20% u odnosu na period kada je Željka Cvijanović prvi put stupila na funkciju premijerke RS, zabilježile su samo one najviše penzije, a čijih korisnika je daleko najmanje.

Istinomjer je provjerio zvanične podatke Fonda PIO RS o isplaćenim penzijama te uporedio visine penzija iz decembra 2014. godine (kada je i formirana Vlada RS u prošlom sazivu sa Željkom Civjanović na čelu) sa posljednjim zvaničnim podacima o isplati penzija u RS iz januara ove godine.

Prosječna samostalna penzija u decembru 2014. godine iznosila je 337 KM, a u januaru ove godine 374 KM, što je povećanje od 11%.

Slična je situacija i sa najnižom penzijom koja je u decembru 2014. godine iznosila 172 KM, a u januaru ove godine 191 KM, što je također povećanje za 11,5%.

Sa druge strane, najviša penzija koja se isplaćuje u RS, u posljednje 4 godine porasla je za 14,7% – sa 1720 KM na 1974 KM.

Ukoliko bismo uporedili visine isplaćenih penzija iz marta 2013. godine, kada je Željka Cvijanović prvi put imenovana premijerkom RS, njene procjene su nešto bliže realnosti. U odnosu na one iz marta 2013. godine, prosječne samostalne penzije za januar ove godine su uvećane za 19,1% – sa 314 KM na 374. Najviše penzije zabilježile su i najveći rast sa 1598 KM na 1974 KM što je rast za 23,5%.

S obzirom na sve navedeno jasno je da je samo najviša penzija u RS rasla za više od 20% u odnosu na period kada je Željka Cvijanović prvi put postala premijerka RS, pa će i istinomjer njenu posljednju izjavu ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Izgradnja TE Bloka 7 nije u potpunosti u skladu sa direktivama EU

Na gostovanju u emisiji Acta na televiziji Alfa, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, komentarišući...

Rast investicija u BiH u 2018. godini iznosio je tek 4,4%

Posljednji izvještaj UN-a o investicijama u svijetu „World investment report 2019“, pokazuje da je Bosna i Hercegovina najlošije rangirana zemlja u regiji u pogledu priliva direktnih stranih...OSCE ne može imenovati privremenu upravu VSTV-a

Povodom nedavnih događanja u vezi sa radom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) oglasila se i Naša stranka, te u jednom od svojih zahtjeva zatražila “da OSCE u okviru svojih...