Najviše penzije u RS zabilježile najveći rast

Nakon sastanka najviših funkcionera i vladajuće koalicije u RS, predsjednica ovog entiteta, Željka Cvijanović ponovo je govorila o rastu penzija proteklih godina.

Imali smo i usklađivanje penzija za nešto više od dva odsto što, uz ranije povećanje za 20 odsto, pokazuje opredijeljenost za poboljšanje standarda najstarije populacije.”

Željka Cvijanović, 18.03.2019.

Vanredno usklađivanje i povećanje penzija od 2,5% desilo se sa isplatom junskih penzija, a kako je tada pisao Istinomjer, rast od 20% u odnosu na period kada je Željka Cvijanović prvi put stupila na funkciju premijerke RS, zabilježile su samo one najviše penzije, a čijih korisnika je daleko najmanje.

Istinomjer je provjerio zvanične podatke Fonda PIO RS o isplaćenim penzijama te uporedio visine penzija iz decembra 2014. godine (kada je i formirana Vlada RS u prošlom sazivu sa Željkom Civjanović na čelu) sa posljednjim zvaničnim podacima o isplati penzija u RS iz januara ove godine.

Prosječna samostalna penzija u decembru 2014. godine iznosila je 337 KM, a u januaru ove godine 374 KM, što je povećanje od 11%.

Slična je situacija i sa najnižom penzijom koja je u decembru 2014. godine iznosila 172 KM, a u januaru ove godine 191 KM, što je također povećanje za 11,5%.

Sa druge strane, najviša penzija koja se isplaćuje u RS, u posljednje 4 godine porasla je za 14,7% – sa 1720 KM na 1974 KM.

Ukoliko bismo uporedili visine isplaćenih penzija iz marta 2013. godine, kada je Željka Cvijanović prvi put imenovana premijerkom RS, njene procjene su nešto bliže realnosti. U odnosu na one iz marta 2013. godine, prosječne samostalne penzije za januar ove godine su uvećane za 19,1% – sa 314 KM na 374. Najviše penzije zabilježile su i najveći rast sa 1598 KM na 1974 KM što je rast za 23,5%.

S obzirom na sve navedeno jasno je da je samo najviša penzija u RS rasla za više od 20% u odnosu na period kada je Željka Cvijanović prvi put postala premijerka RS, pa će i istinomjer njenu posljednju izjavu ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Jesen prođe, novog Zakona o Danu Republike Srpske još nema

Početkom aprila tekuće godine predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik izjavio je “da će Republika Srpska na jesen donijeti...

I Šulića “obavezuje” Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS

Gostujući u emisiji “Novi dan” N1 televizije poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Denis Šulić dotakao se, između ostalog i Rezolucije o zaštiti ustavnog...


Čović i Izetbegović i ranije su razgovarali na temu entitetske vlasti

U jednom od svojih skorih medijskih istupa, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Čović pored ostalog je ustvrdio da sa predsjednikom SDA, Bakirom...