Najviše penzije u RS zabilježile najveći rast

Nakon sastanka najviših funkcionera i vladajuće koalicije u RS, predsjednica ovog entiteta, Željka Cvijanović ponovo je govorila o rastu penzija proteklih godina.

Imali smo i usklađivanje penzija za nešto više od dva odsto što, uz ranije povećanje za 20 odsto, pokazuje opredijeljenost za poboljšanje standarda najstarije populacije.”

Željka Cvijanović, 18.03.2019.

Vanredno usklađivanje i povećanje penzija od 2,5% desilo se sa isplatom junskih penzija, a kako je tada pisao Istinomjer, rast od 20% u odnosu na period kada je Željka Cvijanović prvi put stupila na funkciju premijerke RS, zabilježile su samo one najviše penzije, a čijih korisnika je daleko najmanje.

Istinomjer je provjerio zvanične podatke Fonda PIO RS o isplaćenim penzijama te uporedio visine penzija iz decembra 2014. godine (kada je i formirana Vlada RS u prošlom sazivu sa Željkom Civjanović na čelu) sa posljednjim zvaničnim podacima o isplati penzija u RS iz januara ove godine.

Prosječna samostalna penzija u decembru 2014. godine iznosila je 337 KM, a u januaru ove godine 374 KM, što je povećanje od 11%.

Slična je situacija i sa najnižom penzijom koja je u decembru 2014. godine iznosila 172 KM, a u januaru ove godine 191 KM, što je također povećanje za 11,5%.

Sa druge strane, najviša penzija koja se isplaćuje u RS, u posljednje 4 godine porasla je za 14,7% – sa 1720 KM na 1974 KM.

Ukoliko bismo uporedili visine isplaćenih penzija iz marta 2013. godine, kada je Željka Cvijanović prvi put imenovana premijerkom RS, njene procjene su nešto bliže realnosti. U odnosu na one iz marta 2013. godine, prosječne samostalne penzije za januar ove godine su uvećane za 19,1% – sa 314 KM na 374. Najviše penzije zabilježile su i najveći rast sa 1598 KM na 1974 KM što je rast za 23,5%.

S obzirom na sve navedeno jasno je da je samo najviša penzija u RS rasla za više od 20% u odnosu na period kada je Željka Cvijanović prvi put postala premijerka RS, pa će i istinomjer njenu posljednju izjavu ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

I BiH ima regulativu iz oblasti kibernetičke bezbjednosti

Na nedavno održanoj konferenciji posvećenoj novinama u IT oblasti ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko...

BiH nije “sastavljena” nego se “sastoji” od dva entiteta

U intervjuu koji je dao za rusku novinsku agenciju Sputnik, Milorad Dodik je ponovio jednu od svojih omiljenih interpretacija Ustava BiH prema kojoj je, kako on to tvrdi, BiH “sastavljena od dva...Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke partije osvrnuo se na zastupljenost žena u kontekstu izbora devet potpredsjednika/ca...