ZDK nije prvi po izvozu iz BiH

Tokom posjete Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), lider SDA Bakir Izetbegović je rekao kako je ovaj kanton generator “uspjeha države” kao i da je najveći izvoz iz BiH upravo iz ZDK.

Zeničko-dobojski kanton je generator uspjeha države, što potvrđuje jako dobar posao koji rade u ovom kantonu. (…) Najveći izvoz iz BiH je upravo iz ZDK, ali uvijek može bolje. Ovdje se najmasovnije gradi, ali uvijek može više.”

Bakir Izetbegović, 28.06.2019.

Međutim, iako se ZDK, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku (FZS) objavljenim u publikacijama pod nazivom “Kantoni u brojkama”, nalazi među prva tri kantona po izvozu, on nije na prvom mjestu. 

Prema ovim podacima, prvi kanton u FBiH po izvozu je Tuzlanski kanton (TK) koji je u 2018. godini ostvario 1.729.499.000 KM izvoza, dok je ZDK na drugom mjestu sa 1.709.002.000 KM. Treći kanton po ostvarenom izvozu je Kanton Sarajevo sa ostvarenih 1.540.432.000 KM. 

Ostali kantoni imali su izvoz manji od milijardu KM u 2018. godini, a sve ostale publikacije možete pogledati na stranici FZS-a.

Sa druge strane, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS (RZS) ovaj entitet je u 2018. godini ostvario izvoz u iznosu od 3.741.165.000 KM, što je tek nešto više od prva dva kantona u FBiH. 

Ipak, kako se vidi iz navedenih podataka, izvoz iz ZDK nije najveći u BiH, pa će Istinomjer izjavu Bakira Izetbegovića u kojoj je to ustvrdio, ocijeniti kao neistinitu

(Istinomjer.ba)

Najava zajedničkog nastupa “gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu”

Jedna od tema nedavno održanog sastanka između delegacija SDA i HDZ-a BiH koje su predvodili predsjednici ovih...

I Prodanović o “obavezujućoj” rezoluciji o vojnoj neutralnosti

Govoreći o krizi u vezi imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član SNSD-a, Lazar Prodanović još je jedan u nizu visokih funkcionera ove...


Sankcije Dodiku nisu pokrenute zbog “njegove retorike”

Govoreći u kontekstu nedavno usvojene Programske deklaracije SDA, član Predsjedništva BiH i prvi čovjek SNSD-a, Milorad Dodik iznio je i svoje viđenje razloga zbog kojih su mu, kako je rekao,...