Istina

Blagi rast konkurentnosti u Bosni i Hercegovini

Na godišnjem susretu dijaspore u Minhenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić upoznao je prisutne sa aktuelnom ekonomskom, političkom i sigurnosnom situacijom u BiH.

 

Rekao je da su ostvareni mnogi zacrtani ciljevi i da je unaprijeđena konkurentnost bh. ekonomije, povećan BDP i izvoz, smanjen deficit, povećan broj zaposlenih i da su bh. proizvodi postali konkurentniji.

Saopćenje Vijeća Ministara BiH, 18.02.2019.

Svjetski ekonomski forum mjeri konkurentnost korištenjem Indeksa globalne konkurentnosti (GCI), koji je definisan kao skup institucija, politika i faktora koji određuju stepen produktivnosti zemlje, stanje javnih institucija i tehničke uvjete.

GCI se objavljuje svake godine, a posljednji izvještaj objavljen u oktobru 2018. godine, obuhvatio je 140 zemalja. Prema izvještaju, Bosna i Hercegovina je zauzela 91. poziciju, što predstavlja pad za jednu poziciju u odnosu na prethodnu godinu.

Važno je naglasiti da je WEF promijenio metodologiju rangiranja konkurentnosti. Prema izvještaju iz 2016. – 2017. godine, Bosna i Hercegovina je zauzela 107. poziciju, međutim, primjenom nove metodologije zauzela bi 90. poziciju.

Ukupan rezultat u 2018. godini iznosi 54,2 boda (od maksimalnih 100), a poboljšanje od 0,3 boda je primjetno u odnosu na prethodnu godinu, što ipak nije bilo dovoljno za bolje rangiranu poziciju.

Prema priopćenju Agencije za statistiku BiH, došlo je realnog rasta BDP-a u drugom tromjesečju 2018. godine za 3,4% u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, a osim porasta BDP-a, u 2018. godini došlo je i do povećanja izvoza robe za 7,67% u odnosu na prethodnu godinu. Također je povećan i broj zaposlenih, što je vidljivo iz mjesečnog priopćenja Agencije za rad i zapošljavanje BiH, pa je tako broj zaposlenih u novembru 2018. godine iznosio 816.465, a u istom mjesecu prethodne godine broj zaposlenih je iznosio 754.817.

Posmatrajući pojedinačno svih 12 stubova konkurentnosti, može se zaključiti da Bosna i Hercegovina napreduje u njih četiri, i to u makroekonomskom okruženju (poboljšanje za 13 pozicija), u finansijskom sistemu (poboljšanje za 7 pozicija), na tržištu roba (poboljšanje za 2 pozicije) i u zdravstvu (poboljšanje za 1 poziciju). Stubovi koji negativno utiču na rangiranje su stubovi institucija, tržišta rada, infrastrukture, tehnologije i poslovne dinamike.

Bez obzira na pad za jednu poziciju, s obzirom da izvještaj pokazuje blago poboljšanje konkurentnosti ekonomije u Bosni i Hercegovini, te da su i ostali ekonomski pokazatelji u porastu, Istinomjer će izjavu Denisa Zvizdića ocijeniti istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!