Blagi rast konkurentnosti u Bosni i Hercegovini

Na godišnjem susretu dijaspore u Minhenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić upoznao je prisutne sa aktuelnom ekonomskom, političkom i sigurnosnom situacijom u BiH.

 

Rekao je da su ostvareni mnogi zacrtani  ciljevi i da je unaprijeđena konkurentnost bh. ekonomije, povećan BDP i izvoz, smanjen deficit, povećan broj zaposlenih i da su bh. proizvodi postali konkurentniji.

Saopćenje Vijeća Ministara BiH, 18.02.2019.

Svjetski ekonomski forum mjeri konkurentnost korištenjem Indeksa globalne konkurentnosti (GCI), koji je definisan kao skup institucija, politika i faktora koji određuju stepen produktivnosti zemlje, stanje javnih institucija i tehničke uvjete.

GCI se objavljuje svake godine, a posljednji izvještaj objavljen u oktobru 2018. godine, obuhvatio je 140 zemalja. Prema izvještaju, Bosna i Hercegovina je zauzela 91. poziciju, što predstavlja pad za jednu poziciju u odnosu na prethodnu godinu.

Važno je naglasiti da je WEF promijenio metodologiju rangiranja konkurentnosti. Prema izvještaju iz 2016. – 2017. godine, Bosna i Hercegovina je zauzela 107. poziciju, međutim, primjenom nove metodologije zauzela bi 90. poziciju.

Ukupan rezultat u 2018. godini iznosi 54,2 boda (od maksimalnih 100), a poboljšanje od 0,3 boda je primjetno u odnosu na prethodnu godinu, što ipak nije bilo dovoljno za bolje rangiranu poziciju.

Prema priopćenju Agencije za statistiku BiH, došlo je realnog rasta BDP-a u drugom tromjesečju 2018. godine za 3,4% u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, a osim porasta BDP-a, u 2018. godini došlo je i do povećanja izvoza robe za 7,67% u odnosu na prethodnu godinu. Također je povećan i broj zaposlenih, što je vidljivo iz mjesečnog priopćenja Agencije za rad i zapošljavanje BiH, pa je tako broj zaposlenih u novembru 2018. godine iznosio 816.465, a u istom mjesecu prethodne godine broj zaposlenih je iznosio 754.817.

Posmatrajući pojedinačno svih 12 stubova konkurentnosti, može se zaključiti da Bosna i Hercegovina napreduje u njih četiri, i to u makroekonomskom okruženju (poboljšanje za 13 pozicija), u finansijskom sistemu (poboljšanje za 7 pozicija), na tržištu  roba (poboljšanje za 2 pozicije) i u zdravstvu (poboljšanje za 1 poziciju). Stubovi koji negativno utiču na rangiranje su stubovi institucija, tržišta rada, infrastrukture, tehnologije i poslovne dinamike.

Bez obzira na pad za jednu poziciju, s obzirom da  izvještaj pokazuje blago poboljšanje konkurentnosti ekonomije u Bosni i Hercegovini, te da su i ostali ekonomski pokazatelji u porastu, Istinomjer će izjavu Denisa Zvizdića ocijeniti istinitom.

(Istinomjer.ba)

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019....

KS: VIK uskoro dobija novi menadžment?

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije povodom, kako je saopćeno, “otkrivene višemilionske štete načinjene Kantonalnom javnom komunalnom...


Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon završetka radova još uvijek nije asfaltiran. Jedna od takvih je i Ulica Vojvode...