Nedosljedno

Ipak postoji “mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka”

Nakon sjednica Predsjedništva BiH na kojima nije postignut dogovor o slanju ANP-a i imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, Milorad Dodik je rekao kako je “rok važenja” sporazuma o principima za uspostavu vlasti na nivou BiH do 5. septembra.

Rok važenja sporazuma kojeg su potpisali politički lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH je 5. septembra. Ako do tada ne bude proveden, izvršit ćemo određene postupke i nećemo dozvoliti da se Srbima i RS-u uskraćuju politička prava.

Milorad Dodik, 27.08.2019.

Dodik je nakon sjednice Predsjedništva BiH koja je održana 27. augusta, najavio kako će ukoliko sporazum SDA, HDZ-a i SNSD-a o formiranju vlasti ne bude proveden do 5. septembra od NSRS tražiti povlačenje saglasnosti oko nadležnosti BiH za pitanja obrane Bosne i Hercegovine, VSTV-a i Uprave za neizravno oporezivanje.

Ipak, nakon što je “rok važenja” sporazuma istekao, Dodik je rekao kako ipak ostavlja mogućnost za pronalazak rješenja i nakon 5. septembra.

SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu situaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet.

Milorad Dodik, 05.09.2019.

S obzirom da je Dodik nakon što je prvo tvrdio da sporazum važi samo do 5. septembra ipak ostavio mogućnost za postizanje dogovora i nakon isteka roka postavljenog potpisanim sporazumom lidera SDA, HDZ-a I SNSD-a, Istinomjer će njegove stavove ocijeniti kao nedosljedne.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!