Ipak postoji “mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka”

Nakon sjednica Predsjedništva BiH na kojima nije postignut dogovor o slanju ANP-a i imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, Milorad Dodik je rekao kako je “rok važenja” sporazuma o principima za uspostavu vlasti na nivou BiH do 5. septembra. 

Rok važenja sporazuma kojeg su potpisali politički lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH je 5. septembra. Ako do tada ne bude proveden, izvršit ćemo određene postupke i nećemo dozvoliti da se Srbima i RS-u uskraćuju politička prava.

Milorad Dodik, 27.08.2019.

Dodik je nakon sjednice Predsjedništva BiH koja je održana 27. augusta, najavio kako će ukoliko sporazum SDA, HDZ-a i SNSD-a o formiranju vlasti ne bude proveden do 5. septembra od NSRS tražiti povlačenje saglasnosti oko nadležnosti BiH za pitanja obrane Bosne i Hercegovine, VSTV-a i Uprave za neizravno oporezivanje. 

Ipak, nakon što je “rok važenja” sporazuma istekao, Dodik je rekao kako ipak ostavlja mogućnost za pronalazak rješenja i nakon 5. septembra. 

SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu situaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet.

Milorad Dodik, 05.09.2019.

S obzirom da je Dodik nakon što je prvo tvrdio da sporazum važi samo do 5. septembra ipak ostavio mogućnost za postizanje dogovora i nakon isteka roka postavljenog potpisanim sporazumom lidera SDA, HDZ-a I SNSD-a, Istinomjer će njegove stavove ocijeniti kao nedosljedne

(Istinomjer.ba)

Zaključci GO SNSD-a na razmatranju u Narodnoj skupštini RS za “10 do 15 dana”?

Nakon što je istekao zvanični rok od mjesec dana za implementaciju Principa za formiranje vlasti na nivou BiH...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Atlagić “načelno” prihvatio kandidaturu na poziciju potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Na 4. vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održanoj 16.07.2019. godine za predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela izabran je zastupnik SDA Mirsad Zaimović, dok je za...