Prosječne plate i penzije u FBiH nisu veće za 20% u odnosu na RS

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je nedavno da su prosječne plate i penzije u Federaciji BiH za 20% veće nego u Republici Srpskoj. 

U kontekstu svog odnosa sa Miloradom Dodikom, Izetbegović je rekao da je Dodiku potreban konstantan neprijatelj kako bi prikrivao loše stanje u Republici Srpskoj, te je iznio tvrdnju o razlici u prosječnim platama i penzijama. 

Dakle u Republici Srpskoj primanja, prosječna su za 20% niža nego u komplikovanoj Federaciji. Republika Srpska ima na vrhu gospodina Dodika i slijedeći nivo ispod je Opština i 90% je Srba. (…) 20% je veća prosječna plaća i 20% je veća prosječna penzija.”  

Bakir Izetbegović, 03.08.2019.

Kako bi provjerili tačnost izjave Bakira Izetbegovića, pogledali smo posljednje objavljenje podatke o visini plata u FBiH i RS, koje objavljuju entitetski zavodi za statistiku. Metodologije obračuna prosječnih plata koje koriste Federalni zavod za statistiku (FZS) i  Republički zavod za statistiku (RZS) su identične i prilikom obračuna prosječne neto plate ne uzimaju u obzir: topli obrok, prevoz, regres, solidarna pomoć, jednokratna novčana pomoć i slično. Također, ne uključuju se ni primanja po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, nakanade za autorska djela, otpremnine i jubilarne nagrade, ostale beneficije zaposlenih, te naknade za bolovanja koja se ne isplaćuju na teret poslodavca.

Prema podacima FZS prosječna plata isplaćena u FBiH u maju 2019. godine, iznosila je 938 KM, dok je u Republici Srpskoj, prema podacima RZS u istom mjesecu iznosila 903 KM. Razlika između prosječnih plata u FBiH i RS prema ovim podacima tako iznosi tek 3,8%. 

S obzirom da još uvijek nisu objavljeni podaci o prosječnim platama u FBiH iz juna ove godine, ne možemo uporediti trenutnu razliku, ali treba reći da je prosječna plata u junu u RS iznosila 910 KM. 

Sa druge strane, prema podacima Fodna PIO/MIO FBiH prosječna penzija isplaćena u FBiH u junu ove godine iznosila je 418,84 KM, dok je ona isplaćena u istom mjesecu u RS, prema podacima Fonda PIO RS iznosila 374,18 KM, što je razlika od 11,9%. 

Dakle iako je činjenica da su prosječne plate i penzije donekle više u FBiH nego u RS, ta razlika ne iznosi ni blizu 20% niti u pogledu penzija, niti u slučaju prosječnih plata, pa će Istinomjer tvrdnju Bakira Izetbegovića ocijeniti kao neistinitu

(Istinomjer.ba)

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Prosječne plate i penzije u FBiH nisu veće za 20% u odnosu na RS

Iako je činjenica da su prosječne plate i penzije donekle više u FBiH nego u RS, ta razlika ne iznosi ni blizu...