Prosječne plate i penzije u FBiH nisu veće za 20% u odnosu na RS

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je nedavno da su prosječne plate i penzije u Federaciji BiH za 20% veće nego u Republici Srpskoj. 

U kontekstu svog odnosa sa Miloradom Dodikom, Izetbegović je rekao da je Dodiku potreban konstantan neprijatelj kako bi prikrivao loše stanje u Republici Srpskoj, te je iznio tvrdnju o razlici u prosječnim platama i penzijama. 

Dakle u Republici Srpskoj primanja, prosječna su za 20% niža nego u komplikovanoj Federaciji. Republika Srpska ima na vrhu gospodina Dodika i slijedeći nivo ispod je Opština i 90% je Srba. (…) 20% je veća prosječna plaća i 20% je veća prosječna penzija.”  

Bakir Izetbegović, 03.08.2019.

Kako bi provjerili tačnost izjave Bakira Izetbegovića, pogledali smo posljednje objavljenje podatke o visini plata u FBiH i RS, koje objavljuju entitetski zavodi za statistiku. Metodologije obračuna prosječnih plata koje koriste Federalni zavod za statistiku (FZS) i  Republički zavod za statistiku (RZS) su identične i prilikom obračuna prosječne neto plate ne uzimaju u obzir: topli obrok, prevoz, regres, solidarna pomoć, jednokratna novčana pomoć i slično. Također, ne uključuju se ni primanja po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, nakanade za autorska djela, otpremnine i jubilarne nagrade, ostale beneficije zaposlenih, te naknade za bolovanja koja se ne isplaćuju na teret poslodavca.

Prema podacima FZS prosječna plata isplaćena u FBiH u maju 2019. godine, iznosila je 938 KM, dok je u Republici Srpskoj, prema podacima RZS u istom mjesecu iznosila 903 KM. Razlika između prosječnih plata u FBiH i RS prema ovim podacima tako iznosi tek 3,8%. 

S obzirom da još uvijek nisu objavljeni podaci o prosječnim platama u FBiH iz juna ove godine, ne možemo uporediti trenutnu razliku, ali treba reći da je prosječna plata u junu u RS iznosila 910 KM. 

Sa druge strane, prema podacima Fodna PIO/MIO FBiH prosječna penzija isplaćena u FBiH u junu ove godine iznosila je 418,84 KM, dok je ona isplaćena u istom mjesecu u RS, prema podacima Fonda PIO RS iznosila 374,18 KM, što je razlika od 11,9%. 

Dakle iako je činjenica da su prosječne plate i penzije donekle više u FBiH nego u RS, ta razlika ne iznosi ni blizu 20% niti u pogledu penzija, niti u slučaju prosječnih plata, pa će Istinomjer tvrdnju Bakira Izetbegovića ocijeniti kao neistinitu

(Istinomjer.ba)

I BiH ima regulativu iz oblasti kibernetičke bezbjednosti

Na nedavno održanoj konferenciji posvećenoj novinama u IT oblasti ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko...

BiH nije “sastavljena” nego se “sastoji” od dva entiteta

U intervjuu koji je dao za rusku novinsku agenciju Sputnik, Milorad Dodik je ponovio jednu od svojih omiljenih interpretacija Ustava BiH prema kojoj je, kako on to tvrdi, BiH “sastavljena od dva...Postoje li “suštinske razlike” u deklaracijama SDA?

Ne stišavaju se oštre reakcije političkih aktera, prvensteveno onih iz Republike Srpske, na Programsku deklaraciju SDA usvojenu na 7. Kongresu ove stranke održanom u Sarajevu 14. septembra ove...