Istina

BiH je učesnica MAP-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić komentarisao je izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kako dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo ne znači aktivaciju MAP-a, te je poručio da je BiH u MAP-u još od decembra prošle godine.

U to se svako može uvjeriti ukoliko konsultira zvaničnu web stranicu NATO-a. Dokument koji smo usaglasili, koji predajemo NATO-u, shodno odluci koji smo donijeli, upravo je onakav kakav treba biti i kakav se traži.”

Željko Komšić, 24.11.2019.

S obzirom da dokument “Programa reformi” koji je usaglašen na 44. vanrednoj sjednici predsjedništva BiH, održanoj 19. novembra ove godine, (na kojoj je i Zoran Tegeltija imenovan za mandatara Vijeća ministara BiH), nije predstavljen javnosti, još uvijek je nije moguće govoriti o njegovom sadržaju i eventualnm razlikama u odnosu na dokument ANP-a. O ovoj temi Istinomjer je pisao u svojoj analizi objavljenoj prije nekoliko dana.

Sa druge strane, na zvaničnoj stranici NATO-a još od februara 2019. godine između ostalog stoji:

“Akcioni plan za članstvo (MAP) je NATO-ov program savjeta, pomoći i praktične podrške prilagođen pojedinačnim potrebama zemalja koje se žele pridružiti savezu. Učešće u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku Saveza o budućem članstvu. Trenutni učesnici su Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija.”

S obzirom da zvanična web stranica NATO saveza navodi da je BiH trenutna učesnica MAP-a, Istinomjer će izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, ocijeniti kao istinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!