Dodik se pitao “zašto armija ne može stati na granicu”

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini sve više uzima maha. S tim u vezi, član Predsjedništva BiH, Željko Komšić 10.06. 2019. godine uputio je službeni zahtjev za održavanje hitne sjednice Predsjedništva BiH.

Kako se navodi, Komšić će na hitnoj sjednici Predsjedništva BiH, koja je već zakazana za 11.06.2019. godine, predložiti “da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi uporabu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih kao i drugih postrojbi Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice”. U skladu sa Komšićevim prijedlogom, upotreba i razmještaj Oružanih snaga BiH ne bi podrazumijevala korištenje naoružanja i bojevih sredstava.

Na ovaj prijedlog još prije današnje hitne sjednice reagovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik poručivši:

Niko neće postaviti vojsku između Srpske i Srbije.

Milorad Dodik, 10.06.2019.

Dodik je tom prilikom, govoreći o migrantskoj krizi, rekao da neće biti nikakvog sporazuma kojim bi “federalna policija ili neke druge policijske snage” bile raspoređene na prostor Republike Srpske” te dodao:

Ako neko smatra da treba da se angažuje policija Republike Srpske da čuva granicu, jer su oni nesposobni i inertni, onda će policija Srpske to uraditi i ne treba nam nikakva ispomoć.

Milorad Dodik, 10.06.2019.

Da je, kako je rekao, “odbio zahtjeve koji su išli u pravcu da se vojska rasporedi na granici prema Srbiji i Crnoj Gori”, Dodik je potvrdio i odmah po završetku hitne sjednice Predsjedništva BiH.

Međutim, kada je u pitanju angažovanje Oružanih snaga BiH u cilju rješavanja migrantske krize, Dodik je prije tačno godinu dana iznio sasvim suprotno mišljenje, te u jednom od svojih intervjua izjavio:

Kaže, ne može armija stati na granicu. Pa šta radi onda? Zbog čega postoji?

Milorad Dodik, 21.06.2018.

Obzirom da je povodom eventualnog angažovanja Oružanih snaga BiH u kontekstu migrantske krize u BiH, Milorad Dodik u potpunosti promijenio svoje mišljenje, Istinomjer njegovom stavu po ovom pitanju daje ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pravo osuđenika da budu birani ponovo u Parlamentu BiH

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović (SDP BiH) ponovo je uputio u...

Prezentacija plana ”reorganizacije sanacije GRAS-a” u decembru 2019. godine?

Nakon prezentacije nacrta istraživanja koji je, kako je navedeno, urađen od strane japanske  konsultantske firme Nippon Koei, a na osnovu prikupljenih podataka o javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo...


Klub DF-a u Zastupničkom domu PS BiH dobio novog člana

Nakon što je 26.07.2019. godine na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva SDP-a BiH jednoglasno donesena odluka kojom je, pored ostalih, iz ove političke partije isključen bivši predsjednik...