Dodik se pitao “zašto armija ne može stati na granicu”

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini sve više uzima maha. S tim u vezi, član Predsjedništva BiH, Željko Komšić 10.06. 2019. godine uputio je službeni zahtjev za održavanje hitne sjednice Predsjedništva BiH.

Kako se navodi, Komšić će na hitnoj sjednici Predsjedništva BiH, koja je već zakazana za 11.06.2019. godine, predložiti “da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi uporabu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih kao i drugih postrojbi Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice”. U skladu sa Komšićevim prijedlogom, upotreba i razmještaj Oružanih snaga BiH ne bi podrazumijevala korištenje naoružanja i bojevih sredstava.

Na ovaj prijedlog još prije današnje hitne sjednice reagovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik poručivši:

Niko neće postaviti vojsku između Srpske i Srbije.

Milorad Dodik, 10.06.2019.

Dodik je tom prilikom, govoreći o migrantskoj krizi, rekao da neće biti nikakvog sporazuma kojim bi “federalna policija ili neke druge policijske snage” bile raspoređene na prostor Republike Srpske” te dodao:

Ako neko smatra da treba da se angažuje policija Republike Srpske da čuva granicu, jer su oni nesposobni i inertni, onda će policija Srpske to uraditi i ne treba nam nikakva ispomoć.

Milorad Dodik, 10.06.2019.

Da je, kako je rekao, “odbio zahtjeve koji su išli u pravcu da se vojska rasporedi na granici prema Srbiji i Crnoj Gori”, Dodik je potvrdio i odmah po završetku hitne sjednice Predsjedništva BiH.

Međutim, kada je u pitanju angažovanje Oružanih snaga BiH u cilju rješavanja migrantske krize, Dodik je prije tačno godinu dana iznio sasvim suprotno mišljenje, te u jednom od svojih intervjua izjavio:

Kaže, ne može armija stati na granicu. Pa šta radi onda? Zbog čega postoji?

Milorad Dodik, 21.06.2018.

Obzirom da je povodom eventualnog angažovanja Oružanih snaga BiH u kontekstu migrantske krize u BiH, Milorad Dodik u potpunosti promijenio svoje mišljenje, Istinomjer njegovom stavu po ovom pitanju daje ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Prihvaćen zajam za nabavku novih trolejbusa

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...