Inicirano ukidanje carine za uvoz električnih automobila

Uvoznici vozila okupljeni u udruženju pri Privrednoj komori FBiH održali su početkom jula 2018. godine sastanak sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirkom Šarovićem u cilju iznalaženja rješenja za ukidanje carine za uvoz električnih automobila u BiH.

Šarović je tom prilikom rekao kako će biti inicirane rasprave o mogućim izmjenama zakonske regulative u ovoj oblasti.

Dramatične promjene će se desiti na tržištu električnih automobila u narednih pet do 10 godina, i moramo pratiti te trendove. U svijetu je prošle godine prodato skoro milion električnih automobila, i taj broj se iz godine u godinu udvostručuje, a u BiH je registrovano svega 18 ovakvih automobila, što je dovoljno upozorenje.”

Mirko Šarović, 03.07.2018.

Pola godine kasnije, 18. januara 2019. godine, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je saopšteno da je ministarstvo predložilo smanjenje i ukidanje carina na nove konvencionalne i električne automobile do kraja ove godine.

U saopštenju je navedeno kako je ministar Mirko Šarović “uputio ovu odluku u proces javnih konsultacija kako bi se stručna, ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu.”

Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 posto na 5 posto i to za automobile s pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te da se sa 5 posto na 0 posto smanji carinska stopa na automobile na električni pogon.”

MVTEO, 18.01.2019.

S obzirom da je kako je ranije i najavio, ministar Šarović inicirao smanjenje carina na uvoz novih vozila i njihovo ukidanje na uvoz električnih vozila, Istinomjer će njegovo obećanje od ljeta 2018. godine u vezi sa tim, ocijeniti kao ispunjeno.  

(Istinomjer.ba)

Završena rekonstrukcija Velike Aleje na Ilidži

Rekonstrukcija Velike Aleje na Ilidži, tema je koja se godinama pojavljuje u medijima, a nova najava uslijedila je u...

Opština Lopare učenicima obezbijedila sezonske propusnice za novi bazen

Skupština opštine Lopare je na sjednici održanoj 07.06.2019. godine donijela odluku “o odobrenju novčanih sredstava kako bi se za svih 903 učenika osnovnih i srednje škole sa područja ove majevičke...Odredba o smrtnoj kazni u Republici Srpskoj ide na procjenu ustavnosti

Odgovarajući na tvrdnje visokih zvaničnika Republike Srpske da su “Bošnjaci i OHR  krivi za smrtnu kaznu u Ustavu RS-a”, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a, Dževad Mahmutović najavio je podnošenje...