Neistina

BiH nije “državna zajednica”

Po ko zna koji put u posljednjih nekoliko godina, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u javnosti Bosnu i Hercegovinu nazvao “državnom zajednicom”, a posljednji put je to učinio gostujući u emisiji Telering na RTRS-u, ponovivši tu tvrdnju nekoliko puta.

Bosna i Hercegovina je državna zajednica u najmanju ruku.”

Milorad Dodik, 17.04.2019.

Već prvi člana Ustava BiH, na čiju se zaštitu obavezao i Dodik preuzimajuću funkciju člana Predsjedništva BiH nakon posljednjih Općih izbora 2018. godine, demantuje njegovu tvrdnju da je BiH “državna zajednica”. Ova tačka Ustava BiH definiše kontinuitet pravnog postojanja Bosne i Hercegovine.

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.”

Ustav BiH, Član 1, Tačka 1

Shodno odredbama Ustava BiH, Istinomjer će tvrdnju Milorada Dodika da je BiH državna zajednica ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!