Plaćanje doprinosa za liječenje djece u inostranstvu

Da bh. zdravstveni sistem nema uslove za dijagnosticiranje i liječenje teških i malignih oboljenja, pogotovo kod djece, svjedočimo svakog dana. Zbog sve većeg broja oboljele djece koja često zbog nedostataka novčanih sredstava i nemogućnosti da svoje izliječenje nastave u inostranstvu, izgube bitku za život, u Republici Srpskoj je u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja formiran Fond solidarnosti za liječenje djece od rijetkih oboljenja.

Obveznici uplata za ovu namjenu su svi zaposlenici/ce u budžetskim institucijama, javnim preduzećima, ustanovama, organima uprave i upravnim organizacijama RS. Ipak, lokalne zajednica, odnosno gradovi i općine nisu ispunile ovu svoju obavezu za proteklu godinu.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan je krajem 2017. godine u Republici Srpskoj, a s ciljem da se u skladu sa Zakonom o Fondu solidarnosti prikupljaju dodatna finansijska sredstva kako bi se omogućila dijagnostika i liječenje djece u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u RS.

Sredstva za ovaj Fond prikupljaju se iz više budžetskih izvora, a opštine i gradovi u RS također su obavezni izdvajati 0,25% ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini.

Iako u Fondu solidarnosti još uvijek nisu obznanili listu svih onih koji izbjegavaju plaćanje doprinosa za liječenje djece, prema javnosti dostupnim podacima do kraja septembra opštine i gradovi u RS su na račun Fonda solidarnosti uplatile svega 37.000 KM, a čak 40 opština i gradova RS (od ukupno 57 opština i 7 gradova u RS), nije izvršilo ovu svoju obavezu.

Prema ovim podacima, lokalna zajednica koja redovno uplaćuje doprinose za Fond solidarnost je Grad Banja Luka, a prema riječima portparola Gradske uprave, Dragana Risojevića, do oktobra ove godine, Banja Luka je “uplatila 24.166 KM”.

Doprinos smo do sada uplaćivali kvartalno, a u ubuduće ćemo to raditi mjesečno, u skladu sa Uputstvom o načinu uplate sredstava u Fond solidarnosti.

Dragan Risojević,  portparol Gradske uprave Banja Luke, 28.10.2018.

Iako Fond ima šest izvora finansiranja, o važnosti pravovremenog uplaćivanja sredstava od strane opština i gradova najbolje svjedoči prezentovana računica koja pokazuje da se iz ovog izvora finansiranja “iz radničkih plata”, od kojih se u prosjeku izdvaja od 1,5 do 5 KM“ u Fond slije više od 412.000 KM mjesečno, dok svi ostali obveznici uplate deset puta manje.”

Inače, gradonačelnik Grada Banja Luke, Igor Radojičić, u svom predizbornom programu za Lokalne izbore 2016. godine, dao je nekoliko obećanja vezano za poboljšanje zdravstvenog sistema te programa saradnje i prevencije najtežih oboljenja. Obzirom da Grad Banja Luka redovno uplaćuje sredstva u svrhu liječenje djece u inostranstvu, te namjerava ove uplate i intenzivirati, Uprava ovog grada, na čelu sa gradonačelnikom Radojičićem dobija ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Mandatar SDP-a BiH u Ze-do kantonu prikupio potpise podrške

Zastupnici sedam stranaka vladajuće koalicije, njih 21 u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona svojim su potpisima...

Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”. Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke...Hoće li Predsjedništvo BiH zasjedati prije imenovanja budućeg mandatara Vijeća ministara BiH?

Na stav Željka Komšića povodom imenovanja Zorana Tegeltije na mjesto mandatara budućeg saziva Vijeća ministara BiH, promptno je reagovao predsjednik SNSD-a i trenutni predsjedavajući Predsjedništva...