Plaćanje doprinosa za liječenje djece u inostranstvu

Da bh. zdravstveni sistem nema uslove za dijagnosticiranje i liječenje teških i malignih oboljenja, pogotovo kod djece, svjedočimo svakog dana. Zbog sve većeg broja oboljele djece koja često zbog nedostataka novčanih sredstava i nemogućnosti da svoje izliječenje nastave u inostranstvu, izgube bitku za život, u Republici Srpskoj je u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja formiran Fond solidarnosti za liječenje djece od rijetkih oboljenja.

Obveznici uplata za ovu namjenu su svi zaposlenici/ce u budžetskim institucijama, javnim preduzećima, ustanovama, organima uprave i upravnim organizacijama RS. Ipak, lokalne zajednica, odnosno gradovi i općine nisu ispunile ovu svoju obavezu za proteklu godinu.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan je krajem 2017. godine u Republici Srpskoj, a s ciljem da se u skladu sa Zakonom o Fondu solidarnosti prikupljaju dodatna finansijska sredstva kako bi se omogućila dijagnostika i liječenje djece u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u RS.

Sredstva za ovaj Fond prikupljaju se iz više budžetskih izvora, a opštine i gradovi u RS također su obavezni izdvajati 0,25% ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini.

Iako u Fondu solidarnosti još uvijek nisu obznanili listu svih onih koji izbjegavaju plaćanje doprinosa za liječenje djece, prema javnosti dostupnim podacima do kraja septembra opštine i gradovi u RS su na račun Fonda solidarnosti uplatile svega 37.000 KM, a čak 40 opština i gradova RS (od ukupno 57 opština i 7 gradova u RS), nije izvršilo ovu svoju obavezu.

Prema ovim podacima, lokalna zajednica koja redovno uplaćuje doprinose za Fond solidarnost je Grad Banja Luka, a prema riječima portparola Gradske uprave, Dragana Risojevića, do oktobra ove godine, Banja Luka je “uplatila 24.166 KM”.

Doprinos smo do sada uplaćivali kvartalno, a u ubuduće ćemo to raditi mjesečno, u skladu sa Uputstvom o načinu uplate sredstava u Fond solidarnosti.

Dragan Risojević,  portparol Gradske uprave Banja Luke, 28.10.2018.

Iako Fond ima šest izvora finansiranja, o važnosti pravovremenog uplaćivanja sredstava od strane opština i gradova najbolje svjedoči prezentovana računica koja pokazuje da se iz ovog izvora finansiranja “iz radničkih plata”, od kojih se u prosjeku izdvaja od 1,5 do 5 KM“ u Fond slije više od 412.000 KM mjesečno, dok svi ostali obveznici uplate deset puta manje.”

Inače, gradonačelnik Grada Banja Luke, Igor Radojičić, u svom predizbornom programu za Lokalne izbore 2016. godine, dao je nekoliko obećanja vezano za poboljšanje zdravstvenog sistema te programa saradnje i prevencije najtežih oboljenja. Obzirom da Grad Banja Luka redovno uplaćuje sredstva u svrhu liječenje djece u inostranstvu, te namjerava ove uplate i intenzivirati, Uprava ovog grada, na čelu sa gradonačelnikom Radojičićem dobija ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Budžet i uštede: Dvostruki aršini Vlade RS

Kako je ranije i najavila, još uvijek aktuelna predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, budžet za...

Radojičić stavio mandat na raspolaganje Gradskom odboru SNSD-a Banja Luka

Radojičić je ranije izrazio stav da “odgovorni za loše rezultate SDS-a treba da preuzmu odgovornost”, ali se osvrnuo i na rezultate SNSD-a, ističući da je zadovoljan ukupnim izbornim rezultatom ove...DNS, ipak, neće dati mjesto premijera RS

Dugogodišnji koalicioni partneri, SNSD, DNS i SP dogovorili su ime budućeg mandatara i premijera Vlade Republike Srpske. Dugogodišnji koalicioni partneri, SNSD, DNS i SP dogovorili su ime...