Dodik o popularnosti Donalda Trumpa

Govoreći o svojoj ličnoj podršci aktuelnom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako Trump ima najveći rast popularnosti u SAD-u. 

U kontinuitetu podržavam Donalda Trampa. Stvarno mislim da je Tramp jedan realan, racionalan političar, veliki lider koji je Americi vratio ekonomsku stabilnost i koji ima najveći rast popularnosti u SAD.

Milorad Dodik, 15.07.2019.

Ipak prema onome što se može vidjeti na web stranici “FiveThirtyEight” koja se bavi istraživanjem javnog mnijenja, a koja je u vlasništvu američke medijske kuće ABC News, Donald Trump gotovo da nikada od početka svog mandata nije imao manju popularnost. Ova web stranica inače uzima u obzir sve relevantne dostupne ankete o popularnosti američkog predsjednika koje se svakodnevno provode u SAD-u.

Naime, broj onih koji se ne slažu sa Trumpom na početku mandata prema ovom istraživanju iznosio je 41,3%, dok je taj procenat na dan 15. jula, odnosno nakon 907 dana njegovog mandata, iznosio 52,8%. 

Osim toga, Donald Trump je prema ovom istraživanju među najnepopularnijim američkim predsjednicima od kada se u SAD-u na ovaj način vrše ispitivanja javnog mnijenja o popularnosti predsjednika. 

Više možete pogledati na web stranici https://projects.fivethirtyeight.com/trump-approval-ratings/

S obzirom na sve navedeno Istinomjer će izjavu Milorada Dodika koja se odnosila na rast popularnosti Donalda Trumpa ocijeniti kao neistinitu. 

(Istinomjer.ba)

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS nije obavezujuća

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović je komentarišući dogovor lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a oko formiranja vlasti na nivou BiH, ponovila stav da je u pogledu saradnje sa NATO savezom i...