Dodik o popularnosti Donalda Trumpa

Govoreći o svojoj ličnoj podršci aktuelnom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako Trump ima najveći rast popularnosti u SAD-u. 

U kontinuitetu podržavam Donalda Trampa. Stvarno mislim da je Tramp jedan realan, racionalan političar, veliki lider koji je Americi vratio ekonomsku stabilnost i koji ima najveći rast popularnosti u SAD.

Milorad Dodik, 15.07.2019.

Ipak prema onome što se može vidjeti na web stranici “FiveThirtyEight” koja se bavi istraživanjem javnog mnijenja, a koja je u vlasništvu američke medijske kuće ABC News, Donald Trump gotovo da nikada od početka svog mandata nije imao manju popularnost. Ova web stranica inače uzima u obzir sve relevantne dostupne ankete o popularnosti američkog predsjednika koje se svakodnevno provode u SAD-u.

Naime, broj onih koji se ne slažu sa Trumpom na početku mandata prema ovom istraživanju iznosio je 41,3%, dok je taj procenat na dan 15. jula, odnosno nakon 907 dana njegovog mandata, iznosio 52,8%. 

Osim toga, Donald Trump je prema ovom istraživanju među najnepopularnijim američkim predsjednicima od kada se u SAD-u na ovaj način vrše ispitivanja javnog mnijenja o popularnosti predsjednika. 

Više možete pogledati na web stranici https://projects.fivethirtyeight.com/trump-approval-ratings/

S obzirom na sve navedeno Istinomjer će izjavu Milorada Dodika koja se odnosila na rast popularnosti Donalda Trumpa ocijeniti kao neistinitu. 

(Istinomjer.ba)

Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija na korak od Parlamentarne skupštine BiH

Najavljujući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će se održati 17. 02. 2020. godine sa jednom...

Izgubljen u prevodu

Svoje obraćanje na Desetoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik započeo je i završio pozdravom i dobrodošlicom: “Goodbye BiH, welcome...

I Stevandić se priključio klubu “BiH nije u MAP-u”

Da Bosna i Hercegovina nije u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u, tvrdnje su koje koje visoki funkcioneri koji dolaze iz Republike Srpske ne prestaju iznositi. Jedna od posljednjih...