Istina

BiH šalje 20% žena u mirovne misije UN-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić u svom obraćanju na generalnoj debati 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija između ostalog je istakao da BiH u mirovnim misijama UN-a učestvuje sa preko 20% žena.

BiH pozdravlja opredijeljenost Ujedinjenih nacija prema podršci učešću žena u mirovnim misijama i sa posebnim zadovoljstvom želim istaći da smo jedna od rijetkih zemalja koja već duži period ispunjava zacrtane ciljeve, odnosno da u mirovnim misijama ima učešće preko 20 posto žena.”

Željko Komšić, 24.09.2019.

Istinomjer podsjeća da je Bosna i Hercegovina usvojila UN-ovu Rezoluciju 1325 “Žene, mir i sigurnost“ (od 31. oktobra 2000. godine), koja, između ostalog, ističe važnost angažmana žena u promicanju održivog mira, sigurnosti, ljudskih prava, pravde i razvoja.

Shodno tome, Bosna i Hercegovina kreira svoje akcione planove za provedbu ove Rezolucije. Posljednji akcijski plan kreiran je od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine za razdoblje od 2018. do 2022. godine.

Kako se navodi u Akcionom planu za implementaciju UNSCR 1325 „Žene, mir i sigurnost“ u Bosni i Hercegovini za period 2018. – 2022. godine učešće žena u mirovnim misijama konstantno raste.

U njemu se također navodi da i Ministarstvo sigurnosti BIH koristi afirmativnu mjeru kojom je smanjen broj potrebnih godina radnog iskustva sa 8 na 5 godina za žene, kao jednog od glavnih kriterija za prijavu za upućivanje u mirovne misije.

“Korištenje ove afirmativne mjere doprinijelo je povećanju broja žena u mirovnim misijama UN-a; postotak koji trenutno iznosi 30% povećan za 6% u odnosu na 2014, te za oko 14% u odnosu na 2010.godinu”, navodi se u akcionom planu, usvojenom od strane Vijeća ministara BiH u augustu 2018. godine.

Pripadnici i pripadnice Ministarstva Odbrane BiH učestvovali su u sljedećim mirovnim misijama UN-a:

1 – UNMISET (Mirovna misija Ujedinjenih naroda Istočni Timor); 2000. – 2005. god.; 31 policijski službenik / 1 žena

2 – UNMIL (Mirovna misija Ujedinjenih naroda Liberija); od 2004. god. do danas; 81 policijski službenik / 11 žena

3 – UNFICYP (Mirovna misija Ujedinjenih naroda na Kipru); od 2004. god. do danas; 47 policijskih službenika / 8 žena

4 – MINUSTAH (Mirovna misija Ujedinjenih naroda Haiti); 2004. – 2006. god.; 12 policijskih službenika / 3 žene

5 – UNMIS (Mirovna misija Ujedinjenih naroda Sudan); 2006. – 2011. god.; 19 policijskih službenika / 4 žene

6 – UNMISS (Mirovna misija Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu) od 2011. – 2018. god.; 86 policijskih službenika / 16 žena

Centar za sigurnosne studije, BiH u mirovnim misijama, 2018.

 

Također je i u Ministarstvu odbrane BiH došlo do povećanja broja žena u ukupnom broju upućenih u mirovne misije. “Od 2013. godine procenat učešća žena od 3.5% je povećan na 6.7%”, stoji u posljednjem usvojenom Akcionom planu za implementaciju UNSCR 1325 u BiH.

Ministarstvo odbrane i OS BiH učestvuju u mirovnim misijama UN-a ali i u misijama EU-a i NATO-a, te se ovaj postotak odnosi na sve tri misije.

Istinomjer je kontaktirao Predsjedništvo BiH kako bi provjerio na koje mirovne misije se odnosio govor Željka Komšića pred Generalnom skupštinom UN-a te smo dobili sljedeći odgovor:

Iako je riječ o relativno malom kontigentu, u skladu sa informacijama Oružanih snaga BiH referirali smo se na brojke posljednje misije UN-a u Kongu i Maliju, gdje postotak žena iznosi 20 %.”

Sandra Filipović, savjetnica člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, 26.09.2019.

O potrebi povećanja broja žena upućenih u mirovne misije govorilo se i na okruglom stolu na temu “Rodna pitanja u operacijama podrške miru” održanog u aprilu 2019. godine, a koji su organizovali EUFOR, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ovom prilikom je istaknuto kako broj pripadnica OS BiH raste, što potvrđuje i informacija da je nakon posljednjeg javnog poziva za prijem u OS BiH u činu oficira, od ukupnog broja kandidata odabrano 24% žena.

Inače prema podacima UN-a iz 2018. godine u učešću u mirovnim misijama UN-a prednjače Oružane snage iz afričkih zemalja Etiopie, Gane, Tanzanie i Južne Afrike, te policijske snage iz Ruande, Senegala, Bangladeša i Gane.

Izvor: peacekeeping.un.org

S obzirom da BiH prema svim navedenim podacima šalje 20% žena u mirovne misije UN-a, Istinomjer će tvrdnju Željka Komšića ocijeniti kao istinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!