Neispunjeno

Dodik nije pozvao građane Banjaluke na proteste

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik najavio je krajem decembra 2018. godine da će, ukoliko uskoro ne bude tužilačke odluke u slučaju stradanja Davida Dragičevića, pozvati građane na proteste pred banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

Ako za mjesec-dva dana ne bude te odluke, pozvat ću građane pred tužilaštvo da ih izbacimo iz njihovih kancelarija, jer oni ne rade dobro svoj posao. I neka misle šta god hoće. Oni su bili dužni da objasne javnosti o čemu se tu radi, a ne da to ja radim, ili neko drugi. Ovo je nedopustivo.“

Milorad Dodik, 27.12.2018.

Dodik je ovo izjavio nakon što je policija 25. decembra prekinula protest grupe “Pravda za Davida” prilikom čega je uhapšeno nekoliko članova ove grupe. Istog dana su komunalni redari uz pomoć policije uklonili improvizovani spomenik Davidu Dragičeviću na Trgu Krajine u Banjaluci.

Međutim, do danas iako je od njegove najave prošlo skoro 2 mjeseca, Dodik nije pozvao građane na obećane proteste pred Okružnim tužilaštvom u Banjaluci.

Stoga će i Istinomjer njegovo obećanje dato krajem prošle godine ocijeniti kao “neispunjeno”.

Napomena, 12.11.2019.

Početkom novembra 2019. godine iz neformalne grupe “Pravde za Davida” uputili su dopis članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, kojim su ga pozvali da ispuni javno dato obećanje o izbacivanju tužioca iz njihovih kancelarija, s obzirom da još uvijek nije došlo do pomaka u istrazi ubistva Davida Dragičevića koje se desilo u martu 2018. godine u Banjaluci. Milorad Dodik obećao je prije skoro godinu dana da će pozvati građane na proteste pred Okružno javno tužilaštvo ukoliko ne dođe do pomaka u istrazi ovog ubistva. Istinomjer je ovo obećanje ocijenio kao neispunjeno još u februaru 2019. godine.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!