Ispunjeno

Realizovan projekt „Proizvedeno bez GMO“

Povodom završetka implementacije projekta „Proizvedeno bez GMO“, 21. maja ove godine održana je i press konferencija na kojoj je saopćeno da je Bosna i Hercegovina postala “prva država u regionu” koja je uvela certifikaciju i označavanje proizvoda sa oznakom “Proizvedeno BEZ GMO ”.

Rad na ovom projektu započeo je, prema riječima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića “prije tri godine”.

Agencija za sigurnost hrane BiH je u aprilu 2017. godine službeno objavila standarde u obliku smjernica o označavanju i kontroli prehrambenih proizvoda bez GMO, kada smo čuli i ozbiljnije naznake da će svi proizvodi u BiH uskoro dobiti naljepnice kojima će biti obilježeni proizvodi koji ne sadrže GMO elemente. Komentirajući EU i domaću regulativu u ovom segmentu, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, Dragan Brenjo tada je rekao:

To je jedna nova oznaka kvaliteta neobavezna za potrošače, ali koja daje pravo na dodatni izbor, kada vide tu oznaku, znat će da u svim procesima proizvodnje i prerade ta hrana nije bila u dodiru sa genetski modificiranim organizmima.Trenutno u svijetu – u EU i kod nas, ne postoji način da znamo da li su mlijeko, jaja ili meso hranjeni GMO hranom. Ne može se to laboratorijskim ispitivanjem vidjeti.

Dragan Brenjo, 13.06.2017.

BiH je zajedno sa 14 zemalja dunavske regije učestvovala “u razvoju BEZ GMO Standarda za Dunavsku regiju i prva je zemlja koja je na osnovu ovog standarda usvojila nacionalne BEZ GMO smjernice, te prva zemlja regije sa uspješnim primjerima označavanja proizvoda sa oznakom BEZ GMO proizvedeno” saopćeno je 21. maja tekuće godine na pres konferenciji koja je upriličena povodom završetka realizacije projekta certifikacije i uvođenja oznake „Proizvedeno bez GMO“.

Govoreći o postupku certifikacije direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, Džemil Hajrić reko je kako BiH danas ima dvije vrste smjernica i to:

Jedne reguliraju proizvodnju bez GMO, a druga označavanje ovih proizvoda. Ovo je vrlo značajna aktivnost, jer je soja ključna za proizvodnju stočne hrane. U BiH je situacija ista kao u EU, u smislu uvoza sojine sačme. Kroz ovakvu vrstu proizvodnje se otvara dodatna šansa za BiH da će certificirani proizvodi uspjeti da nađu svoje tržište u zemljama EU.

Džemil Hajrić, 21.05.2019.

Podsjećamo, Zakonska regulativa u BiH nalaže da proizvodi koji “sadrže ili se sastoje od genetički modificiranih organizama moraju imati oznaku” na kojoj je to i naznačeno. Ipak, ako takve oznake nema, kako je gore i pojašnjeno, to neće u svim slučajevima značiti da nema GMO tragova.

Inače, na realizaciji ovog projekta, osim Agencije za sigurnost hrane BiH i Ministrstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa svoj doprinos dala su i entitetska resorna ministarstva, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS te Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH koja su od samog početka bila uključena u inicijativu “Dunav Soja” koja podrazumijeva proizvodnju genetski nemodificirane soje.

Inače, Dunav Soja Inicijativa (DSI) potiče uzgoj i certifikaciju genetski nemodificirane soje, koja je proizvedena u skladu sa standardima kvaliteta u Dunavskoj regiji. Ministri poljoprivrede Hrvatske, Austrije, Srbije, Slovenije, Mađarske, Švicarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine te Bavarske i Baden-Württemberga potpisali su 2013. godine potpisali deklaraciju “Dunav Soja” i time potvrdili svoju volju da potiču uzgoj i prodaju genetski nemodificiranu kvalitetnu soju u svojim zemljama.

Soja je postala centralna tema u evropskoj poljoprivredi, industriji stočne hrane i prehrambenoj industriji. Za pokrivanje manjka proteina u stočnoj hrani Evropska unija uvozi oko 23 miliona tona sojine prekrupe i 12,5 miliona tona sojinog zrna, prije svega iz Južne Amerike. Oko dvije trećine uvoza sastoji se od genetski modificirane soje, čije su negativne ekološke i socijalne posljedice poznate. Stoga nabavka soje iz klasičnih zemalja uzgoja u velikoj mjeri ne odgovara više željama evropske prerađivačke industrije niti željama potrošačica i potrošača.

GIZ, opis projekta Genetski nemodificirana kvalitetna soja iz Dunavske regije

Za realizaciju projekta koji je rezultirao obaveznim korištenjem naljepnica „Proizvedeno bez GMO“ Agencija za sigurnost hrane BiH i Ministrstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH od Istinomjera dobijaju ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!