Ispunjeno

BiH će nastaviti izvoziti meso u Republiku Tursku

Iako je Bosna i Hercegovina početkom maja potpisala revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini sa Republikom Turskom koji je povoljniji od prethodnog, on još uvijek čeka na ratificiranje u Parlamentarnoj skupštini BiH. Zbog njegovog neratificiranja BiH nije u mogućnosti vršiti izvoz određenih proizvoda u Tursku, a s tim u vezi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović najavio je nekoliko dana nakon potpisivanja Sporazuma kako će sa predstavnicima Turske razgovarati o nastavku izvoza mesa u tu zemlju.

Tako je Šarović, kako je saopšteno iz Ministarstva trgovine BiH, prilikom posjete ministra poljoprivrede Republike Turske, Bekira Pakdemirlija našoj zemlji, “zatražio od turske strane da se izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh.privrednici ne bi trpili posljedice čekanja”.

Mi u ovom momentu imamo spremno 4-5.000 tona iskoštenog mesa i veoma je važno da izvoz nesmetano teče i da u tom smislu nema nikakvih zastoja.

Mirko Šarović, 17.05.2019.

Nakon sastanka najavljeno je da će biti raspisan novi tender za uvoz mesa iz naše zemlje u Republiku Tursku.

Turska strana priprema tender za meso, ali još ne možemo reći o kojoj količini je riječ.

Mirko Šarović, 17.05.2019.

Zastoj u izvozu mesa u Tursku trajao je do početka septembra kada je Šarović u Ankari, na sastanku sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pekdemirlijem, dogovorio nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u ovu zemlju.

Izvoz goveđeg mesa, biće nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći da izveze 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana.

Mirko Šarović, 04.09.2019.

S obzirom da će izvoz crvenog mesa u Tursku biti nastavljen iako Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske još uvijek čeka ratifikaciju parlamenata, Istinomjer će ranija obećanja Mirka Šarovića da će insistirati na nastavku izvoza ocijeniti kao ispunjena.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!