Nedosljedno

Radončićev “skok” u vlast

Nakon sjednice kolegija i Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), koja je po ko zna koji put odlučivala o partnerima za formiranje vlasti, iz ove stranke su pozvali i Savez za boju budućnost (SBB) i njenog lidera Fahrudina Radončića, da uz Demokratsku frontu (DF) budu partner SDA.

Imajući u vidu zabrinjavajući razvoj političkih i sigurnosnih prilika u BiH i regionu, i historijski značaj adekvatnog odgovora na te izazove, SDA poziva na formiranje snažnog patriotskog političkog saveza u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na državnom nivou i u FBiH. Pred rastućim prijetnjama neophodno je sva politička rivalstva staviti u stranu i zajednički se boriti za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i za očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u zemlji. Okosnicu ovog političkog saveza vidimo u saradnji SDA, DF i SBB.”

Zaključci sa sjednice Predsjedništva SDA, 10.05.2019.

Na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice, potpredsjednik SDA Safet Softić je komentarisao usvojene zaključke Predsjedništva SDA, te je rekao kako očekuje skori odgovor SBB-a.

U ovom periodu ne vidimo razlog da širimo tu koaliciju. Mislimo da bi bilo optimalno da SDA, SBB i DF naprave vlast na državnom i entitetskom nivou. (…) “Svi dosadašnji kontakti su bili nezvanični. Kako će se SBB odnositi prema ovom pozivu, vjerovatno ćemo u narednim danima vidjeti. Otvoreni smo za što širi blok i što veći broj partija.”

Safet Softić, 10.05.2019.

Na odgovor SBB-a nije se dugo čekalo, a sam lider SBB-a je potvrdio da je vodio razgovore sa Bakirom Izetbegovićem.

Gospodin Bakir Izetbegović i ja smo već imali dva duža sastanka, vrlo smo strpljivo i detaljno, uz očekivani državnički pristup, razmotrili mnoge aspekte krize u BiH i vjerujem da možemo nastaviti u tom pravcu. (…) Zaista je vrijeme i da se, kako to neki nazivaju, etablira bosnjačka, a ja bih rekao, i probosanska reprezentacija na državnom nivou.”

Fahrudin Radončić, 10.05.2019.

Dva mjeseca ranije, u vrijeme kada je SDA o saradnji razgovarala sa DF-om, Radončić je imao radikalno drugačiji stav u pogledu svojih interesa za učešće u Vlasti.

Ne znam da li treba da skočim sa tornja da bih dokazao da nas učešće u vlasti ne zanima. SDA sama za sebe kaže da su najjača stranka. Što se SBB-a tiče, nismo ineteresenti ni za državnu ni za federalnu vlast, oni sad imaju Demokratsku frontu, što je po meni dobro.”

Fahrudin Radončić, 13.03.2019.

S obzirom na dijametralno suprotan stav koji govori da je Radončić danas ipak zaintresovan za učešće u vlasti, Istinomjer će njegove izjave ocijeniti kao nedosljedne.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!