Program restrukturiranja Aluminija nije u potpunosti izrađen do kraja jula

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović rekao je novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Uprave i Sindikata Aluminija koji je održan 25. jula ove godine da će Program restrukturiranja ovog preduzeća biti poznat do kraja mjeseca.  

Program restrukturiranja treba da se završi do 31. jula. Treba biti definisano šta uraditi u ljevaonici, šta u anodama, šta u elektrolizi. Na idućoj sjednici će biti predstavnici Vlade FBiH kako bi mogli donijeti nužne odluke”.

Dragan Čović, 25.07.2019.

Podsjećamo, nakon gašenja proizvodnje u mostarskom preduzeću Aluminij, Dragan Čović održao je nekoliko sastanaka sa Upravom i Sindikatom ove kompanije kako bi se sagledale opcije za ponovno pokretanje proizvodnje, ali i zbrinjavanje radnika. Tako je prilikom posljednjeg sastanka održanog u četvrtak 25. jula 2019. godine, na kojem je prisustvovao zajedno sa ministricom finansija FBiH Jelkom Miličević, Dragan Čović dao izjavu u kojoj je najavio da će Program restruktuiranja Aluminija koji će sačiniti uprava preduzeća biti poznat do kraja jula. 

Ipak, nakon sastanka Kriznog odbora Aluminija sa predstavnicima Vlade FBiH koji je održan u srijedu 31. jula u Mostaru, javnosti je saopšteno da je ostavljeno još vremena za njegovu doradu.

Zvanično ćemo mi u narednih 7 dana dobiti zvaničan nacrt plana prestrukturiranja koji će se definisati ili realizovati u neke tri faze po planu Uprave. (…) Prva faza je pokretanje livnice, druga faza pokretanje pogona izrade anoda i treća faza je elektrolize. (…) Ono što smo mi tražili da nam se na ovom sastanku dostavi je tehničko-tehnološka analiza svih tih faza i tog plana.  Mi nismo na osnovu njihovog plana mogli reći reći sve nego smo tražili dodatne podatke i nakon što nam oni dostave dodatne informacije mi ćemo ponovo sa njima sjesti i razmotriti šta je ideja. 

Nermin Džinić, N1, 31.07.2019.

Podsjećamo, ministar Đinić tražio je odmah po gašenju proizvodnje od Uprave Aluminija i dostavu Informaciju o posljedicama gašenja proizvodnje u Aluminiju nakon isključenja sa napajanja električnom energijom, kao i informacije o tome da li je ispoštovana procedura gašenja proizvodnje u skladu sa svim tehničko-tehnološkim procesima, kao i svim plaćanjima privrednog društva Aluminij d.d. Mostar I prilivom sredstava u periodu od 1. januara do 10. jula 2019. godine. Ovu informaciju, kako su prenijeli mediji, Vlada FBiH nije dobila u roku koji je prošao 18. jula. 

S obzirom da je Vlada FBiH Upravi Aluminija dala dodatno vrijeme za dostavljanje kompletne informacije i “tehničko – tehnološke” analize faza eventualnog pokretanja proizvodnje kao i plana restrukturiranja, Istinomjer će obećanje Dragana Čovića da će program restrukturiranja biti gotov do 31. jula, ocijeniti kao neispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

Prosječna plata u RS nije prestigla platu u FBiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković u septembru je rekao da će prosječna plata u ovom entitetu “ovih...

HNS uputio inicijativu za pokretanje rasprave o Izbornom zakonu

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović najavio je da će u ponedjeljak, 14. oktobra stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) inicirati raspravu na temu izmjena Izbornog zakona BiH sa “partnerima...Ponovo prolongiran rok za završetak radova na dijelu IX transverzale

Nakon nekoliko promašenih rokova, vezano za izgradnju sarajevske IX transverzale, iz Ministarstva saobraćaja KS stigla je optimistična najava, prema kojoj bi radovi na dijelu ove transverzale, koji...