Iskusni vozač nastavlja vožnju Balkanom

Najmanje tri puta u posljednja četiri mjeseca, bilo u funkciji opisa načina vođenja svoje politike ili brzine kretanja BiH ka Evropskoj uniji, lider SDA, Bakir Izetbegović je u svojim javnim istupima iskoristio metaforu vožnje automobila.

Tako je gostujući u emisiji Pressing N1 televizije svoje vođenje politike opisao na sljedeći način:

Baš sam objašnjavao nekim ljudima u vezi politike. Morate vjerovati vozaču koji vozi 29 godina i dovezao vas je svaki put na cilj. Nekad pritisne gas, nekad prikoči. Nekad se malo vrati u rikverc i tako dalje. Nekad pričeka. To je vožnja na Balkanu sa ovakvim akterima kakve imamo.“

Bakir Izetbegović, Pressing N1, 11.09.2019.

I u svom govoru na svečanoj sjednici GO SDA povodom 29. godišnjice od osnivanja stranke, održanoj 26. maja tekuće godine, Izetbegović je upotrijebio gotovo identičnu metaforu.

Politika liči na vožnju klizavom nizbrdicom punom okuka, morate nekad usporiti, da ne prokližete i ne završite u kanalu. Gas treba dodati kada se stvori prilika za to. I tako vozimo već 29 godina, i stići ćemo do cilja.  Što možemo reći narodu je – vjerujte iskusnom vozaču, vjerujte rukovodstvu SDA. 

Bakir Izetbegović, 26.05.2019.

Komentarišući funkcionisanje mehanizma koordinacije prilikom pripremanja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK), Bakir Izetbegović je u intervjuu za Dnevnik 2 Federalne televizije, ovaj proces je također uporedio sa vožnjom automobila.  

To je isto kao da smo popravili automobil koji je osam godina stajao u garaži, sjeli u njega i otputovali u Brisel. I onda neko kaže da taj automobil ne radi, da nije u stanju da vozi.

Bakir Izetbegović, 15.08.2019.

Bakir Izetbegović, kako sada stvari stoje, sigurno će i dalje ostati „za volanom“ SDA s obzirom da je na posljednjem kongresu ove stranke održanom u subotu 14. septembra bio i jedini kandidat za njenog predsjednika. Koliko sigurno i kojom brzinom će voziti, imaćemo prilike gledati u narednom periodu.  

(Istinomjer.ba)

Najava zajedničkog nastupa “gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu”

Jedna od tema nedavno održanog sastanka između delegacija SDA i HDZ-a BiH koje su predvodili predsjednici ovih...

Krčkanjem do promjena u obrazovanju

U cilju iznalaženja najboljih rješenja za izazove koji su pred njima, nadležni u BiH nerijetko koriste multidisciplinarni pristup.  Tako je tokom razmatranja informacija o stanju u oblasti...Stranačke deklaracije – Od Republike BiH do mirnog razdruživanja

Programska deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) koja je usvojena na 7. kongresu ove stranke održanom u subotu 14. septembra 2019. godine, izazvala je mnoštvo reakcija političkih partija u...