Da li će prosječna plata u RS prestići platu u FBiH?

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je kako će prosječna plata u ovom entitetu “ovih dana prestići prosječnu platu u FBiH”.

Prema tome, prije godinu dana bili smo negdje skoro 60 KM manji, prošle godine oko 40 KM, a sad smo na nivou FBiH. To su valjda pokazatelji da je Republika Srpska, uprkos tome što pokušavaju da nas ekonomski slome, bolji dio BiH.”

Radovan Višković, 04.09.2019.

Inače, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku (FZS) prosječna neto plata u FBiH isplaćena u junu iznosila je 911 KM dok je prosječna neto plata u RS prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u istom mjesecu iznosila 910 KM. U julu, prosječna neto plata u RS iznosila je 913 KM, dok podaci za julske plate u FBiH još uvijek nisu dostupni na zvaničnoj web stranici FZS-a. 

Istinomjer će pratiti da li će u skladu sa najavom Radovana Viskovića, augustovska plata prestići prosječnu platu u FBiH.

(Istinomjer.ba)

 

Banja Luka uskoro dobija savremeni azil za pse?

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar nedavno je najavio izgradnju novog,...

Postoje li “suštinske razlike” u deklaracijama SDA?

Ne stišavaju se oštre reakcije političkih aktera, prvensteveno onih iz Republike Srpske, na Programsku deklaraciju SDA usvojenu na 7. Kongresu ove stranke održanom u Sarajevu 14. septembra ove...Prva faza izgradnje prihvatilišta za izgubljene i napuštene životinje Prača

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Haris Bašić i vršitelj dužnosti direktora Kantonalnog javnog preduzeća Veterinarska stanica, Nirves Bulaja početkom septembra posjetili su prihvatilište za...