Neistina

BiH nije “sastavljena” nego se “sastoji” od dva entiteta

U intervjuu koji je dao za rusku novinsku agenciju Sputnik, Milorad Dodik je ponovio jednu od svojih omiljenih interpretacija Ustava BiH prema kojoj je, kako on to tvrdi, BiH “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

U Ustavu piše da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ono što nudi SDA, jeste univerzalni građanin samo zato što misle da su većina.”

Milorad Dodik, 09.10.2019.

Ustav BiH, prije svega, nigdje ne navodi da je, kako Dodik tvrdi, Bosna i Hercegovina “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

U tom konekstu, u svojoj Preambuli Ustav BiH kaže da “podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine”.

Ustav BiH, kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u svom članu 3. kaže:

“Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.”

S obzirom da u Ustavu BiH nigdje ne piše da je Bosna i Hercegovina “sastavljena” od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, Istinomjer će izjavu Milorada Dodika koji je to tvrdio, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!