BiH nije “sastavljena” nego se “sastoji” od dva entiteta

U intervjuu koji je dao za rusku novinsku agenciju Sputnik, Milorad Dodik je ponovio jednu od svojih omiljenih interpretacija Ustava BiH prema kojoj je, kako on to tvrdi, BiH “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”

U Ustavu piše da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ono što nudi SDA, jeste univerzalni građanin samo zato što misle da su većina.”

Milorad Dodik, 09.10.2019.

Ustav BiH, prije svega, nigdje ne navodi da je, kako Dodik tvrdi, Bosna i Hercegovina “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”. 

U tom konekstu, u svojoj Preambuli Ustav BiH kaže da “podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine”.

Ustav BiH, kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u svom članu 3. kaže:

“Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.”

S obzirom da u Ustavu BiH nigdje ne piše da je Bosna i Hercegovina “sastavljena” od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, Istinomjer će izjavu Milorada Dodika koji je to tvrdio, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Ne postoji “izborni zakon Federacije BiH”

U svjetlu najnovijih rasprava i pokušaja dogovora u vezi izmjena izborne legislative u BiH, član Predsjedništva SDS-a i...

Napadi na džamije u RS su se dešavali i tokom Ramazana

Dan nakon još jednog u nizu napada na Čaršijsku džamiju u Bosanskoj Dubici, gostujući u emisiji RTS-a “Upitnik”, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik ustvrdio je da se “u Republici...Bilo je potrebe za utvrđivanjem povrede vitalnog nacionalnog interesa

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske (RS), Nada Tešanović osvrćući se na rad Vlade i Narodne skupštine RS izjavila je da je “on takav da nema potrebe za podizanjem vitalnog nacionalnog...