Analize

Općina Banovići: Treća godina mandata načelnika Bege Gutića

Na kraju treće godine mandatnog perioda 2020–2024. načelnik Općine Banovići Bego Gutić provodio je aktivnosti na većini datih obećanja, a jedno obećanje ocijenjeno je kao prekršeno.

Izvor: FB Bego Gutić
Izvor: FB Bego Gutić

Od 21 obećanja preuzetog iz predizbornog programa Bege Gutića “Izborni program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići”, na kraju treće godine mandata više od polovine obećanja je u progresu, osam je započeto, dok je jedno obećanje prekršeno.

Predizborna obećanja na kojima su zaključno s trećom godinom mandata zabilježene značajnije aktivnosti odnose se na razvoj privrede i infrastrukture, socijalnu sigurnost za različite kategorije stanovništva te na izdvajanje sredstava za nauku i kulturu.

Kada je riječ o obećanjima koja su se odnosila na stvaranje uslova za razvijanje privatnog poduzetništva i razvoj i drugih grana privrede i privrednog razvoja Banovića, od početka mandata bilježe se kontinuirane aktivnosti na realizaciji ovih obećanja.

Kako je saopćeno iz Općine Banovići, u prosjeku se godišnje na području ove lokalne zajednice registruje između 30 i 40 novih privrednih djelatnosti. Također, u 2023. godini Općina Banovići je u saradnji s USAID-om sufinansirala pokretanje šest ženskih biznisa (30.000 KM), a kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja sufinansirala je sedam biznis planova (svaki u ukupnom iznosu od 5.000 KM), dok su u okviru projekta “Lokalno partnerstvo za zapošljavanje” podržana tri biznisa. Prvi put održan je i Prvi sajam privrede u općini Banovići, koji je okupio više od 30 izlagača i bio je besplatan za izlagače. Također, po raspisanom Javnom pozivu, koji traje tokom čitave godine, ova općina sufinansira dio troškova registracije obrtničkih, trgovačkih i ugostiteljskih djelatnosti u iznosu od 500 KM.

Podsjećamo, u augustu 2023. godine saopćeno je da je drugu godinu zaredom Općini Banovići uručeno priznanje “Kruna razvoja privrede”. Priznanje dodjeljuje bonitetna agencija u Bosni i Hercegovini LRC Group općinama/gradovima na bazi njihovog privrednog razvoja, a kao kriteriji za dodjelu uzeti su rast firmi, rast prihoda, rast uposlenih i rast izvoza.

Radilo se i na razvoju infrastrukture – od postavljanja nove javne rasvjete, sanacije i izgradnje puteva, izgradnje parking mjesta do aktivnosti kada je u pitanju izgradnja i sanacija vodovoda u Banovićima s ciljem realizacije obećanja o osiguranju redovnog snabdijevanja pitkom vodom u svim mjesnim zajednicama.

Tokom prve tri godine mandata načelnika Općine Banovići Bege Gutića zabilježen je i niz aktivnosti u cilju iskorištavanja i razvijanja turističkih potencijala, a pored toga, izdvajala su se i značajna sredstva iz budžeta za FK Budućnost Banovići te su realizovani i projekti koji se odnose na osvjetljavanje pomoćnog stadiona, navodnjavanje glavnog terena FK Banovići i postavljanje LED semafora, čime je još jedno obećanje na kraju treće godine mandata dobilo ocjenu “u progresu”. Također, izgradnja regionalne deponije “Eko-Sep”, koja je započela tokom 2020. godine, okončana je u 2023. godini, ali zbog određenih tehničkih nedostataka, do početka decembra 2023. godine ova deponija nije počela s radom, pa je ovo obećanje na kraju treće godine mandata također dobilo ocjenu “u progresu”.

Kada je riječ o obećanjima koja su se odnosila na stvaranje socijalne sigurnosti za različite kategorije stanovništva, obećanja o stvaranju uslova penzionerima/kama za aktivan i kvalitetan život, kao i stvaranju socijalne sigurnosti i stabilnosti za sve građane, njihovo ispunjavanje na kraju treće godine je u progresu. Naime, nakon što je 2022. godine izdvojeno oko 12.000 KM za pomoć najugroženijim penzionerima/kama s područja općine Banovići, 2023. godine taj iznos povećan je na 20.000 KM. Pored toga, Općina Banovići podržava i pomaže rad Udruženja penzionera/umirovljenika.

Osim toga, u toku je izgradnja dva stambena objekta za raseljena lica (zgrada “A” i zgrada “B“) u mjesnoj zajednici Oskova i naselju Brioni, a tokom ovog mandatnog perioda uvećana su sredstva za opremu novorođenčeta.

Tokom prve tri godine aktuelnog mandata načelnika Općine Banovići Bege Gutića zabilježen je niz aktivnosti u cilju oživljavanja kulturnih aktivnosti u ovom gradu od književnih susreta, likovnih kolonija, predstava, koncerta, škole glume do izložbi slika i škole gitare.

Iako je dvije godine zaredom Općina Banovići osiguravala stipendije učenicima/ama i studentima/cama s područja ove lokalne zajednice, do toga za školsku 2023/2024. godinu nije došlo do kraja treće godine mandata s obzirom na blokadu u radu općinske skupštine. Ipak, zabilježene su određene aktivnosti tokom prve tri godine mandata u cilju realizacije datog obećanja, kao što je otvorenje multimedijalne sale u prostorijama Zgrade kulture, umjetnosti i informisanja (BKC). Također, Općina je osigurala sredstva za pomoć školama, a tokom druge godine mandata otvoren je novi objekat Osnovne škole “Banovići Selo”. Ipak, ovo obećanje dobilo je ocjenu “u progresu”.

Kada je riječ o obećanjima čije je ispunjavanje započeto, zabilježene su aktivnosti na zaustavljanju odlaska mladih iz Banovića kroz sticanje prvog radnog iskustva u općinskom organu uprave, u javnim ustanovama i javnim preduzećima, te kroz projekte prekvalifikacija i pokretanja novih biznisa. Zabilježene su i aktivnosti u cilju izgradnje gradske pijace. Naime, tokom 2023. godine saopćeno je da su završene prva i druga faza radova na zacjevljenju korita rijeke Litva, čime su stvorene pretpostavke za izgradnju platoa buduće gradske pijace.

Tokom tri godine mandata Bege Gutića zabilježene su i određene aktivnosti na obećanjima o unapređenju sigurnosti građana, povećanju sredstava za boračku populaciju, inkluziji osoba s poteškoćama u razvoju, ukidanju diskriminacije zapošljavanja ženske djece šehida i poginulih boraca, dostupnosti usluga zdravstvenog sistema i toplifikaciji dijelova grada koji nisu spojeni na sistem gradske toplane.

Obećanje o smanjenju cijena grijanja, vode, komunalnih usluga i parking prostora ocijenjeno je kao prekršeno tokom treće godine mandata. Naime, iako je u predizbornom programu Bege Gutića najavljeno da neće doći do povećanja komunalnih usluga, u novembru 2022. godine Općinsko vijeće Banovići dalo je saglasnost za povećanje cijena vode i grijanja, a krajem januara 2023. godine i na povećanje cijena za odvoz i deponovanje komunalnog otpada.

Na kraju treće godine mandata možemo zaključiti da je načelnik Općine Banovići Bego Gutić provodio aktivnosti na većini datih obećanja, što bi moglo rezultirati ispunjenjem većeg broja predizbornih obećanja koja je Istinomjer preuzeo iz njegovog predizbornog programa.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!