Započeto

Osigurati da sve usluge zdravstvenog sistema, budu blagovremeno dostupne svim građanima

Opštine: Banovići

Osigurati da sve usluge zdravstvenog sistema, dijagnostike, liječenje i rehabilitacija budu blagovremeno dostupne svim građanima Banovića.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

U Banovićima je 22.3.2021. godine počela sa radom dežurna apoteka koja će radit 24 sata, sedam dana u sedmici. Apoteka se nalazi u ulici 10. septembra, u blizini Osnovne škole „Banovići“, a tim povodom dežurnu apoteku je posjetio i njen rad podržao općinski načelnik dr. Bego Gutić.

Konačno će Banovići riješiti dugogodišnji problem dežurne apoteke za koji je ranije bilo nekoliko pokušaja da se odredi dežurna apoteka, pa čak je bilo i pokušaja da se naloži apotekama koje su već bile registrovane na području gradskog jezgra da moraju raditi u dežuri. Međutim, nije se imalo snage da se to dovede do kraja i evo zahvaljujući novoj apoteci, koja je otvorena u dijelu grada koji nije bio pokriven apotekama, došli smo u situaciju da imamo osiguranu podršku građanima tokom 24 sata. Ovo za građane Banovića znači još jedan kvalitet više i očekujemo da će ova apoteka ispuniti sve svoje obaveze kada je u pitanju dežura.

Bego Gutić, 22.3.2021

JZU “Dom zdravlja” Banovići, 10.9.2021. godine, dobila je novo vozilo za pacijente koji idu na hemodijalizu u Hemodijalizni centar u Živinice, a koje je nabavila Općina Banovići-

Tom prilikom, istaknuto je da je nedostatak ovog vozila do sada bio najveći problem ove ustanove, a koji je riješen zahvaljujući Općini Banovići i sredstvima koja su osigurana iz općinskog budžeta.

Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabavke, 5.11. 2021. godine javnost je putem zvanične stranice Općine Banovići obaviještena da je izabran je najpovoljniji ponuđač za izvođenje radova na izradi termo fasade na objektu JZU Dom zdravlja Banovići. 

Riječ je o firmi za građevinarstvo i promet „GPP Banovići“ d.o.o. Banovići. Ugovor o početku izvođenja radova potpisali su općinski načelnik dr Bego Gutić i direktor „GPP-a“ Zahid Bašić. Ugovorena cijena posla iznosi 125.352,00 konvertibilne marke (bez PDV-a), a rok za završetak radova je 3 mjeseca – od momenta uvođenja izvođača na radilište. Sredstva su osigurali Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK i općina Banovići. Na objektu „Doma zdravlja“ uradit će se termo fasada i sanacija krova, čime će biti riješen problem prokišnjavanja te će zgrada dobiti ljepši izgled. Postupak javne nabavke radova pokrenut je u drugoj polovini oktobra.

Općina Banovići, 5.11. 2021. 

Da je unapređenje nivoa zdravstvene zaštite kroz poboljšanje zdravstvenih usluga, jedna je od aktivnosti koje lokalna zajednica zajedno sa nadležnim javnim institucijama provodi kontinuirano u proteklih osam mjeseci, navedeno je 15.9.2021. godine na zvaničoj stranici Općine Banovići, te je s tim u vezi “općinska administracija brzo, profesionalno i u skladu sa svim zakonskim propisima odreagovala na zahtjev i prihvatila ponudu da se u Banovićima otvori prva medicinsko-biohemijske laboratorije In Lab”,  a njeno zvanično otvaranje upriličeno je 10.9.2021. godine, na Dan Općine Banovići.

Laboratoriju je otvorio općinski načelnik dr. Bego Gutić, zajedno sa vlasnicom In Lab laboratorije Merimom Rakovac.

Ovom prilikom načelnik Gutić je izrazio zadovoljstvo što su Banovići dobili prvu, novu i savremenu medicinsko-biohemisjku laboratoriju u kojoj će se moći obavljati sve vrste laboratorijskih nalaza, počevši od COVID -19 analiza, koji su trenutno najaktuelniji i koji su priznati na prostoru Europske unije, pa do redovnih hemijskih analiza.

Općina Banovići, 15.9.2021. 


Krajem februara 2022. godine u pogonu jama “Omazići” RMU Banovići otvorena je stomatološka ambulanta, a riječ je o zajedničkom projektu RMU Banovići, Općine i JZU „Dom zdravlja“ Banovići. Rudnik je uradio rekonstrukciju i obnovu prostorija, općina Banovići odnosno općinski načelnik donirao je stomatološku stolicu, a Dom zdravlja obezbijedio je kadar i dodatnu opremu za rad ambulante. Ambulanta će raditi svakim radnim danom, u vremenu od 7 do 15 sati, a stomatološke usluge pružat će doktor stomatolog i stomatološka sestra.

U augustu 2022. godine Općina Banovići donirala je novčana sredstva Domu zdravlja za nabavku oftalmološkog mikroskopa. Iz Općine je tada saopćeno da če iz Budžeta biti isplaćeno 15 hiljada KM Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Dom zdravlja“ Banovići i to u svrhu nabavke opreme za oftalmologiju. Planirana je nabavka biomikroskopa (oftalmološkog mikroskopa) za potrebe oftalmološke ambulante, koji će se koristiti za dijagnostiku bolesti prednjeg i stražnjeg segmenta oka te će omogućiti pružanje kvalitetnije zdravstvene usluge svim pacijentima.

Iz Općine je početkom 2022. godine saopćeno da je Javna zdravstvena ustanova „Dom zdravlja“ Banovići ušla je u proces akreditacije, koji podrazumijeva vanjsku provjeru uspostavljenog sistema sigurnosti i kvaliteta u Ustanovi. Ovaj proces uključuje akreditaciju timova porodične/obiteljske medicine Doma zdravlja, ali i svih specijalističko-konsultativnih službi. Akreditacija JZU Dom zdravlja Banovići završena je u drugoj polovini marta 2022. godine.

Radovi na projektu „Izrada termo fasade na objektu JZU Dom zdravlja Banovići“ započeli su 25. marta 2022. godine i najavljeno je da će trajati tri mjeseca. Iz Općine je tada saopćeno da ugovorena cijena radova iznosi 125.352,00 konvertibilne marke (bez PDV-a) i za njihovo finansiranje sredstva su osigurali Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK i općina Banovići. Polovinom aprila javnost je obaviještena da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!