Započeto

Osigurati da sve usluge zdravstvenog sistema, budu blagovremeno dostupne svim građanima

Opštine: Banovići

Osigurati da sve usluge zdravstvenog sistema, dijagnostike, liječenje i rehabilitacija budu blagovremeno dostupne svim građanima Banovića.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

U Banovićima je 22.3.2021. godine počela sa radom dežurna apoteka koja će radit 24 sata, sedam dana u sedmici. 

JZU “Dom zdravlja” Banovići, 10.9.2021. godine, dobila je novo vozilo za pacijente koji idu na hemodijalizu u Hemodijalizni centar u Živinice, a koje je nabavila Općina Banovići. Tom prilikom, istaknuto je da je nedostatak ovog vozila do sada bio najveći problem ove ustanove, a koji je riješen zahvaljujući Općini Banovići i sredstvima koja su osigurana iz općinskog budžeta.

Da je unapređenje nivoa zdravstvene zaštite kroz poboljšanje zdravstvenih usluga, jedna je od aktivnosti koje lokalna zajednica zajedno sa nadležnim javnim institucijama provodi kontinuirano u proteklih osam mjeseci, navedeno je 15.9.2021. godine na zvaničoj stranici Općine Banovići. U saopćenju se navodi da je “općinska administracija brzo, profesionalno i u skladu sa svim zakonskim propisima odreagovala na zahtjev i prihvatila ponudu da se u Banovićima otvori prva medicinsko-biohemijske laboratorije In Lab”,  a njeno zvanično otvaranje upriličeno je 10.9.2021. godine, na Dan Općine Banovići.

Ovom prilikom načelnik Gutić je izrazio zadovoljstvo što su Banovići dobili prvu, novu i savremenu medicinsko-biohemisjku laboratoriju u kojoj će se moći obavljati sve vrste laboratorijskih nalaza, počevši od COVID -19 analiza, koji su trenutno najaktuelniji i koji su priznati na prostoru Europske unije, pa do redovnih hemijskih analiza.

Općina Banovići, 15.9.2021. 

Iz Općine je početkom 2022. godine saopćeno da je Javna zdravstvena ustanova „Dom zdravlja“ Banovići ušla je u proces akreditacije, koji podrazumijeva vanjsku provjeru uspostavljenog sistema sigurnosti i kvaliteta u Ustanovi. Ovaj proces uključuje akreditaciju timova porodične/obiteljske medicine Doma zdravlja, ali i svih specijalističko-konsultativnih službi. Akreditacija JZU Dom zdravlja Banovići završena je u drugoj polovini marta 2022. godine.

Krajem februara 2022. godine u pogonu jama “Omazići” RMU Banovići otvorena je stomatološka ambulanta, a riječ je o zajedničkom projektu RMU Banovići, Općine i JZU „Dom zdravlja“ Banovići navedeno je tada u saopćenju općinske uprave. Rudnik je uradio rekonstrukciju i obnovu prostorija, općina Banovići odnosno općinski načelnik donirao je stomatološku stolicu, a Dom zdravlja obezbijedio je kadar i dodatnu opremu za rad ambulante. 

Radovi na projektu „Izrada termo fasade na objektu JZU Dom zdravlja Banovići“ započeli su 25. marta 2022. godine i najavljeno je da će trajati tri mjeseca. Iz Općine je tada saopćeno da ugovorena cijena radova iznosi 125.352,00 konvertibilne marke (bez PDV-a) i za njihovo finansiranje sredstva su osigurali Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK i općina Banovići. Polovinom aprila javnost je obaviještena da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

U augustu 2022. godine Općina Banovići donirala je novčana sredstva Domu zdravlja za nabavku oftalmološkog mikroskopa. Iz Općine je tada saopćeno da če iz Budžeta biti isplaćeno 15 hiljada KM Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Dom zdravlja“ Banovići i to u svrhu nabavke opreme za oftalmologiju. 

U martu 2023. godine, općinski načelnik Bego Gutić posjetio je Javnu zdravstvenu ustanovu „Dom zdravlja“ Banovići, gdje je sa direktorom Mehmedom Salkićem razgovarao o trenutnom stanju u ovoj utanovi, dosadašnjim aktivnostima i planovima za naredni period. U saopćenju objavljenom na zvaničnoj web stranici općine navodi se da je direktor Salkić upoznao općinskog načelnika “da su u proteklom periodu u Domu zdravlja Banovići uvedene neke nove dijagnostičke procedure dok su postojeće u značajnoj mjeri unaprijeđene, te da je uz pomoć Općine i Vlade TK nabavljena i određena oprema”. 

Zahvaljujući Vladi počeo se koristiti digitalni panel detektor za mamografiju, čime je ne samo skraćeno vrijeme pregleda nego i povećan njihov broj. Uz pomoć Općine obezbijeđen je biomikroskop (špalt-lampa) za potrebe oftalmološke ambulante, koji će se koristiti za dijagnostiku bolesti prednjeg i stražnjeg segmenta oka.

Općina Banovići, 15.3.2023.

U odgovoru na Istinomjerov upit, krajem 2023. godine, iz Općine Banovići naveli su sljedeće:

U Domu zdravlja Banovići uvedene su neke nove dijagnostičke procedure dok su postojeće u značajnoj mjeri unaprijeđene, i to uz pomoć Općine i Vlade TK. Zahvaljujući Vladi TK počeo se koristiti digitalni panel detektor za mamografiju, čime je ne samo skraćeno vrijeme pregleda nego i povećan njihov broj. Uz pomoć Općine obezbijeđen je biomikroskop (špalt-lampa) za potrebe oftalmološke ambulante, koji se koristi za dijagnostiku bolesti prednjeg i stražnjeg segmenta oka. Do kraja godine planirana je nabavke 3 EKG aparata i po mogućnosti 1 sanitetskog vozila. Općina Banovići bila je pokrovitelj „Sportskih susreta medicinskih radnika sjeveroistočne Bosne (Medicinijade)“ u Neumu (od 19. do 21.03.2023. godine), čiji je domaćin bila JZU „Dom zdravlja“ Banovići.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!