Započeto

Sigurnost građana mora biti privilegija svih stanovnika Banovića

Opštine: Banovići

Sigurnost građana mora biti privilegija svih stanovnika Banovića a ne pojedinaca koji su sigurnosni sektor kontaminirali nepotizmom zapošljavajući bliže članove svojih porodica u institucijama koje se bave pitanjem sigurnosti.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Na sastanku održanom 23.9.2021. godine, kojem su prisustvovali načelnik Banovića dr. Bego Gutić, načelnikom OKP-a Mustafa Dostović te zamjenik komandira PU Banovići ,i Nermin Rahmanović, tema je bila unapređenje suradnje između Općinskog organa uprave i Policijske uprave Banovići-

Kako je s tim u vezi na zvaničnoj stranici Općine Banovići pored ostalog navedeno, obostrano je konstatovano da suradnja Općine i PU Banovići može i mora biti bolja, što je u interesu svih, prije svega građana i bolje sigurnosno-bezbjednosne situacije u Općini.

Predstavnici PU Banovići zahvalili su se načelniku na upriličenom sastanku i istakli da Policijska uprava i Općina trebaju raditi i djelovati zajedno. Upoznali su načelnika sa aktuelnim problemima sa kojima se susreću u svom radu i o rezultatima rada. Načelnik Gutić je istakao da Općina stoji na raspolaganju, svim svojim kapacitetima, Policijskoj upravi. Iznio je svoje nezadovoljstvo pojedinim aktivnostima službenika PU Banovići  jer, kako je kazao, postoji različiti pristup prema različitim grupama građana. Policija je javni servis svih građana i tako se treba i ponašati. Na sastanku se govorilo i o: stanju u oblasti kriminaliteta, o sve češćem narušavanju javnog reda i mira (poput neovlaštenog puštanja stoke), o učestalim kriminalnim radnjama u RMU Banovići, od strane zaposlenih, o kontrolisanju parking prostora i izletišta Vidikovac od strane policijskih službenika i drugim pitanjima koja su iz djelokruga rada policije.

Općina Banovići, 23.9.2021.

U augustu 2022. godine iz Općine Banovići je saopćeno da će u narednom periodu izvoditi deminerski radovi u Mjesnoj zajednici Podgorje, odnosno vršit će se uklanjanje neeksplodiranih ostataka kasetne bombe bačene početkom rata, 1992. godine. Demineri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine čistit će teren površine 5.000 metara kvadratnih koji se nalazi uz regionalnu cestu Banovići – Lukavac, a u neposrednoj blizini stambenih objekata.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!