U progresu

Ubrzani rad na razvoju infrastrukture

Opštine: Banovići

Zaostatak u razvoju infrastrukture Opštine Banovići nadoknaditi ubrzanim radom svake godine.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Krajem februara 2021. godine, od strane Tima za izradu Programa javnih investicija i upućen Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje, usvojen je Program javnih investicija (PJI) Općine Banovići za period 2021-2023. godine.

Kako je tada navedeno, Program obuhvata preko stotinu odobrenih projekata, koji će u skladu sa programskom orijentacijom, prioritetima i finansijskim mogućnostima biti implementirani na području cijele općine, te je za kapitalne projekte u ovoj godini izdvojeno skoro 2,5 miliona KM.

Riječ je o projektima iz oblasti uređenja putne i komunalne infrastrukture, vodosnabdijevanja, izgradnje infrastrukture za potrebe sportskih, kulturnih, obrazovanih i zdravstvenih ustanova, ali i za sve druge potrebe kojima će se unaprijediti kvalitet života građana Banovića.

Općina Banovići, 25.2.2021.

Dva dana kasnije, na svojoj 4. sjednici, Opštinsko vijeća Banovića usvojilo je Program javnih investicija (PJI) Općine Banovići za period 2021-2023. godine.

Asfaltiranjem dionice puta Ćatići-Bare u Mjesnoj zajednici Brezovača, krajem septembra 2021. godine, realizovana je ukupno šesta investicija u obnovu putne infrastrukture na području općine Banovići u isto toliko mjesnih zajednica, a ukupna vrijednost investicije je oko 200.000 KM. Ravnomjeran razvoj svih mjesnih zajednica prioriteti su kojima se rukovodi Općina Banovići, izjavio je tom s tim u vezi načelnik Gutić, te najavio nastavak aktivnosti u tom smislu za narednu godinu. 

Kada je o navedenim projektima u 2021. godini riječ, putem zvanične stranice Općine Banovići javnost je obaviještena da su, pored završenog asfaltiranja dionice puta Ćatići-Bare dugoj 1.018 metara, do sada okončani i projekti Seona-Orahovica, Čolići-MZ Omazići, Grabik-MZ Grivice, Hrvati 1-MZ Repnik i Mušići-MZ Podgorje.  Pored šest navedenih dionica, asfaltirana su i dva parking prostora u gradu, iza zgrade Biroa za zapošljavanje i zgrade Trgovačka, u ulici Litva. Za projekte uređenja putne infrastrukture općina Banovići je u Budžetu za 2021. godinu planirala oko milion i 300 hiljada maraka.

Pored otklanjanja kvarova i zamjene rasvjetnih tijela gdje to nalažu potrebe, u okviru redovnog održavanja, na teritoriji općine Banovići vršilo se i proširenje ulične rasvjete u skladu sa mogućnostima. Tako je početkom juna 2021. godine u toku bilo održavanje i proširenje ulične rasvjete u mjesnoj zajednici Tulovići koje će doprinijeti ukupnom poboljšanju uslova života mještana ali i većoj sigurnosti učesnika u saobraćaju.

Kako je tada rečeno, aktivnosti su u narednim danima nastavljene i u drugim mjesnim zajednicama kao što su Omazići, Grivice i Banovići Selo.

Javna rasvjeta poboljšana je u prethodnom periodu u gradskom području, gdje je izvršeno postavljanje reflektora na sportskom poligonu u Kulama. U narednom periodu, odnosno nakon završetka poslova na čišćenju i uređenju, planirano je izvođenje radova na rekonstrukciji javne rasvjete na Vidikovcu.

Općina Banovići, 1.6.2021.

Nakon što je općinski načelnik dr. Bego Gutić, kako je navedeno 28.5.2021. godine, zajedno sa saradnicima i predstavnicima JP “Komunalno” d.o.o. Banovići donio odluku da se krene u realizaciju projekta uređenja Vidikovca, radovi su krajem maja zvanično i počeli u okviru kojih su radnici JP “Komunalno” pristupili čišćenju, uređenju krošnji drveća i krčenju putnog pojasa. 

Kako su naveli iz Komunalnog, čišćenje i krčenje bi moglo biti završeno već naredne sedmice, nakon čega će se pristupiti i postavljanju klupa te uređenju javne rasvjete. Ove aktivnosti već ranije su najavljene iz organa uprave u skladu sa kojima se i provode aktivnosti na terenu. Sredstva za implementaciju ovog projekta osigurana su iz općinskog budžeta, a aktivnosti na uređenju dodatne infrastrukture na Vidikovcu fazno će se provoditi u narednom periodu.

Općina Banovići, 28.5.2021. 

Od strane nadležne općinska službe, početkom septembra 2021. godine postavljene su dvije nove autobuske nadstrešnice u gradskom području, a radi se o autobuskim nadstrešnicama na lokacijama preko puta zgrade Općine i pored JZU “Dom zdravlja” Banovići.

Kako je još navedeno na zvaničnoj stranici Općine Banovići, u sklopu ovog projekta postavljene su i klupe.

Svečano otvorenje nove multimedijalne sale u prostorijama Zgrade kulture, umjetnosti i infomrisanja (BKC), upriličeno je 20.08.2021. godine. Nova multimedijalna sala opremljena je opremom za održavaje kulturnih manifestacija, održavanje sastanaka, konferencija, prezentacija, može koristiti i za održavanje sjednica, a sredstva za opremanje multimedijalne sale u iznosu od 15 hiljada konvertibilnih maraka obezbjeđena su iz općinskog budžeta.

Nismo imali adekvatan prostor sa multimedijalnom opremom za potrebe različitih kulturnih događaja, te će ova multimedijalna sala značajno doprinijeti poboljšanju uslova za provođenje kulturnih aktivnosti koje provodi Biblioteka ali i druge javne institucije sa područja naše općine kojima će ista biti na raspolaganju.

Bego Gutić, 18.8.2021. 

Kako je 4.8.2021. godine navedeno na zvaničnoj stranici Općine Banovići, načelnik ove lokalne zajednice Bego Gutić odobrio je izdvajanje novčanih sredstava iz Budžeta Općine za 2021. godinu za dovršetak izgradnje novog objekta Osnovne škole u „Banovići Selu“ s ciljem pomoći obrazovanju iako ovaj sektor nije u nadležnosti lokalne zajednice.

Odobreno je 40 hiljada konvertibilnih maraka koja će biti isplaćena sa stavke „Transfer za obrazovanje“, a Begić je tom prilikom istakao da se mora nastaviti zajedno raditi na obezbjeđenju boljih uslova života naših građana:

Iz JU OŠ Banovići Selo obratili su nam se zahtjevom za donaciju budžetskih sredstava neophodnih za provođenje završnih građevinskih radova, obezbjeđenje komunalnih i drugih priključaka te provođenje neophodnih procedura, te smo u skladu sa našim mogućnostima osigurali 40 hiljada konveritibilnih maraka. Ono što moram naglasiti jeste da oblast obrazovanja nije u nadležnosti lokalne zajednice ali da moramo svi zajedno raditi na obezbjeđenju boljih uslova života naših građana, te da se zajedno moramo potruditi i da sektor obrazovanja, u ovom slučaju izgradnja novog školskog objekta, bude završena do početka nove školske godine, kako bi naša djeca mogla nastaviti obrazovanje u adekvatnim uslovima.

Bego Gutić, 4.8.2021. 

U proces izgradnje novog objekta Osnovne škole „Banovići Selo“ krenulo se nakon eksproprijacije rudarskog zemljišta od strane Rudnika mrkog uglja “Banovići“ čije se eksploatacione polje nalazi stotinjak metara od objekta. Novi školski objekat, rečeno je još, gradi se na mnogo boljoj lokaciji, u sredini naseljenog mjesta Selo II u mjesnoj zajednici Banovići Selo, što je sigurnije za buduće generacije osnovaca iz Banovići Sela i Pribitkovića, koji bi trebali novu školsku godinu započeti u novom objektu ukoliko se obezbijedi potrebna nedostajuća finansijska sredstva za dovršetak izgradnje objekta.

Početkom novembra 2021. godine počela je i izgradnja objekta za društvene djelatnosti Medžlisa Islamske zajednice Banovići. 

Radi se o poslovnoj zgradi sa obdaništem, koja se gradi u sklopu Islamskog centra. Vrijednost projekta je oko 168 hiljada konvertibilnih maraka, od čega je općina Banovići osigurala 50 hiljada, a ostatak sredstava Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Radove izvode: Konzorcij „HUNES“ d.o.o. Žepče i „GRAĐEVINAR“ d.o.o. Travnik, dok je nadzorni organ „SMAJIĆ-INŽENJERING“ d.o.o. Goražde. Vrijeme izgradnje je oktobar/novembar 2021. godine.

Općina Banovići, 5.11.2021. 

Pored navedenog, iz kabineta načelnika Bege Gutića za Istinomjre je potvrđeno da je okončana i izgradnja potpornih zidova u naseljima Hrvati, Banović Selo i Mrgan u MZ Brezovača, zatim proširen poligon u MZ Stražbenica, te uređen plato ispred džamije u MZ Brezovača.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!