U progresu

Ubrzani rad na razvoju infrastrukture

Opštine: Banovići

Zaostatak u razvoju infrastrukture Opštine Banovići nadoknaditi ubrzanim radom svake godine.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Načelnik Općine Banovići i v.d. direktora Javne ustanove Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona (TK) Mirza Memić potpisali su 31. januara 2024. godine sporazum o saradnji u realizaciji Odluke Vlade Tuzlanskog kantona o odobrenim projektima sanacije lokalnih i nerazvrstanih cesta na području TK. Za Općinu Banovići odobrena su sredstva u iznosu od 450.000 KM, i to za projekte u mjesnim zajednicama Grivice, Podgorje, Oskova, Stražbenica, Pribitkovići, Repnik i Treštenica.

Izvor: Općina Banovići

Za projekte uređenja putne infrastrukture Općina Banovići je u budžetu za 2021. godinu planirala oko 1,3 miliona KM.

Početkom juna 2021. godine proširena je ulična rasvjeta u mjesnim zajednicama Tulovići, Omazići, Grivice i Banovići Selo, a u augustu iste godine svečano je otvorena nova multimedijalna sala u prostorijama Zgrade kulture, umjetnosti i informisanja (BKC).

U istom mjesecu odobreno je izdvajanje novčanih sredstava iz budžeta Općine za 2021. godinu za dovršetak izgradnje novog objekta Osnovne škole u Banovići Selu, koji je otvoren u februaru 2022. godine.

U prvoj godini mandata načelnika Općine Banovići Bege Gutića asfaltirane su dionice puteva u mjesnim zajednicama Brezovača, Omazići, Grivice, Repnik i Podgorje, asfaltirana dva parking prostora u Banovićima te postavljene dvije nove autobuske nadstrešnice u gradskom području.

Iz Kabineta načelnika Bege Gutića za Istinomjer su krajem prve godine mandata potvrdili da je okončana i izgradnja potpornih zidova u naseljima Hrvati, Banovići Selo i Mrgan, proširen poligon u MZ Stražbenica te uređen plato ispred džamije u MZ Brezovača.

Krajem marta 2022. završeno je asfaltiranje lokalnih puteva u MZ Tulovići, a u aprilu proširena javna rasvjeta u mjesnim zajednicama Repnik i Banovići Selo te završena rekonstrukcija putne dionice Idrizovići i MZ Repnik.

U 2022. godini rekonstruisane su i dionice u naseljima Omazići, Grivice, Podgorje ,Pribikovići, Levići, Mušići, Podostrić, Odžak, Omazići, Stražbenica, Podgorje i Repnik te mjesnim zajednicama Treštenica, Brezovača i Tulovići

U 2022. godini okončan je i projekat izgradnje pješačke staze i stepeništa, kao i postavljanje ograde i rasvjete pored Dječijeg obdaništa; izgrađeno je 16 parking mjesta pored JU “Dječije obdanište” Banovići te su postavljene dvije nove nadstrešnice na autobuskim stajalištima u MZ Oskova.

Tokom 2023. godine također je zabilježen niz aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Proširena je javna rasvjeta u Pribitkovićima i Mušićima, postavljeni kontejneri za primarnu selekciju otpada ispred osnovnih škola “Banovići” i “Grivice”, otvoren sportski poligon kod Osnovne škole “Banovići”, ograđeno dvorište područne škole “Oskova” i sanirano klizište u naselju Brezice.

Saniran je makadamski put u MZ Repnik, asfaltirane dionice u mjesnim zajednicama Podgorje, Dubokovac, Grivica te izgrađen manji betonski most prema naselju Borovci. 

Potpisan je i okvirni sporazum o javnoj nabavci radova “Izvođenje radova na izgradnji energetski efikasne rasvjete na području općine Banovići”, a u novembru 2023. godine počela je i montaža LED svjetiljki na postojećem sistemu javne rasvjete u gradskom području Banovića. Iz Općine je saopćeno da je planirano da se u 13 gradskih ulica postavi 436 novih energetski efikasnih svjetiljki.

Krajem januara 2024. godine načelnik Gutić i v.d. direktora JU Direkcija regionalnih cesta TK Mirza Memić potpisali su sporazum o saradnji u realizaciji Odluke Vlade Tuzlanskog kantona o odobrenim projektima sanacije lokalnih i nerazvrstanih cesta na području TK. U okviru navedenog sporazuma, za Općinu Banovići odobrena su sredstva za sedam projekata ukupne vrijednosti preko 450.000 KM, koji se odnose na rekonstrukciju i sanaciju puteva u mjesnim zajednicama Grivice, Podgorje, Oskova, Stražbenica, Pribitkovići, Repnik i Treštenica.

Kako je tim povodom rečeno, projekti će se implementirati u 2024. godini, a radovi bi trebali početi čim se steknu povoljni vremenski uslovi. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!