U progresu

Stvoriti uslove za razvoj i drugih grana privrede

Opštine: Banovići

RMU Banovići kao najvažniji privredni potencijal sačuvati kao opšte dobro Banovića od kojeg u najvećoj mjeri zavisi budućnost opštine Banovići i svih njenih građana. Preuzimanjem upravljanja rudnikom zaustavljena je devastacija Rudnika koja je bila očigledna u posljednjih nekoliko godina. Pretvaranjem RMU Banovići u svojevrstan inkubator privrednog razvoja opštine, stvoriti uslove za razvoj i drugih grana privrede (metalna industrija, građevinska industrija, uslužne djelatnosti itd…).

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Krajem 2020. godine, načelnik Banovića Bego Gutić održao je radni sastanak sa privrednicima na kojem je razgovarano o aktuelnom stanju u ovom sektoru i mogućnostima za  brži  i bolji razvoj u narednom periodu. Kako je tom prilikom navedeno, istaknuti su problemi koji su kočili napredak ali i dogovoreni konkretni zaključci, od kojih je jedan da je neophodno formirati udruženje koje će okupljati privrednike radi bolje komunikacije i bržeg djelovanja. 

Načelnik Općine Banovići Bego Gutić, 13.1.2021. godine posjetio je banovićke firme Elektroremont i Banstroj, kojom prilikom se detaljno upoznao sa stanjem u ovim firmama, njihovom proizvodnjom, plasmanom, materijalnim i ljudskim kapacitetima, te planovima za naredni period. Tokom navedene posjete, načelnik Gutić izjavio je da će općina na čijem je čelu, kroz programe podrške privrednom sektoru nastojati podržati nove programe, za podsticaj privredi planirati 300 hiljada KM, te voditi računa da osnovni kriteriji kod dodjele ovih sredstava bude broj zaposlenih i promet privrednog subjekta. 

Otvaranjem kompanije za obradu i promet stakla „Termoglas“ u Banovićima, 5.9.2021. godine, obilježena 20. godišnjica uspješnog poslovanja ove firme. Svečanosti kompanije koja je u tom trenutku upošljavala 110 radnika u Banovićima, prisustvao je općinski načelnik Bego Gutić.

U Banovićima je, 26.11.2021. godine, otvoren novi hipermarket kompanije Bingo. Kako je tom prilikom navedeno, zaposleno je 80 osoba.

Krajem decembra 2021. godine općinski načelnik Bego Gutić potpisao je Odluku o isplati podsticaja poljoprivrednim proizvođačima svježeg mlijeka za posljednji kvartal 2022. godine. Tada je pravo na podsticaj ostvario 31 korisnik, a njima je isplaćeno 9.433,30 KM. Za podsticaj poljoprivrednim proizvođačima svježeg mlijeka općina Banovići je u 2021. godini iz budžeta  isplatila ukupno 51.594,70 KM. To je za skoro 4.000, 00 maraka više u odnosu na godinu ranije. Kako se navodi u saopćenju Općine, došlo je do povećanja broja registriranih proizvođača sa 27 na 31, koji su proizveli i ovlaštenim otkupljivačima isporučili skoro 516 hiljada litara mlijeka.

U decembru 2021. godine ozvaničen je ponovni početak rada pogona jama “Omazići”. Zbog požara jama “Omazići” nije radila od kraja marta 2021. godine.

Početkom 2022. godine, iz Općine Banovići saopćeno je da bi Banovići uskoro mogli dobiti prvu solarnu elektranu koja bi se gradila na lokalitetu Selo II – MZ Banovići selo, na prostoru površine 100 hiljada kvadratnih metara. Riječ je o projektu preduzeća “Elektroprivreda BiH” d.o.o. Sarajevo. Krajem jula 2022. godine Općina je obavijestila javnost da bi racdovi na izgradnji trebali početi tokom 2022. godine i trebali bi trajati 18 mjeseci. Općina Banovići i JP Elektroprivreda BiH potpisali su u septembru 2022. godine Ugovor o saradnji i zakupu zemljišta u svrhu izgradnje “FNE Banovići Selo”. Ipak, kada će početi izgradnja solarne elektrane u Banovićima još uvijek je neizvjesno, zbog tenderske procedure koja je blokirana po osnovu žalbi nekoliko kompanija, što je potvrđeno za Klix.ba iz Elektroprivrede BiH u maju 2023. godine.

U partnerstvu sa dva poljoprivredna proizvođača, Općina Banovići je u martu 2022. godine pripremila aplikaciju za kandidiranje projekta „Osjeti tradiciju domaćeg brenda Konjuha kroz jedinstvenu turističku ponudu“ prema Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP). Kako je tada navedeno u saopćenju Općine, cilj projekta je da se podrže poljoprivredni proizvođači kako bi se više otvorili ka agroturizmu. Kako se navodi u saopćenju Općine, u okviru projekta planirana je rekonstrukcija prizemlja objekta u Grab potoku, rekonstrukcija grijanja cijele zgrade (prelazak sa uglja na pelet i zamjena radijatora), promjena stolarije, opremanje namještajem 5 soba, sanacija mokrih čvorova i izgradnja vešeraja. Tu će biti smješten „Informativno-uslužni centar“, koji će osim informativnog segmenta pružati i uslužne djelatnosti za posjetioce Zaštićenog pejzaža „Konjuh“. Također, planirana je i nabavka i postavljanje 6 drvenih kućica za promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda, čime će se stvoriti pretpostavke za uključivanje većeg broja poljoprivrednika u projekat.

Početkom aprila 2022. godine potpisan je ugovor o saradnji između Općine Banovići i Udruženja građana „Nešto Više“ iz Sarajeva čime je ozvaničen početak implementacije projekta „Partnerstvom do posla“ vrijednog 351.640,00 KM. Cilj projekta je zapošljavanje u lokalnim kompanijama ili samozapošljavanje kroz pokretanje sopstvenog biznisa. 

U aprilu 2022. godine, saopćemo je da su Banovići jedna od 10 lokalnih zajednica na području Tuzlanskog kantona koje su ove godine uključene u program podrške poduzetništvu kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja za mlade. U avgustu 2023. godine javnosti saopćeno da će Općina Banovići i Investicijska fondacija IMPAKT finansijski podržati pokretanje tri nova biznisa u Banovićima. Pored finansijske podrške, oni će u naredne dvije godine dobiti dodatnu stručnu, mentorsku i promotivnu podršku. U septembru je saopćeno da će u okviru novog ciklusa ovog projekta podržati pet novih biznisa, a dva mjeseca kasnije saopćeno je da će podršku dobiti još četiri biznisa.

Pored toga, Općina je 2022. u aprilu godine obavijestila javnost da su Banovići jedna od 20 jedinica lokalne samouprave koje su dobile certifikat o dodjeli grant sredstava za projekat „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II). Polovinom juna 2022. godine u Banovićima je počela s radom kancelarija Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Kako se navodi u saopćenju Općine, kancelarija će svakodnevno pružati podršku građanima i privrednicima, odnosno sve potrebne informacije vezane za privredu. Kancelarija je otvorena u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“ koji općina Banovići realizira u suradnji sa Europskom unijom.

Općina Banovići i Američka agencija za razvoj (UNDP) potpisali su u julu 2022. godine ugovor o realizaciji projekta „Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“. Krajem januara 2023. godine potpisani su ugovori o dodijeli grant sredstava namijenjenih za pokretanje i razvoj biznisa marginaliziranih grupa žena. Iz općinske uprave naveli su da će šest korisnica dobiti po 10.000,00 KM za registraciju djelatnosti. U julu je saopćeno da je u okviru ovog projekta šest korisnica dobilo po 10 hiljada KM za pokretanje biznisa. “Dva biznisa pokrenuta su u gradskom području (proizvodna i uslužna djelatnost), a četiri u ruralnom (plastenička proizvodnja, proizvodnja konzumnih jaja i uzgoj ovaca). Svi biznisi su trenutno aktivni, zaposleno je ukupno 7 osoba te postoje indicije da bi se broj zaposlenih u idućem periodu mogao i povećati”, saopćeno je iz općinske uprave Banovići.

Polovinom novembra 2022. godine, iz Općine Banovići je saopćeno da je upriličena podjela certifikata osobama koje su prošle obuku za pokretanje sopstvenog biznisa u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“. Certifikate su dobile tri osobe čije poslovne ideje su ocijenjene najboljim i biće podržane sa po 7.000,00 KM. Iz Općine su dodali da će se početkom 2023. godine ponovo raspisati Javni poziv za obuku zainteresiranih građana, a za još pet odabranih projekata osigurat će se finansijska sredstva. 

Sredinom februara 2023. godine saopćeno je da Općina Banovići i u ovoj godini nastavlja sa praksom sufinansiranja dijela troškova za novoregistrovane djelatnosti. Visina novčanog sufinansiranja dijela troškova registracije obrtničkih, trgovačkih i ugostiteljskih djelatnosti je 500,00 KM po jednom aplikantu, a visina novčanog sufinansiranja dijela troškova registracije preduzeća (d.o.o., d.d. i sl.) je 1.500,00 KM po jednom aplikantu.

Podsjećamo, u avgustu 2023. godine saopćene je da je drugu godinu zaredom Općini Banovići uručeno priznanje “Kruna razvoja privrede”. Priznanje dodjeljuje bonitetna agencija u Bosni i Hercegovini LRC Group općinama/gradovima na bazi njihovog privrednog razvoja, a kao kriteriji za dodjelu uzeti su rast firmi, rast prihoda, rast uposlenih i rast izvoza. U saopćenju se navodi da je priznanje “Kruna razvoja privrede” Općini Banovići uručeno nakon obrade i analize završnih finansijskih izvještaja koji su pokazali da je u Banovićima ostvaren značajan napredak u oblasti privrednog razvoja.

U septembru 2023. godine održan je Prvi sajam privrede općine Banovići, a sajam je organizovalo Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) u suradnji sa Općinom, a uz finansijsku podršku Europske unije.

Iz Općine Banovići su za Istinomjer krajem 2023. godine naveli sljedeće:

U prosjeku se godišnje na području općine Banovići registruje između 30 i 40 novih privrednih djelatnosti. Tako je u periodu od 13.06.2022. do 13.06.2023. godine, prema podacima vodeće bonitetne agencije LRC/BIS, na području općine Banovići registrirano 37 novih djelatnosti od čega je 7 privrednih društava. Jedan dio registrovanih djelatnosti Općina je direktno podržala (mentorski i finansijski) kroz start-up projekte u suradnji sa partnerima USAID, IMPAKT i Međunarodnom organizacijom rada (MOR). Samo u 2023. godini općina Banovići je u suradnji sa USAID-om sufinansirala pokretanje 6 ženskih biznisa (sa 30 hiljada KM); kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja sufinansirano je 7 biznis planova (svaki u ukupnom iznosu od 5 hiljada KM) i u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje podržana su 3 biznisa. Neki su proizvodne, a neki uslužne djelatnosti. Po prvi put održan je i Prvi sajam privrede u općini Banovići koji je okupio više od 30 izlagača i bio je besplatan za izlagače. Također, po raspisanom Javnom pozivu, koji traje tokom čitave godine, Općina sufinansira dio troškova registracije obrtničkih, trgovačkih i ugostiteljskih djelatnosti u iznosu od 500,00 konvertibilnih maraka i dio troškova registracije preduzeća (d.o.o., d.d. i sl.) sa po 1.500,00 KM po jednom aplikantu. Drugu godinu zaredom načelniku općine Banovići dr. Begi Gutiću uručeno je priznanje “Kruna razvoja privrede“. Priznanje dodjeljuje najstarija i najveća bonitetna agencija u Bosni i Hercegovini „LRC Group“ d.o.o. Sarajevo općinama/gradovima na bazi njihovog privrednog razvoja, a kao kriteriji za dodjelu uzeti su: rast firmi, rast prihoda, rast uposlenih i rast izvoza. Pri tome se koriste podaci nadležnih institucija kako bi se uradio presjek privrede u općinama/gradovima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!