Započeto

Stvoriti uslove za razvoj i drugih grana privrede

Opštine: Banovići

RMU Banovići kao najvažniji privredni potencijal sačuvati kao opšte dobro Banovića od kojeg u najvećoj mjeri zavisi budućnost opštine Banovići i svih njenih građana. Preuzimanjem upravljanja rudnikom zaustavljena je devastacija Rudnika koja je bila očigledna u posljednjih nekoliko godina. Pretvaranjem RMU Banovići u svojevrstan inkubator privrednog razvoja opštine, stvoriti uslove za razvoj i drugih grana privrede (metalna industrija, građevinska industrija, uslužne djelatnosti itd…)

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Načelnik Općine Banovići Bego Gutić, 13.1.2021. godine posjetio je banovićke firme Elektroremont i Banstroj, kojom prilikom se detaljno upoznao sa stanjem u ovim firmama, njihovom proizvodnjom, plasmanom, materijalnim i ljudskim kapacitetima, te planovima za naredni period.

Kako je tim povodom navedeno, Elektroremont je jedina firma koja je preživjela sve poslijeratne procese i previranja na tržištu rada i trenutno je, pored Rudnika, najznačajniji privredni subjekt u Banovićima koji upošljava 113 radnika.

Bavi se pružanjem usluga remonta i popravke električnih mašina i uređaja u energetici, rudarstvu, industriji i saobraćaju. U narednom periodu Uprava Elektroremonta planira razviti nove proizvodne programe, izvršiti nabavku novih mašina i proširiti svoj posao na inostrano tržište.  Nastojat će  zadržati postojeću radnu snagu i uposliti nekoliko mladih inžinjera, a u tome će imati i podršku lokalne zajednice.

Općina Banovići, 13.1.2021.

Tokom navedene posjete, načelnik Gutić izjavio je da će općina na čijem je čelu, kroz programe podrške privrednom sektoru nastojati podržati nove programe, za podsticaj privredi planirati 300 hiljada konvertibilnih maraka, te voditi računa da osnovni kriteriji kod dodjele ovih sredstava bude broj zaposlenih i promet privrednog subjekta. 

Kada se radi o firmi Banstroj, pored ostalog, razgovarano je o obnovljivim izvorima energije, koji imaju minimalan uticaj na okoliš:

Upravo proizvodnja opreme za male hidroelektrane je osnovna djelatnost firme Banstroj, koja uspješno posluje dugi niz godina u Banovićima. Firma upošljava oko 20 radnika čija sudbina se često dovodi u pitanje zbog lobija koji nisu svjesni štete koju mogu nanijeti privredi.

Općina Banovići, 13.1.2021.

Načelnici općina Žepče, Zavidovići i Banovići te predstavnik Grada Živinice, sastali su se sredinom marta 2021. godine u Banovićima, te  uputili zajedničku inicijativu Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za prekategorizaciju regionalnih cesta u magistralnu cestu. 

Riječ je o dionici ceste Žepče-Zavidovići-Ribnica-Banovići-Živinice-Međaš, dužine oko 87 kilometara. Ova dionica predstavlja najkraću sponu između dva privredno najrazvijenija kantona u Federaciji Bosni i Hercegovini; Tuzlanskog i Zeničko–dobojskog, koji prema posljednjem popisu stanovništva imaju oko milion stanovnika. Također, ova dionica predstavlja izlaz Tuzlanskog i dijela Zeničko-dobojskog kantona na koridor Vc, kao najznačajniju cestovnu komunikaciju u Bosni Hercegovini, još jedan je od razloga za iniciranje prekategorizacije, koja je danas podržana i od strane Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

Općina Banovići, 16.3.2021.

Pored navedenog, nastavljene su aktivnosti u Poslovnoj zoni “Sadnice”, te se vode i pregovori za otvaranje pilićare.


Početkom 2022. godine, iz Općine Banovići saopćeno je da bi Banovići uskoro mogli dobiti prvu solarnu elektranu koja bi se gradila na lokalitetu Selo II – MZ Banovići selo, na prostoru površine 100 hiljada kvadratnih metara. Riječ je o projektu preduzeća “Elektroprivreda BiH” d.o.o. Sarajevo. Na sastanku održanom početkom 2022. godine obje strane su iskazale zainteresiranost za imolementaciju projekta.

Krajem jula 2022. godine Općina je obavijestila javnost da su usaglašeni svi detalji oko realizacije projekta “Izgradnja fotonaponske stanice (solarne elektrane) u Banovićima”. Tada su Općina i Elektroprivreda BiH dogovorili visinu zakupa zemljišta i vremenski period zakupa, te su utvrđeni i rokovi daljnjih aktivnosti na ovom projektu. Iz Općine je tom prilikom saopćeno i da bi racdovi na izgradnji trebali početi tokom 2022. godine i trebali bi trajati 18 mjeseci.

Općina Banovići i JP Elektroprivreda BiH potpisali su u septembru 2022. godine Ugovor o saradnji i zakupu zemljišta u svrhu izgradnje “FNE Banovići Selo”. Procijenjena vrijednost ukupne investicije je oko 15 miliona KM.

Općina Banovići je sa svoje strane osigurala parcelu odnosno zemljište (100.050 m2), izvršila usklađivanje prostorno-planske dokumentacije i izdala urbanističku suglasnost za projekat. JP „Elektroprivreda BiH“ pripremilo je javni poziv za izgradnju koji će, kako je najavljeno, biti objavljen početkom naredne sedmice. Predviđeno je da izgradnja traje 15 mjeseci.

Saopćenje Općine Banovići, 3.11.2022.

U junu 2022. godine, Ministarstvo privrede TK raspisalo je Javni poziv za odabir korisnika grant sredstava „Podrška razvoju Kantona“ za 2022. godinu. U budžetu Kantona osigurana su sredstva za subvencioniranje mikro, malih i srednjih preduzeća, obrta, obrtničkih komora i udruženja obrtnika, i to u iznosu od 3.480.000,00 konvertibilnih maraka.

U oktobru 2022. godine načelnik Bego Gutić i predsjedavajući OV Robert Lapčević posjetili su firmu „Klimainvest“ d.o.o. Banovići gdje su sa upravom razgovarali o njenom radu i poslovanju. Direktor firme Kemal Mujkić istakao je da je Klimainvest među vodećim preduzećima specijalizivanim za projektovanje, pripremu i izvođenje najsloženijih sistema ventilacije, klimatizacije i grijanja i da radi po europskim standardima. Dodao je da je firma u stalnom porastu proizvodnje, ali i kao većina privrednih subjekata danas se susreće sa problemom nedostatka kvalitetne radne snage.

Načelnik Gutić izrazio je zadovoljstvo zatečenim stanjem u Klimainvestu te istakao da su mala i srednja preduzeća srce razvoja svake lokalne zajednice. Podsjetio je da je Općina u zadnjih godinu i po dana uradila mnogo na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta u Banovićima. Podržala je formiranje Udruženja privrednika, smanjila komunalne takse za privredu i obrt te pokrenula niz aktivnosti na otvaranju novih privrednih subjekata. Kako je kazao, jedan od strateških ciljeva općinske administracije je otvaranje novih radnih mjesta i zaustavljanja odlaska ljudi sa ovih prostora.

Saopćenje Općine Banovići, 14.10.2022.

U partnerstvu sa dva poljoprivredna proizvođača, Općina Banovići je u martu 2022. godine pripremila aplikaciju za kandidiranje projekta „Osjeti tradiciju domaćeg brenda Konjuha kroz jedinstvenu turističku ponudu“ prema Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP). Kako je tada navedeno u saopćenju Općine, cilj projekta je da se podrže poljoprivredni proizvođači kako bi se više otvorili ka agroturizmu.

Njegova vrijednost je 210 hiljada konvertibilnih maraka, od čega će Općina osigurati skoro 50 hiljada (25 %), partneri (poljoprivredni proizvođači) 12 hiljada (6%), a ostatak sredstava obezbijedit će se putem donatora.

Kako se navodi u saopćenju Općine, u okviru projekta planirana je rekonstrukcija prizemlja objekta u Grab potoku, rekonstrukcija grijanja cijele zgrade (prelazak sa uglja na pelet i zamjena radijatora), promjena stolarije, opremanje namještajem 5 soba, sanacija mokrih čvorova i izgradnja vešeraja. Tu će biti smješten „Informativno-uslužni centar“, koji će osim informativnog segmenta pružati i uslužne djelatnosti za posjetioce Zaštićenog pejzaža „Konjuh“. Također, planirana je i nabavka i postavljanje 6 drvenih kućica za promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda, čime će se stvoriti pretpostavke za uključivanje većeg broja poljoprivrednika u projekat.

Općina Banovići na ovaj način pravi značajan iskorak u pogledu razvoja turizma i unapređenja svoje turističke ponude, ali i pomaže poljoprivrednike i unapređuje njihovu proizvodnju. To je jedan od prioritetni ciljeva koji su definirani u Strategiji razvoja Općine, ali i u programu rada općinskog načelnika i općinskog organa uprave.

Saopćenje Općine Banovići, 4.3.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!