Započeto

Oživljavanje kulturnih aktivnosti

Opštine: Banovići

Zalagati se za drugačiji odnos prema kulturi jer nas nedostatak svijesti o važnosti vlastite kulture i baštine ugrožava jednako kao i demografska katastrofa. U oblasti kulture vratiti Banoviće na mjesto na kojem su nekada bili pokretanjem i oživljavanjem kulturnih aktivnosti po kojima smo bili prepoznatljivi u kulturnoj sferi kao što je bioskop, pozorište, folklor, Međunarodni književni susreti “Lejla Avdić”, Banovićko kulturno ljeto itd…

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Proglašenjem najboljih radova i dodjelom nagrada u Banovićima, 22.3.2021. godine završeni su 5. međunarodni književni susreti “Lejla Avdić 2021. godina”. Književne susrete organizovala je JU Javna biblioteka pod pokroviteljstvom Općine Banovići i Rudnika mrkog uglja „Banovići“.

Književni susreti počeli su 5. februara, kada je raspisan konkurs za najbolji literarni rad, te je na adresu Biblioteke stiglo 114 radova iz Bosne i Hercegovine i regiona. Nagrađena su tri najbolja rada, a prvu nagradu osvojio je Ahmed Halilbašić, učenik Prve osnovne škole „Živinice“, drugu Nina Tanasković, učenica Osnovne škole „Nikola Tesla“ Beograd, a treću Idris Mrahorović, učenik Osnovne škole „Banovići“.

U okviru ove manifestacije organizovan je i online dječiji festival, kao i brojne druge aktivnosti. 

Kako se podsjeća na zvaničnoj stranici Općine Banovići, prvi književni susreti Lejla Avdić organizovani su 2014. godine, a nakon četiri uspješne godine, ove su godine ponovo pokrenuti na inicijativu općinskog načelnika dr. Bege Gutića.

U okviru Banovićkog kulturnog ljeta upriličeno niz kulturnih manifestacija poput izložbi slika, promocije knjiga i koncerata. 

“Ovo je treća godina kako se Dan Općine Banovići obilježava nizom manifestacija objedinjenih u jednoj pod nazivom Banovićko kulturno ljeto”, 30.8.2021. godine izjavio je s predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja na području opštine Banović Zijad Bećić, navodeći ukratko šta se sve nalazi na programu:

Cijeli mjesec dana upotpunjen je nizom kulturnih, zabavnih, sportskih i edukativnih manifestacija i takmičenja a krovna manifestacija kojom ćemo obilježiti 10.9.2018. Dan Općine Banovići bit svečana akademija održana na taj dan i vatromet u večernjim satima.

Zijad Bečić, 30.8.2021.

Početkom septembra 2021. godine, u organizaciji Izviđačkog odreda „Plamen“ – Konjuh iz Banovića na području Zaštićenog pejzaža „Konjuh“ u Banovićima je otvoren trodnevni međunarodni izviđački višeboj organizovan povodom Dana Općine Banovići.

Radi se o 44. izviđačkom višeboju koji se održava u Banovićima, a ove godine se obilježava i 65. godišnjica IO „Plamen“.

Manifestaciju je otvorio općinski načelnik dr. Bego Gutić, te je tom izrazio posebno zadovoljstvo što se radi o manifestaciji koja ima međunarodni karakter:

Današnji učesnici Međunarodnog višeboja su nam uljepšali naš praznik, naš Dan Općine 10. septembar. Posebno mi je drago da je ovo manifestacija koja ima međunarodni karakter, raduje me da vidim ovu mladost i puno učesnika s obzirom na probleme uzrokovan mjerama zaštite od koronavirusa, vidimo da ništa nije moglo spriječiti naše prijatelje iz Osijeka, Kikinde Šapca, Subotice, Vareša, Prijedora, Doboj Istoka, Nemile, Teslića, Konjica i drugih gradova da prisustvuju takmičenju.

Bego Gutić, 4.9.2021.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!