U progresu

Oživljavanje kulturnih aktivnosti

Opštine: Banovići

Zalagati se za drugačiji odnos prema kulturi, jer nas nedostatak svijesti o važnosti vlastite kulture i baštine ugrožava jednako kao i demografska katastrofa. U oblasti kulture vratiti Banoviće na mjesto na kojem su nekada bili pokretanjem i oživljavanjem kulturnih aktivnosti po kojima smo bili prepoznatljivi u kulturnoj sferi, kao što je bioskop, pozorište, folklor, Međunarodni književni susreti “Lejla Avdić”, Banovićko kulturno ljeto itd.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Tokom prve dvije godine mandata načelnika Općine Banovići Bege Gutića održavani su međunarodni književni susreti, pozorišne predstave, koncerti, Festival folklora i druge kulturne aktivnosti, a 2022. godine s radom je počela i škola glume.

Izvor: Općina Banovići

Proglašenjem najboljih radova i dodjelom nagrada u Banovićima, 22.3.2021. godine završeni su 5. međunarodni književni susreti “Lejla Avdić”. Književne susrete organizovala je JU Javna biblioteka pod pokroviteljstvom Općine Banovići i Rudnika mrkog uglja “Banovići”.

Književni susreti počeli su 5. februara, kada je raspisan konkurs za najbolji literarni rad, te je na adresu biblioteke stiglo 114 radova iz Bosne i Hercegovine i regiona. Nagrađena su tri najbolja rada, a prvu nagradu osvojio je Ahmed Halilbašić, učenik Prve osnovne škole “Živinice”, drugu Nina Tanasković, učenica Osnovne škole “Nikola Tesla” Beograd, a treću Idris Mrahorović, učenik Osnovne škole “Banovići”.

U okviru ove manifestacije organizovan je i online dječiji festival, kao i brojne druge aktivnosti. 

Kako se podsjeća na zvaničnoj stranici Općine Banovići, prvi književni susreti “Lejla Avdić” organizovani su 2014. godine, a nakon četiri uspješne godine, ove su godine ponovo pokrenuti na inicijativu općinskog načelnika Bege Gutića.

U okviru Banovićkog kulturnog ljetaupriličeno je niz kulturnih manifestacija, poput izložbi slika, promocije knjiga i koncerata. 

“Ovo je treća godina kako se Dan Općine Banovići obilježava nizom manifestacija objedinjenih u jednoj pod nazivom Banovićko kulturno ljeto”, izjavio je 30.8.2021. godine predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja na području općine Banovići Zijad Bećić, navodeći ukratko šta se sve nalazi u programu:

Cijeli mjesec dana upotpunjen je nizom kulturnih, zabavnih, sportskih i edukativnih manifestacija i takmičenja a krovna manifestacija kojom ćemo obilježiti 10.9.2018. Dan Općine Banovići bit svečana akademija održana na taj dan i vatromet u večernjim satima.

Zijad Bečić, 30.8.2021.

Početkom septembra 2021. godine, u organizaciji Izviđačkog odreda (IO) “Plamen” – Konjuh iz Banovića, na području zaštićenog pejzaža Konjuh u Banovićima otvoren je trodnevni međunarodni izviđački višeboj organizovan povodom Dana Općine Banovići.

Radi se o 44. izviđačkom višeboju koji se održava u Banovićima, a ove se godine obilježava i 65. godišnjica IO “Plamen”.

Manifestaciju je otvorio općinski načelnik te je tom prilikom izrazio posebno zadovoljstvo što se radi o manifestaciji koja ima međunarodni karakter:

Današnji učesnici Međunarodnog višeboja su nam uljepšali naš praznik, naš Dan Općine 10. septembar. Posebno mi je drago da je ovo manifestacija koja ima međunarodni karakter, raduje me da vidim ovu mladost i puno učesnika s obzirom na probleme uzrokovan mjerama zaštite od koronavirusa, vidimo da ništa nije moglo spriječiti naše prijatelje iz Osijeka, Kikinde Šapca, Subotice, Vareša, Prijedora, Doboj Istoka, Nemile, Teslića, Konjica i drugih gradova da prisustvuju takmičenju.

Bego Gutić, 4.9.2021.

I u drugoj godini mandata načelnika Gutića zabilježeno je oživljavanje kulturnih aktivnosti.

Krajem 2021. godine održana je pozorišna predstava “Lijevo desno glumac”, autorsko dijelo Zijaha Sokolovića, kojom se, pored tradicionalnog vatrometa, završilo obilježavanje 21. decembra, Dana rudara. 

Također krajem 2021. godine KUD “Litva” Banovići obilježilo je 40 godina postojanja i rada, povodom kojeg je organizovana svečana akademija kojoj je prisustvovao i načelnik Gutić. Načelnik je u februaru 2022. godine održao sastanak s predstavnicima spomenutog KUD-a. Tom je prilikom upoznat s radom KUD-a i predstojećim aktivnostima, te su od njega zatražena pomoć i podrška. Načelnik je dodao da je obaveza Općine da pomogne onima koji je predstavljaju, a to se odnosi i na KUD “Litva”. 

Tokom razgovora, sugovornici su se usuglasili da se rad Kulturno umjetničkog društva „Litva“ Banovići, u narednom periodu, mora dići na viši nivo i to prije svega angažiranjem potrebnih lica i omasovljenjem članstva.

Saopćenje Općine Banovići, 3.2.2022.

U drugoj polovini februara 2022. održana je Izvještajno-izborna skupština KUD-a “Litva”, kojoj je prisustvovao i načelnik Gutić, a koji je tom prilikom ponovio da će KUD “Litva” imati punu podršku Općine.

U organizaciji spomenutog kulturno-umjetničkog društva u septembru 2022. godine upriličen je 8. po redu Festival folklora, na kojem je učestvovalo osam kulturno-umjetničkih društava iz cijele BiH. Pokrovitelj manifestacije bila je Općina Banovići. Krajem septembra 2022. godine predstavnici KUD-a “Litva” uručili su zahvalnicu načelniku Gutiću. Dodali su da je u proteklih nekoliko mjeseci KUD imao 15 nastupa i da je dobio oko 70 novih članova/ica. 

Književnom večeri s bosanskohercegovačkim akademikom Abdulahom Sidranom i dodjelom nagrada za najbolji literarni rad učenicima/ama osnovnih škola u martu 2022. godine završeni su 6. međunarodni književni susreti “Lejla Avdić”. Završna manifestacija upriličena je u pozorišnoj sali Radničkog doma, a prisustvovali su joj brojni gosti: predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, kulturnih institucija iz Tuzlanskog kantona te gosti iz Srbije i Crne Gore. Književne susrete organizirala je JU Javna biblioteka Banovići, a i ove su godine održani pod pokroviteljstvom Općine Banovići. Tokom književnih susreta organizovano je nekoliko promocija knjiga, književnih radionica, kvizova i sl., a akcenat je bio na afirmaciji mladih književnika, umjetnika i djece.

U martu 2022. godine u Banovićima je odigrana je predstava “Bosanski špijun” Gradskog pozorišta Živinice. Predstava je odigrana u  pozorišnoj sali Radničkog doma povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena. Ovaj događaj održan je pod pokroviteljstvom Općine Banovići, a u organizaciji JU Centar za kulturu i informisanje. Ista predstava odigrana je i u septembru 2022. godine

Kako su saopćili iz Općine Banovići polovinom marta 2022. godine Općina i JU Javna biblioteka omogućile su štampanje književnog prvijenca Ajle Čočić – romana “Bijela majka”. Tada je načelnik Bego Gutić autorici svečano uručio primjerak štampanog romana te joj poželio puno uspjeha i sreće u budućem radu. U okviru 6. međunarodnih književnih susreta održana je promocija romana spomenute autorice. Iz Općine su saopćili da je odštampano 200 primjeraka, a dodali su i da je ovo bio prvi izdavački poduhvat JU Javna biblioteka za 66 godina postojanja i rada. 

U aprlu 2022. godine iz Općine je saopćeno da je u organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu i informisanje Banovići s radom počela škola glume za mlade ljubitelje teatra uzrasta od 15 do 30 godina. Škola glume je s radom počela 21. marta 2022. godine i do aprila ju je pohađalo devet polaznika/ca. Kako je iz Općine Banovići saopćeno u junu 2022. godine, prvi put nakon 32 godine u ovoj je općini odigrana pozorišna predstava u domaćoj produkciji, za šta je odgovorna Dramska sekcija JU Centar za kulturu i informisanje. 

Devetero mladih banovićkih glumaca se publici premijerno predstavilo pozorišnim komadom „Predstava Hamleta u selu Mrdići Donji“, u režiji glumca Faruka Uščuplića, a po motivima pozorišnog teksta Ive Brešana.  Predstava je naišla na pozitivne reakcije Banovićana što potvrđuje i dobro ispunjena pozorišna sala Radničkog doma.

Saopćenje Općine Banovići, 18.6.2022.

Povodom obilježavanja Ramazanskog bajrama u sali Radničkog doma 4.5.2022. godine održan je bajramski koncert Armina Muzaferije u organizaciji KUD-a “Litva”. Osim Muzaferije, na koncertu su nastupili Šaha Isaković-Jelačić, hafiz Amir Nedimović i članovi/ice KUD-a “Litva”. Koncert je organiziran pod pokroviteljstvom Općine Banovići.

Polovinom juna 2022. godine, povodom održavanja 12. Plazma sportskih igara, u Banovićima je održan koncert Crvene jabuke na gradskom trgu, koji je bio popraćen i vatrometom. Također, u septembru 2022. godine organizovana je motorijada povodom 10. septembra, Dana Općine Banovići. Tom prilikom u Banovićima se okupilo stotinu bajkera iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, a organizovan je i koncert na kojem su nastupile grupe Divlje jagode i Generacija bez kompasa. Organizator događaja bio je motoklub “Black Gold”, a generalni sponzor Općina Banovići.

Od 23. do 30. jula 2022. godine, pod pokroviteljstvom Općine, u hotelu Zlača održan je tradicionalni Ljetni kamp gitare “PrSt”. Organizator je Omladinski art centar Tuzla i internacionalnog je karaktera. Okupio je 15 učesnika/ca iz zemalja regiona i Sjedinjenih Američkih Država, a časove su im držali internacionalno priznati profesori Denis Azabagić  (Univerzitet Roosevelt u Chicagu), Dejan Ivanović (Univerzitet u Evori – Portugal) i Boris Tešić (Muzička akademija u Kasselu – Njemačka). Gošća kampa bila je flautistkinja iz Španije Eugenija Moliner. U okviru ove ljetne škole 29.7.2022. godine održan je koncert polaznika/ca u pozorišnoj sali Radničkog doma. 

Krajem augusta 2022. godine, a povodom obilježavanja Dana Općine Banovići, JU Javna biblioteka organizovala je Likovnu koloniju mladih umjetnika/ca. Kolonija je održana na platou ispred BKC-a i okupila je veliki broj djece i mladih. Jedan od pokrovitelja bila je i Općina Banovići.

Početkom septembra 2022. godine, u okviru obilježavanja Dana Općine Banovići, održana je promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića” autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića, a u organizaciji JU Javna biblioteka Banovići.

U okviru Dječijeg festivala umjetnosti, kojeg priređuje JU Javna biblioteka, u septembru 2022. izvedena je predstava za djecu “Ribar i zlatna ribica” art centra “Ankata” iz Čelića. U septembru je, također povodom Dana Općine Banovići, održana i tradicionalna manifestacija “Djeca crtaju po asfaltu”.

Banovićki dječiji festival završen je 10.9.2022. godine zabavnim programom koji su priredila djeca predškolskog i školskog uzrasta. U programu je učestvovao i dječji zabavljač Mirsad Abdagić Kike.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!