U progresu

Oživljavanje kulturnih aktivnosti

Opštine: Banovići

Zalagati se za drugačiji odnos prema kulturi, jer nas nedostatak svijesti o važnosti vlastite kulture i baštine ugrožava jednako kao i demografska katastrofa. U oblasti kulture vratiti Banoviće na mjesto na kojem su nekada bili pokretanjem i oživljavanjem kulturnih aktivnosti po kojima smo bili prepoznatljivi u kulturnoj sferi, kao što je bioskop, pozorište, folklor, Međunarodni književni susreti “Lejla Avdić”, Banovićko kulturno ljeto itd.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Tokom prve tri godine aktuelnog mandata načelnika Općine Banovići Bege Gutića zabilježen je nit aktivnosti u cilju oživljavnja kulturnih aktivnosti u ovom gradu – od književnih susreta, likovnih kolonija, predstava, koncerta, škole glume do izloži slike, škole gitare itd.

Izvor: Općina Banovići

Proglašenjem najboljih radova i dodjelom nagrada u Banovićima, 22.3.2021. godine završeni su 5. međunarodni književni susreti “Lejla Avdić”. Književne susrete organizovala je JU Javna biblioteka pod pokroviteljstvom Općine Banovići i Rudnika mrkog uglja “Banovići”. U okviru ove manifestacije organizovan je i online dječiji festival, kao i brojne druge aktivnosti. 

Kako je tada navedeo na zvaničnoj stranici Općine Banovići, prvi književni susreti “Lejla Avdić” organizovani su 2014. godine, a nakon četiri uspješne godine, 2021. godine ponovo su pokrenuti na inicijativu općinskog načelnika Bege Gutića.

U okviru Banovićkog kulturnog ljeta” upriličeno je niz kulturnih manifestacija, poput izložbi slika, promocije knjiga i koncerata. 

“Ovo je treća godina kako se Dan Općine Banovići obilježava nizom manifestacija objedinjenih u jednoj pod nazivom Banovićko kulturno ljeto”, izjavio je 30.8.2021. godine predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja na području općine Banovići Zijad Bećić, navodeći da je cijeli mjesec dana upotpunjen je nizom kulturnih, zabavnih, sportskih i edukativnih manifestacija i takmičenja.

Početkom septembra 2021. godine, u organizaciji Izviđačkog odreda “Plamen” – Konjuh iz Banovića, na području zaštićenog pejzaža Konjuh u Banovićima otvoren je trodnevni međunarodni izviđački višeboj organizovan povodom Dana Općine Banovići.

I u drugoj godini mandata načelnika Gutića zabilježen je niz kulturnih aktivnosti.

Krajem 2021. godine održana je pozorišna predstava “Lijevo desno glumac”, autorsko dijelo Zijaha Sokolovića, kojom se, pored tradicionalnog vatrometa, završilo obilježavanje 21. decembra, Dana rudara. 

Također krajem 2021. godine KUD “Litva” Banovići obilježilo je 40 godina postojanja i rada, povodom kojeg je organizovana svečana akademija kojoj je prisustvovao i načelnik Gutić. 

U organizaciji spomenutog kulturno-umjetničkog društva u septembru 2022. godine upriličen je 8. po redu Festival folklora, na kojem je učestvovalo osam kulturno-umjetničkih društava iz cijele BiH. Pokrovitelj manifestacije bila je Općina Banovići. Krajem septembra 2022. godine predstavnici KUD-a “Litva” uručili su zahvalnicu načelniku Gutiću. Dodali su da je u proteklih nekoliko mjeseci KUD imao 15 nastupa i da je dobio oko 70 novih članova/ica. 

Književnom večeri s bosanskohercegovačkim akademikom Abdulahom Sidranom i dodjelom nagrada za najbolji literarni rad učenicima/ama osnovnih škola u martu 2022. godine završeni su 6. međunarodni književni susreti “Lejla Avdić”. Tokom književnih susreta organizovano je nekoliko promocija knjiga, književnih radionica i kvizova, a akcenat je bio na afirmaciji mladih književnika, umjetnika i djece.

U martu 2022. godine u Banovićima je odigrana je predstava “Bosanski špijun” Gradskog pozorišta Živinice. Predstava je odigrana u  pozorišnoj sali Radničkog doma povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena. Ovaj događaj održan je pod pokroviteljstvom Općine Banovići, a u organizaciji JU Centar za kulturu i informisanje. Ista predstava odigrana je i u septembru 2022. godine

U aprlu 2022. godine iz Općine je saopćeno da je u organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu i informisanje Banovići s radom počela škola glume za mlade ljubitelje teatra uzrasta od 15 do 30 godina. Škola glume je s radom počela 21. marta 2022. godine i do aprila ju je pohađalo devet polaznika/ca. Kako je iz Općine Banovići saopćeno u junu 2022. godine, prvi put nakon 32 godine u ovoj je općini odigrana pozorišna predstava u domaćoj produkciji, za šta je odgovorna Dramska sekcija JU Centar za kulturu i informisanje. 

Povodom obilježavanja Ramazanskog bajrama u sali Radničkog doma 4.5.2022. godine održan je bajramski koncert Armina Muzaferije u organizaciji KUD-a “Litva”. Osim Muzaferije, na koncertu su nastupili Šaha Isaković-Jelačić, hafiz Amir Nedimović i članovi/ice KUD-a “Litva”. Koncert je organiziran pod pokroviteljstvom Općine Banovići.

Polovinom juna 2022. godine, povodom održavanja 12. Plazma sportskih igara, u Banovićima je održan koncert Crvene jabuke na gradskom trgu, koji je bio popraćen i vatrometom. 

Od 23. do 30. jula 2022. godine, pod pokroviteljstvom Općine, u hotelu Zlača održan je tradicionalni Ljetni kamp gitare “PrSt”. Organizator je Omladinski art centar Tuzla i internacionalnog je karaktera. U okviru ove ljetne škole 29.7.2022. godine održan je koncert polaznika/ca u pozorišnoj sali Radničkog doma. 

Krajem augusta 2022. godine, a povodom obilježavanja Dana Općine Banovići, JU Javna biblioteka organizovala je Likovnu koloniju mladih umjetnika/ca. Kolonija je održana na platou ispred BKC-a i okupila je veliki broj djece i mladih. Jedan od pokrovitelja bila je i Općina Banovići.

Početkom septembra 2022. godine, u okviru obilježavanja Dana Općine Banovići, održana je promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića” autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića, a u organizaciji JU Javna biblioteka Banovići.

U okviru Dječijeg festivala umjetnosti, kojeg priređuje JU Javna biblioteka, u septembru 2022. izvedena je predstava za djecu “Ribar i zlatna ribica” art centra “Ankata” iz Čelića. U septembru je, također povodom Dana Općine Banovići, održana i tradicionalna manifestacija “Djeca crtaju po asfaltu”.

Banovićki dječiji festival završen je 10.9.2022. godine zabavnim programom koji su priredila djeca predškolskog i školskog uzrasta. U programu je učestvovao i dječji zabavljač Mirsad Abdagić Kike.

Također, u septembru 2022. godine organizovana je motorijada povodom 10. septembra, Dana Općine Banovići. Tom prilikom u Banovićima se okupilo stotinu bajkera iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, a organizovan je i koncert na kojem su nastupile grupe Divlje jagode i Generacija bez kompasa. Organizator događaja bio je motoklub “Black Gold”, a generalni sponzor Općina Banovići.

Tokom 2023. godine u Banovićima održani su Međunarodni književni susreti “Lejla Avdić”, koncert grupe Osvajači, kao i bajramski koncert grupe „Rejjan“, a promovisana je i zbirka pjesama „Ja sam malko radoznalko“ autora Ćamila Softića. Održane su i brojne manifestacije kulturnog, sportskog i zabavnog karaktera u periodu od 23.7. do 16.9.2023. godine povodom Dana Općine Banovići

U septembru je Javna ustanova „Sportko-kulturni centar“ Banovići u suradnji sa banovićkim osnovnim školama priredila prvu općinsku smotru kulturnog stvaralaštva. Na smotri je učešće uzelo skoro 200 osnovaca iz četiri banovićke osnovne škole. 

Tokom devetog mjeseca, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Litva“ Banovići upriličena je IX po redu smotra  folklora, odigrana je pozorišna predstava za djecu „Miki i Kviki“ kao i 2. Banovićka biciklijada.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!