U progresu

Iskorištavanje i razvijanje turističkih potencijala u okviru postojećih resursa

Opštine: Banovići

Turizam u posljednje vrijeme postaje značajna privredna grana zbog čega Banoviće sa potencijalima koje posjedujemo treba razvijati kao turističku destinaciju za što je glavni preduslov zdrav i čist okoliš, očuvana kulturna baština. Prilika za razvijanje turizma na području Opštine Banovići je iskorištavanje i razvijanje turističkih potencijala u okviru postojećih resursa planine Konjuh, izletišta Mačkovac, Srnica, Rudenik, Ramićko jezero, jezero Breštica, padine Ozrena, adaptaciju izletišta Vidikovac, izgradnju biciklističkih staza itd…

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Polovinom marta 2021. godine, Općina Banovići i italijanska organizacija CISP, Predstavništvo u BiH (Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli Italija), usaglasile su zajedničke interese za uređenje dijela objekta „Grab potok“ u Mačkovcu. 

Kako je na zvaničnoj stranici Općine Banovići navedeno, radi se o projektu u okviru kojeg će biti izvršena sanacija prostorija, nabavka kancelarijskog namještaja i računarske opreme.

Projekat je vrijedan 30 hiljada konvertibilnih maraka i doprinijet će poboljšanju uslova za rad nevladinog sektora i svih drugih korisnika objekta. Uređene prostorije objekta Grab potok će naredne dvije godine služiti za potrebe organizacije CISP i međunarodne projekte koji se budu implementirali na ovim prostorima. Ujedno će mogućnost korištenja imati nevladine organizacije sa područja općine Banovići za organizaciju svih društvenih manifestacija od značaja za lokalnu zajednicu. Zaštićeni pejzaž krasi preko 900 različitih vrsta biljaka.

Općina Banovići, 15.3.2021.

Tom prilikom direktorica CISPA-a Jasmina Ovčina predala je načelniku Banovića Begi Gutiću herbariju sa 911 uzoraka biljaka, kao biološku zbirku koja djeluje u okviru Muzeja Istočne Bosne Tuzla. Biljke su prikupljene u Zaštićenom pejzažu Konjuh, a uradila ga je Italijanska grupa botaničara. Herbarij je izrađen u okviru projekta “Biodiverzitet za lokalni razvoj – Inovativni participativni model upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh u Bosni i Hercegovini / BioSvi”, u periodu od 2017. do 2020. godine. 

Projekat je implementirala organizacija CISP sa partnerima: JUZP Konjuh Banovići, Regija Marche, Park prirode Sasso Simone i Simoncello, Univerzitet Politecnica delle Marche, Agencija Chlora S.A.S, Agencija CESTAS u saradnji sa Vladom TK, Ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja TK, Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Turističkom zajednicom TK, te općinama Kladanj, Živinice, Banovići i JU Turističko- ugostiteljskom školom Tuzla.

Općina Banovići, 15.3.2021.

Načelnik Banovića dr. Bego Gutić, gradonačelnik Živinica Samir Kamenjeković, vršioc dužnosti direktora JP „Šume TK“ Senad Selimbašić i direktor RMU „Banovići“ Elvir Salihović, 24.7.2021. godine boravili su na terenu gdje su se na licu mjesta pokušali definirati konkretne probleme i naći rješenje za izgradnje mosta na relaciji Oskova-Zlača:

Tom prilikom, načelnik Gutić je podsjetio da je ovo je višedecenijski problem kako građana Banovića tako i građana Živinica, te da je zajednički interes da se on riješi. 

Možda je naš interes veći da se ovaj projekat završi ali evo pored ova dva aktera mi smo danas organizovali jedan radni sastanak sa direktorom Šuma TK  i direktorom Rudnika čiji interes takođe postoji da se ovaj projekat izgradi, s obzirom da Rudnik posjeduje svoj ugostiteljski objekat koji je ujedno i brend Banovića a to je hotel i izletište Zlača. S druge strane Šume TK su preduzeće koje ima najveći interes s obzirom da oni vrše masovnu eksploataciju drvne mase šume na području zaštićenog pejzaža Konjuh i iz zaštićenog pejzaža Konjuh.

Bego Gutić, 24.7.2021. 

Kako je još navedeno, najveći interes Općine Banovići je zaštita izvorišta Studešnice i Krabanje, koji je ujedno bio i jedan od razloga za formiranje JP Zaštićeni pejzaž Konjuh čija je jedna od osnovnih djelatnosti upravo zaštita, ne samo biljnog i životinjskog svijeta, šume, nego i zaštita izvorišta sa kojih se građani Banovića napajaju vodom, te će se konkretnim aktivnostima pokušati u narednom periodu riješiti ovaj dugogodišnji problem i definisati nosioci aktivnosti. Na granici između Banovića i Živinica postoje tri mosta za koja je ranije pokrenuto pitanje zajedničkog rješavanja, podsjetio je gradonačelnik Živinica Samir Kamnjeković, ističući obavezu da se ovaj projekat podrži: 

Imamo ukupno tri mosta koja su još od prošle godine bila predmet interesovanja Grada Živinice i Općine Banovići jer imamo graničnu zonu na ovom području i iz tog razloga obavezni smo da damo podršku ovom projektu. Mi smo prošle godine ali evo i danas dajemo podršku izradi projektne dokumentacije za ovaj most. Ono što je posebno važno treba da se vidi vlasništvo ovog dijela kroz koji most prolazi, ukoliko pripada JP Šume TK onda su ingerencije u Vladi TK ali u  svakom slućaju Grad Živinice da će podršku u izradnji sva tri mosta.

Samir Kamnjeković, 24.7.2021. godine


U januaru 2022. godine na gradskom trgu u Banovićima postavljeno je sintetičko klizalište namijenjeno djeci i odraslima. Klizalište je dio projekta “Za dječiji osmijeh”. Projekat realizirala Javna ustanova “Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma”, pod pokroviteljstvom općine Banovići.

U partnerstvu sa dva poljoprivredna proizvođača, Općina Banovići je u martu 2022. godine pripremila aplikaciju za kandidiranje projekta „Osjeti tradiciju domaćeg brenda Konjuha kroz jedinstvenu turističku ponudu“ prema Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP). Kako je tada navedeno u saopćenju Općine, cilj projekta je da se podrže poljoprivredni proizvođači kako bi se više otvorili ka agroturizmu. 

Njegova vrijednost je 210 hiljada konvertibilnih maraka, od čega će Općina osigurati skoro 50 hiljada (25 %), partneri (poljoprivredni proizvođači) 12 hiljada (6%), a ostatak sredstava obezbijedit će se putem donatora.

Kako se navodi u saopćenju Općine, u okviru projekta planirana je rekonstrukcija prizemlja objekta u Grab potoku, rekonstrukcija grijanja cijele zgrade (prelazak sa uglja na pelet i zamjena radijatora), promjena stolarije, opremanje namještajem 5 soba, sanacija mokrih čvorova i izgradnja vešeraja. Tu će biti smješten „Informativno-uslužni centar“, koji će osim informativnog segmenta pružati i uslužne djelatnosti za posjetioce Zaštićenog pejzaža „Konjuh“. Također, planirana je i nabavka i postavljanje 6 drvenih kućica za promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda, čime će se stvoriti pretpostavke za uključivanje većeg broja poljoprivrednika u projekat.

Općina Banovići na ovaj način pravi značajan iskorak u pogledu razvoja turizma i unapređenja svoje turističke ponude, ali i pomaže poljoprivrednike i unapređuje njihovu proizvodnju. To je jedan od prioritetni ciljeva koji su definirani u Strategiji razvoja Općine, ali i u programu rada općinskog načelnika i općinskog organa uprave.

Saopćenje Općine Banovići, 4.3.2022.

Krajem marta 2022. godine Banoviće su posjetili predstavnici Udruženja Prijateljstva i međusobne pomoći balkanskih zemalja (BDYD) iz Republike Turke, koji rade na povezivanju turskih općina i općina sa prostora Balkana. S općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem razgovarali su o organizaciji iftara tokom ramazana u Banovićima, ali i o uspostavljanju prijateljskih odnosa i stalne suradnje Općine Banovići sa općinom Ejub Sultan iz Istambula.

U aprilu 2022. godine organizovan je zajednički iftar u Radničkom domu gdje je iftarilo preko 800 postača. Iftar su organizovali općina Banovići, Medžlis Islamske zajednice Banovići i općina Ejub Sultan iz Istanbula (Republika Turska). Organizaciju iftara pomogli su privrednici općine Banovići, a nazočili su mu brojni gosti: prijatelji iz Turske predvođeni zamjenikom gradonačelnika općine Ejub Sultan Cengizom Cupom, ministri u Vladi Tuzlanskog kantona te poslanici u Skupštini TK.

Polovinom maja 2022. godine na izletištu Mačkovac upriličena je tradicionalna manifestacija „Gastro ponuda – Banovići 2022“. Manifestaciju je organizirala Javna ustanova „Centar za zaštitu , razvoj i promociju turizma“ Banovići, a učešće su uzela brojna udruženja iz Banovića, nekoliko općina Tuzlanskog kantona i Brčko Distrikta. Radi se o manifestaciji koja se održava s ciljem njegovanja tradicionalne bosanske kuhinje, očuvanja od zaborava autohtonih bosanskih jela te promovisanja turističkih potencijala općine Banovići.

Predstavljanje plana aktivnosti ekološko-turističkog razvoja Konjuh planine i značaja zaštićenog područja Konjuha bila je tema okruglog stola održanog 22.5.2022. u hotelu Zlača. Okrugli stol organizirao je Ekološki savez „Eko-zeleni“ Tuzlanskog kantona, a održan je uz podršku općine Banovići povodom 22. maja – Međunarodnog dana biodiverziteta. Učešće su uzeli stručnjaci za biološku raznolikost, studenti i članovi ekoloških pokreta, te predstavnici JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“, Vlade TK i općine Banovići. 

Na okruglom stolu govorilo se o značaju biološke raznolikosti i o potrebi očuvanja biljnog i životinjskog svijeta Konjuh planine. Tokom debate aktuelizirana je i tema: „Konjuh planina – ekološka, turistička i pedagoška destinacija“. Također, upućen je prijedlog da se 22. maj proglasi Danom planine Konjuh. 

Općina Banovići bila je domaćin Sportskih igara mladih koje su trajale od 15. do 17. juna, a koje su završene koncertom Crvene jabuke na gradskom trgu. Partneri u projektu su bili Udruženje za sport i rekreaciju mladih Sarajevo i Savez udruženja građana sportskih klubova općine Banovići, dok je generalni pokrovitelj manifestacije bila Općina Banovići.

U augustu 2022. godine održan je 4. Banovićki polumaraton, u okviru kojeg je održana i trka na 5 kilometara i dječije trke na 50, 100, 200 i 400 metara. Polumaraton je održan u organizaciji Atletsko rekreativnog kluba Banovići i pod pokroviteljstvom općine Banovići. Okupio je oko 200 učesnika i imao je internacionalni karakter, a organizovan je u okviru programa obilježavanja 10. septembra, Dana Općine.

U septembru 2022. godine organizovana je motorijada povodom 10. septembra – Dana Općine Banovići. Tom prilikom u Banovićima se okupila stotina bajkera iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, a tom prilikom organizovaj je i koncert na kojem je nastupila grupa “Divlje jagode” i grupa “Generacija bez kompasa”. Organizator događaja bio je Moto klub Black Gold, a generalni sponzor općina Banovići.

Početkom septembra 2022. godine u Banovićima je održan 45. Međunarodni izviđački višeboj “Konjuh planinom”. Višeboj je organizovao Izviđački odred  “Plamen” Banovići, a učešće je uzelo 320 izviđača iz 25 izviđačkih odreda – iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Međunarodni izviđački višeboj „Konjuh planinom“ održan je povodom obilježavanja Dana općine Banovići koja je bila i pokrovitelj manifestacije.

U kabinetu načelnika Bege Gutića, polovinom septembra 2022. godine održane su javne konsultacije o sadržaju Nacrta Strateške platforme Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona. Tom prilikom prezentirana je Strateška platforma sa posebnim naglaskom na općinu Banovići. 

Tokom konsultacija istaknuto je da općina Banovići ima poprilično dobru turističku infrastrukturu i velike potencijale za razvoj eko turizma, rudarskog turizma ali i drugih turističkih oblasti. Prema riječima načelnika Gutića turizam je velika šansa za Banoviće. Osim planine Konjuh, neiskorišteni potencijali su jezero Breštica i Ramićko jezero te Vidikovac. S tim u vezi, Općina je uradila idejno rješenje za uređenje Vidikovca, a planu su i idejna rješenja za navedena jezera.

Saopćenje Općine Banovići, 14.9.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!