U progresu

Iskorištavanje i razvijanje turističkih potencijala u okviru postojećih resursa

Opštine: Banovići

Turizam u posljednje vrijeme postaje značajna privredna grana zbog čega Banoviće sa potencijalima koje posjedujemo treba razvijati kao turističku destinaciju za što je glavni preduslov zdrav i čist okoliš, očuvana kulturna baština. Prilika za razvijanje turizma na području Opštine Banovići je iskorištavanje i razvijanje turističkih potencijala u okviru postojećih resursa planine Konjuh, izletišta Mačkovac, Srnica, Rudenik, Ramićko jezero, jezero Breštica, padine Ozrena, adaptaciju izletišta Vidikovac, izgradnju biciklističkih staza itd…

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Tokom prve tri godine mandata načelnika Općine Banovići Bege Gutića zabilježen je niz aktivnosti u cilju iskorištavanja turističkih potencijala ove općine.

Izvor: Općina Banovići

U januaru 2022. godine na gradskom trgu u Banovićima postavljeno je sintetičko klizalište namijenjeno djeci i odraslima. Projekat je realizovala Javna ustanova Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma pod pokroviteljstvom Općine Banovići.

U partnerstvu s dva poljoprivredna proizvođača, Općina Banovići je u martu 2022. godine pripremila aplikaciju za kandidovanje projekta “Osjeti tradiciju domaćeg brenda Konjuha kroz jedinstvenu turističku ponudu” prema Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj je projekta da se podrže poljoprivredni proizvođači kako bi se više otvorili ka agroturizmu. Kako je početkom marta 2022. godine navedeno u saopćenju Općine, planirana je rekonstrukcija prizemlja objekta u “Grab potoku”, rekonstrukcija grijanja cijele zgrade (prelazak s uglja na pelet i zamjena radijatora), promjena stolarije, opremanje namještajem pet soba, sanacija mokrih čvorova i izgradnja vešeraja, gdje će biti smješten informativno-uslužni centar, koji će, osim informativnog segmenta, pružati i uslužne djelatnosti za posjetioce Zaštićenog pejzaža Konjuh. 

Krajem marta 2022. godine Banoviće su posjetili predstavnici Udruženja prijateljstva i međusobne pomoći balkanskih zemalja (BDYD) iz Republike Turske, koji rade na povezivanju turskih općina i općina s prostora Balkana. S općinskim načelnikom Gutićem razgovarali su o organizaciji iftara tokom ramazana u Banovićima, ali i o uspostavljanju prijateljskih odnosa i stalne saradnje Općine Banovići s Općinom Ejub Sultan iz Istanbula. U aprilu 2022. godine organizovan je zajednički iftar u Radničkom domu, a iftar su organizovali Općina Banovići, Medžlis Islamske zajednice Banovići i Općina Ejub Sultan. 

Polovinom maja 2022. godine na izletištu Mačkovac upriličena je tradicionalna manifestacija “Gastro ponuda – Banovići 2022”. Manifestaciju je organizirala Javna ustanova Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići. Riječ je o manifestaciji koja se održava s ciljem njegovanja tradicionalne bosanske kuhinje, očuvanja od zaborava autohtonih bosanskih jela te promovisanja turističkih potencijala općine Banovići.

Predstavljanje plana aktivnosti ekološko-turističkog razvoja Konjuh planine i značaja zaštićenog područja Konjuha bila je tema okruglog stola održanog 22.5.2022. godine u Hotelu “Zlača”. Okrugli stol organizovao je Ekološki savez “Eko-zeleni” Tuzlanskog kantona, a održan je uz podršku Općine Banovići povodom 22. maja, Međunarodnog dana biodiverziteta. 

Općina Banovići bila je domaćin Sportskih igara mladih, koje su trajale od 15. do 17. juna, a koje su završene koncertom Crvene jabuke na gradskom trgu. 

U augustu 2022. godine upriličen je 4. banovićki polumaraton, u okviru kojeg je održana i trka na pet kilometara i dječije trke na 50, 100, 200 i 400 metara. Polumaraton je održan u organizaciji Atletsko-rekreativnog kluba Banovići i pod pokroviteljstvom Općine Banovići. Okupio je oko 200 učesnika i imao je internacionalni karakter, a organizovan je u okviru programa obilježavanja 10. septembra, Dana Općine.

U septembru 2022. godine organizovana je motorijada povodom 10. septembra, Dana Općine. Tom prilikom u Banovićima se okupila stotina bajkera iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, a organizovan je i koncert na kojem su nastupile grupe Divlje jagode i Generacija bez kompasa. Organizator događaja bio je Motoklub “Black Gold”, a generalni sponzor Općina Banovići.

Početkom septembra 2022. godine u Banovićima je održan 45. međunarodni izviđački višeboj “Konjuh planinom”. Višeboj je organizovao Izviđački odred “Plamen” Banovići, na kojem je učestvovalo 320 izviđača iz 25 izviđačkih odreda – iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Međunarodni izviđački višeboj “Konjuh planinom” održan je povodom obilježavanja Dana Općine Banovići, koja je bila i pokrovitelj manifestacije.

U kabinetu načelnika Bege Gutića polovinom septembra 2022. godine održane su javne konsultacije o sadržaju Nacrta strateške platforme strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona. Tom prilikom prezentovana je strateška platforma s posebnim naglaskom na Općinu Banovići. 

Osim planine Konjuh, neiskorišteni potencijali su jezero Breštica i Ramićko jezero te Vidikovac. S tim u vezi, Općina je uradila idejno rješenje za uređenje Vidikovca, a u planu su i idejna rješenja za navedena jezera.

Saopćenje Općine Banovići, 14.9.2022.

Tokom treće godine mandata Istinomjer je zabilježio i niz drugih aktivnosti u pravcu ispunjena datog obećanja. 

Krajem marta 2023. godine u Banovićima je održan sastanak načelnika Bege Gutića s predstavnicima italijanske firme GLOBE INSIDE SRL of CASTELFIDARDO –  ANCONA, a tema je bila uspostavljanje saradnje u cilju promovisanja turističkih potencijala Općine Banovići. Tom prilikom dogovoreno je da Općina utvrdi listu od 10-ak turističkih paketa koji se mogu ponuditi turistima i za koje će uraditi promotivne videoklipove, a koje bi firma iz Italije promovisala. 

U okviru obilježavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada, na Mačkovcu u Banovićima upriličena je gastro ponuda tradicionalnih bosanskih jela. Promociju je organizovala Javna ustanova Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma, uz podršku Općine Banovići, a u njoj su učestvovala i udruženja iz Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, kao i  Brčko distrikta BiH. 

U organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, u Tuzli je 23.5.2023. godine održan dvodnevni Turistički forum 2023, koji je okupio turističke radnike i predstavnike javnog i privatnog sektora. Kako je naglašeno na zvaničnoj stranici Općine Banovići, učesnici su razmjenjivali iskustva i inicirali buduće aktivnosti vezane za unapređenje poslovanja u oblasti turizma. 

Učesnik panel-diskusije na temu “Održivim turizmom do ekonomskog razvoja lokalnih zajednica“ bio je i načelnik Banovića Bego Gutić, koji je u svom izlaganju govorio o turističkim potencijalima Banovića. 

Početkom septembra 2023. godine održan je i Međunarodni izviđački višeboj “Konjuh planinom“, koji se tradicionalno organizuje u okviru programa obilježavanja 10. septembra, Dana Općine Banovići. Kako je tim povodom navedeno, ove je godine manifestacija okupila rekordan broj učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, pri čemu su se šezdeset četiri ekipe takmičile u standardnim izviđačkim disciplinama. 

Također, u okviru obilježavanja Dana Općine, na Ramićkom jezeru polovinom augusta održana je mala škola ribolova za oko 35 banovićkih djevojčica i dječaka. 

U sklopu programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, 21.9.2023. godine odobren je projekat “Stare pruge za novu saradnju i iskustvo“. Kako je tim povodom navedeno na zvaničnoj stranici Općine Banovići, cilj projekta u ovo lokalnoj zajednici jeste da se uvede inovativan turistički proizvod i integriše turistička prekogranična ponuda virtualnim povezivanjem Banovića i Požege uskotračnom prugom. 

Radit će se na uspostavljanju regionalnog turističkog klastera, a nakon spajanja aktera kreirat će se zajednički promotivni materijal, održati promocija ka turističkim agencijama i dva zajednička studijska putovanja za agencije/influencere.

Općina Banovići, 21.9.2023.

Uz Općinu Banovići, partneri u projektu su Udruženje za posao i poduzetništvo “LiNK” Mostar te Forum civilne akcije “FORCA” Požega, dok je glavni aplikant i nosilac većine administrativnih procedura Udruženje građana “Business Innovation Programs“ – BIPS iz Beograda. Ukupna vrijednost projekta je, prema predloženom budžetu, 395.300 eura, od čega Evropska unija finansira 84,9%, a Općini Banovići pripada 171.000 KM. Planirao je da se projekat realizuje u tri faze, a krajnji rok za njegovu implementaciju je maj 2025. godine.

U Banovićima je 22.9.2023. godine otvorena putnička agencija „Licija travel“. Otvaranje agencije podržano je kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja, i to finansijski sa 5.000,00 KM od strane fondacije IMPAKT i sa 1.500,00 KM od strane Općine (za registraciju). Osim finansijske podrške osigurana je i mentorska podrška u naredne dvije godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!