Započeto

Osigurati povećanje sredstava za boračku populaciju

Opštine: Banovići

U cilju osiguranja adekvatne i stalne brige za sve pripadnike boračkih populacija, demobilisane borce, RVI, porodice šehida i poginulih boraca u okviru opštinskog budžeta osigurati povećanje sredstava kako bi se u potpunosti isfinansirala prava boraca u skladu za zakonima u skladu sa zakonima koji tretiraju ova pitanja.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Kako je za Istinomjer potvrđeno iz kabineta načelnika Općine Banovići Bege Gutića u oktobru 2021. godine, redovno se izmiruju se obaveze prema boračkim udruženjima, dok povećanja izdvajanja sredstava u tom smislu nije bilo, dok je pod pokroviteljstvom Općine obilježen 15. januar Dan 119.Mbbr. Banovići, obilježeni Majski dani otpora, Dan šehida, te odigrano nekoliko memorijalnih turnira. 

Pored toga, Općina  Banovići dala je podršku izgradnji Vojnog muzeja Dubrave, te je dogovoreno da se u Banovićima, naredne godine odigra XVIII. Memorijalni turnir Alija Izetbegović, čiju bi organizaciju preuzela boračka udruženja (Federacija BiH, Koordinacija boračkih udruženja TK i ODB Banovići).

Kako je javnost putem zvanične stranice Općine Banovići obaviještena, 2.9.2021. godine potpisan je Ugovor za sanaciju tri šehidska spome-obilježja u Banovićima., Ugovor su u Sarajevu potpisali načelnik Općine Banovići Bego Gutić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, čime je predviđeno da, uz pomoć Federalnog ministarstva, budu sanirana spomen-obilježja za šehide i poginule borce u mjesnim zajednicama Treštenica, Brezovača i Repnik.


Općinski načelnik Bego Gutić posjetio je u januaru 2022. godine predstavnike Udruženja ratnih vojnih invalida – amputiraca Banovići Ovom prilikom predstavnici Udruženja upoznali su načelnika Gutića sa svojim radom i trenutnim problemima koje imaju, uzimajući u obzir da Udruženje egzistira samo od prikupljene članarine. Predstavnici udruženja tada su zatražili od načelnika podršku Općine kako bi se uključili u zajedničke projekte.

Tokom razgovora općinski načelnik je istakao da ne postoji prepreka da se pomogne i ovom Udruženju. U saopćenju Općine se navodi da je Općina obezbijedila prostor za Udruženje, a iz tekuće rezerve će im se u narednim danima isplatiti i određena finansijska sredstva da bi mogli servisirati svoje redovne obaveze.

Načelnik je pozvao je predstavnike Udruženja da prate javne pozive koje raspisuje Općina, a naročito javne pozive za nevladin sektor, te da predlože konkretne projekte kako bi bili uključeni u sve društvene aktivnosti.

Planom budžeta Općine Banovići za 2021. godinu, za nekoliko organizacija i udruženja čiji su članovi pripadnici boračke populacije, izdvojeno je ukupno 44.000 KM, dok su Planom budžeta za 2022. godinu, ukoliko se u obzir uzmu ukupna sredstva za nekoliko udruženja i organizacija, ona povećana za 6.000 (50.000 KM).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!