U progresu

Privredni razvoj Banovića

Opštine: Banovići

Privredni razvoj Banovića-Banovići su u posljednjih 10-ak godina izgubili oko 1000 radnih mjesta zatvaranjem fabrika o čijim radnicima se nije vodilo računa prilikom procesa privatizacije.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Krajem 2020. godine, načelnik Banovića Bego Gutić održao je radni sastanak sa privrednicima na kojem je razgovarano o aktuelnom stanju u ovom sektoru i mogućnostima za  brži  i bolji razvoj u narednom periodu. Kako je tom prilikom navedeno, istaknuti su problemi koji su kočili napredak ali i dogovoreni konkretni zaključci, od kojih je jedan da je neophodno formirati udruženje koje će okupljati privrednike radi bolje komunikacije i bržeg djelovanja. 

Općinskim budžetom će se nastojati planirati 300.000 KM za podsticaj privrednicima u narednoj godini, naglašeno je na sastanku, a tim povodom načelnik Gutić je izjavio:

Uradit ćemo analizu općinskih nameta i mogućnosti za njihovo umanjenje, te napraviti programe za pomoć privrednicima čiji će osnovni kriterij biti broj zaposlenih, a o svim drugim kriterijima ćemo konsultovat privrednike.

Bego Gutić, 31.12.2021.

Načelnik Općine Banovići Bego Gutić, 13.1.2021. godine posjetio je banovićke firme Elektroremont i Banstroj, kojom prilikom se detaljno upoznao sa stanjem u ovim firmama, njihovom proizvodnjom, plasmanom, materijalnim i ljudskim kapacitetima, te planovima za naredni period.

Kako je tim povodom navedeno, Elektroremont je jedina firma koja je preživjela sve poslijeratne procese i previranja na tržištu rada i trenutno je, pored Rudnika, najznačajniji privredni subjekt u Banovićima koji upošljava 113 radnika.

Bavi se pružanjem usluga remonta i popravke električnih mašina i uređaja u energetici, rudarstvu, industriji i saobraćaju. U narednom periodu Uprava Elektroremonta planira razviti nove proizvodne programe, izvršiti nabavku novih mašina i proširiti svoj posao na inostrano tržište.  Nastojat će  zadržati postojeću radnu snagu i uposliti nekoliko mladih inžinjera, a u tome će imati i podršku lokalne zajednice.

Općina Banovići, 13.1.2021.

Tokom navedene posjete, načelnik Gutić izjavio je da će općina na čijem je čelu, kroz programe podrške privrednom sektoru nastojati podržati nove programe, za podsticaj privredi planirati 300 hiljada konvertibilnih maraka, te voditi računa da osnovni kriteriji kod dodjele ovih sredstava bude broj zaposlenih i promet privrednog subjekta. 

Kada se radi o firmi Banstroj, pored ostalog, razgovarano je o obnovljivim izvorima energije, koji imaju minimalan uticaj na okoliš:

Upravo proizvodnja opreme za male hidroelektrane je osnovna djelatnost firme Banstroj, koja uspješno posluje dugi niz godina u Banovićima. Firma upošljava oko 20 radnika čija sudbina se često dovodi u pitanje zbog lobija koji nisu svjesni štete koju mogu nanijeti privredi.

Općina Banovići, 13.1.2021.

Nakon, kako je navedeno na zvaničnoj stranici Općine Banovići, dugogodišnjeg nezadovoljstva njihovim statusom i brojnih problema sa kojima se susreću svakodnevno, privrednici i obrtnici sa područja te lokalne zajednice, odlučili su da se udruže i osnuju udruženje koje će ih zastupati i institucionalno se boriti za njihove interese i bolji status. Osnivačka skupština održana je 30.3.2021. godine u prostorijama Radničkog doma sa velikim brojem zainteresovanih koji su jednoglasno osnovali Udruženje privrednika i obrtnika „Banovići“.

Podršku ovakvom vidu udruživanja dao je općinski načelnik Bego Gutić koji je istakao da je ovo udruženje trebalo formirati dosta ranije.

Osnivanjem udruženja je institucionaliziran rad privrednika od kojih u narednom periodu očekujemo konstruktivne ideje u cilju stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta za privrednike i obrtnike općine Banovići. Mi kao Općina smo raspoloženi i spremni da prihvatimo sve dobre ideje, u ovoj godini ćemo ići sa revizijom izmjena i dopuna odluka koje tretiraju pitanje parafiskalnih nameta, a koje privrednici i obrtnici godina ističu kao najveće opterećenje svih privrednika u BiH.

Bego Gutić, 30.3.2021.

Na osnivačkoj skupštini izabrano je rukovodstvo Udruženja i sva radna tijela. Za predsjednika Udruženja privrednika i obrtnika „Banovići“ izabran je banovićki privrednik i direktor firme „Elektroremont“ d.d. Banovići Mehmed Ćebić, a za potpredsjednika je izabran Ramo Gutić, direktor firme „Banstroj“. Funkciju predsjednika Skupštine obavljat će Zahid Bašić, također banovički privrednik i direktor firme „GPP“ d.o.o. Banovići.

Kako je navedeno, jedan od osnovnih ciljeva Udruženja je rad na privlačenju što više investitora i svih zainteresovanih koji će se razvijati, raditi i ulagati na području opštine Banovići.  Među prvim zadacima u programu rada Udruženja je rješenje pitanja i problema privrednika koji se odnose na pribavljanje dozvola; građevinskih, urbanističkih, vodnih i drugih dozvola, jer kako je navedeno investitorima je najbitnije uređenje ove oblasti, a onda svakao i vrste podsticaja i mogućnosti koje lokalne zajednica obezbijedi. Istaknuto je i to da  je poslovna zona „Sadnice“ jako dobar početni input koji će sigurno biti u fokusu investitora i bržeg razvoja privredne slike Banovića u narednom periodu.

Otvaranjem kompanije za obradu i promet stakla „Termoglas“ u Banovićima, 5.9.2021. godine, obilježena 20. godišnjica uspješnog poslovanja ove firme. Svečanosti kompanije koja trenutno upošljava 110 radnika u Banovićima, prisustvoao je općinski načelnik dr. Bego Gutić i tom prilikom uputio čestitke na uspjehu i opredjeljenju za ulaganje u banovićku privredu.

Ovo je prilika da se pokaže i drugim investitorima da Općina Banovići mijenja svoj odnos prema privatnom sektoru, prema poduzetnicima i evo koristim priliku da i druge privrednike pozovem da i oni krenu putem Termoglasa, putem Binga i da počnu ulagati na području općine Banovići.

Bego Gutić,  5.9.2021.

U Banovićima je, 26.11.2021. godine, otvoren novi hipermarket kompanije Bingo. Kako je tom prilikom navedeno, Bingo je ovu investiciju realizirao u vrlo kratkom vremenu, a Banovići su dobili reprezentativan objekat na samom ulazu u grad.

Novoizgrađeni objekat je površine 6.750 metara kvadratnih i osim hipermarketa u njemu se nude i dodatni sadržaji. Značaj investicije je tim veći jer je zaposleno 80 ljudi. Novi hipermarket Binga u Banovićima otvorio je općinski načelnik dr. Bego Gutić zajedno sa predstavnicima ove kompanije, nakon čega je upriličen obilazak hipermarketa.

Općina Banovići, 26.11.2021. 


Krajem decembra 2021. godine općinski načelnik Bego Gutić potpisao je Odluku o isplati podsticaja poljoprivrednim proizvođačima svježeg mlijeka za posljednji kvartal 2022. godine. Tada je pravo na podsticaj ostvario 31 korisnik, a njima je isplaćeno 9.433,30 KM. Za podsticaj poljoprivrednim proizvođačima svježeg mlijeka općina Banovići je u 2021. godini iz budžeta  isplatila ukupno 51.594,70 KM. To je za skoro 4.000, 00 maraka više u odnosu na godinu ranije. Kako se navodi u saopćenju Općine, došlo je do povećanja broja registriranih proizvođača sa 27 na 31, koji su proizveli i ovlaštenim otkupljivačima isporučili skoro 516 hiljada litara mlijeka.

Načelnik Gutić je i u aprilu 2022. godine potpisao Odluku o isplati podsticaja poljoprivrednim proizvođačima svježeg mlijeka za prvi kvartal 2022. godine, kada je pravo na podsticaj ostvario 31 korisnik/ca koji su tokom prva tri mjeseca proizveli i ovlaštenim otkupljivačima isporučili skoro 130 hiljada litara mlijeka. Iz budžeta Općine biće im isplaćeno nešto više od 12 hiljada i 700 konvertibilnih maraka.

U julu 2022. godine potpisana je Odluka o isplati podsticaja poljoprivrednim proizvođačima svježeg kravljeg mlijeka za drugi (II) kvartal 2022. godine. Pravo na podsticaj u II kvartalu ostvarila su 32 korisnika koja su tokom tri mjeseca proizveli i ovlaštenim otkupljivačima isporučili skoro 126 hiljada litara mlijeka.

U oktobru iste godine načelnik je potpisao Odluku o isplati podsticaja poljoprivrednim proizvođačima svježeg kravljeg mlijeka za treći (III) kvartal 2022. godine. Pravo na podsticaj u III kvartalu ostvarilo je 30 korisnika. Oni su tokom tri mjeseca proizveli i ovlaštenim otkupljivačima isporučili 103 hiljada 860 litara mlijeka.

U decembru 2021. godine ozvaničen je ponovni početak rada pogona jama “Omazići”. Zbog požara jama “Omazići” nije radila od kraja marta 2021. godine, a požar je ugašen krajem juna.

Nakon nešto više od sedam mjeseci  prve tone uglja su isporučene iz jame, a koliko je bitno da jama ponovo radi pokazao je veliki broj okupljenih građana koji su ispratili prvi voz i čestitali rudarima na herojskom uspjehu. (…) Prema riječima načelnika Gutića ovo je vrlo važan događaj za naš grad, vrlo važan događaj za RMU Banovići. Čestitao je Upravi Rudnika i svim rudarima na ponovnom pokretanju proizvodnje.

Saopćenje Općine Banovići, 10.12.2022.

Iz Općine Banovići je 29.3.2022. saopćeno da će Općina Banovići i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) i ove godine obezbijedit start-up pakete proizvođačima zainteresiranim za organiziranu proizvodnju krastavca kornišona. Vrijednost start-up paketa iznosi oko 2.000 KM, a finansira se po principu 40 posto IFAD, 10 procenta lokalna zajednica (općina) i 50 posto korisnik. Izuzetak su start-up paketi za žene i osobe starosne dobi do 35 godina – gdje IFAD finansira 60 posto, općina 10, a korisnik preostalih 30 procenata.

Početkom aprila 2022. godine potpisan je ugovor o saradnji između općine Banovići i Udruženja građana „Nešto Više“ iz Sarajeva čime je ozvaničen početak implementacije projekta „Partnerstvom do posla“ vrijednog 351.640,00 konvertibilnih maraka. Projekat se ralizuje u okviru programa podrške Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II), te namjenjen je svim nezaposlenim osobama koje su registrovane u evidencijama službi za zapošljavanje. Ima za cilj nihovo zapošljavanje u lokalnim kompanijama ili samozapošljavanje kroz pokretanje sopstvenog biznisa.

U narednih 20 mjeseci općina Banovići i UG „Nešto Više“ (zajedno sa partnerima) radit će na stručnom osposobljavanju i usavršavanju 80 nezaposlenih osoba. Također, planirano je otvaranje kancelarije „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje“ (LPZa), gdje će se besplatno pružati podrška građanima koji žele aplicirati za posao, pokrenuti sopstveni biznis ili aplicirati na neke od poziva podrške. Kroz ovaj projekat naša Općina dobit će i prvi sajam privrede na kome će se građani moći upoznati sa loklanim kompanijama, njihovim proizvodima i uslugama, ali i imati mogućnost da na licu mjesta apliciraju za posao. U okviru istog projektra 8 mjesnih zajednica dobit će digitalne info table putem kojih će se plasirati informacije od značaja za mještane, a za potrebe škola nabavit će se 3D printeri i elektro ispitni stolovi.

Saopćenje Općine Banovići, 5.4.2022.

Kako je saopćeno iz Općine Banovići 20.4.2022. Godine, Banovići su jedna od 10 lokalnih zajednica na području Tuzlanskog kantona koje su ove godine uključene u program podrške poduzetništvu kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja za mlade. Potpisivanjem Ugovora o parnerstvu (BKC Tuzla) između ugovornih strana: Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK,  Službe za zapošljavanje TK, općina – gradova  i Fondacije IMPAKT,  ozvaničen je početak realizacije navedenog  programa.

Kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja za mlade u 2022. godini biće podržana 32 nova poslovna poduhvata  pokrenuta od strane mladih ljudi u dobi od 18 do 35 godina. Ta podrška  uključuje: program poduzetničke obuke, finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za mlade poduzetnike. Jedinice lokalne samouprave za realizaciju ovog projekta izdvajaju oko 5000 KM, Fondacija Impakt 10.000 KM, a Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK 20.000 KM po jedinici lokalne samouprave, što je ukupno 200.000 KM.

Saopćenje Općine Banovići, 20.4.2022.

Istog dana Općina je obavijestila javnost da su Banovići jedna od 20 jedinica lokalne samouprave koje su dobile certifikat o dodjeli grant sredstava za projekat „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II). Projekat LEP II – nove prilike, nova radna mjesta najvećim dijelom finansira EU (89 %), implemenira ga MOR, a sa manjim dijelom sredstava (oko 11 %) učestvuju  lokalne zajednice. Naime, EU je za ovaj projekat osigurala oko 4 miliona konvertibilnih maraka. Ukupna vrijednost potisanog ugovora (projekta) za Banoviće je 351.640,00 konvertivbilnih maraka. Općina sufinansira 38.000,00 KM, a ostalo su grant sredstva Europske unije.

Općina Banovići i UG Nešto više iz Sarajeva će, zajedno će sa ostalim partnerima – članovima novoformiranog Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZa) Banovići, narednih 20 mjeseci  raditi na stručnom osposobljavanju i usavršavanju 80 nezaposlenih osoba s ciljem njivog zapošljavanja u lokalnim kompanijama ili samozapošljavanja kroz pokretanje sopstvenog biznisa. Plan je da se za 20 mjeseci od 80 obučenih osoba zaposli ili samozaposli  minimalno njih 35. Za obuke nezaposlenih osoba obezbijeđeno je oko 100.000,00 KM, dok je dodatnih 50.000,00 maraka obebijeđeno za one koji žele da pokrenu sopstveni biznis. Kroz ovaj projekat Općina će dobiti i prvi sajam privrede te kancelariju Lokalnog partnerstava za zapošljavanje, koja će pružati podršku građanima i privrednicima.

Saopćenje Općine Banovići, 20.4.2022.

U maju 2022. godine banovićkim privrednicima prezentiran je projekat „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – Faza II“ u okviru kojeg će se zaposliti 35 osoba. Projekat provodi Međunarodna organizacija rada (MOR), a cilj mu je da se unaprijede vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. 

Krajem maja 2022. godine načelnik Bego Gutić potpisao je Odluke o isplati podsticaja poljoprivrenim proizvođačima koji su izvršili sjetvu merkantilnog kukuruza i/ili krastavca kornišona u proljeće ove godine. Pravo na novčana sredstva Općine ostvarilo je 227 poljoprivrednika, i to 205 za kukuruz i 22 za krastavac kornišon. Iz Općine je tada saopćeno da će se njima iz općinskog budžeta isplatiti skoro 151 hiljada konvertibilnih maraka – 146.732,00 KM za sjetvu kukuruza, a  4.120,00 KM za sjetvu krastavaca kornišona.

U junu 2022. godine Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona raspisalo je Javni poziv za odabir korisnika grant sredstava „Podrška razvoju Kantona“ za 2022. godinu. U budžetu Kantona osigurana su sredstva za subvencioniranje mikro, malih i srednjih preduzeća, obrta, obrtničkih komora i udruženja obrtnika, i to u iznosu od 3.480.000,00 konvertibilnih maraka.

U novembru 2022. godine objavljena je konačna rang lista krajnjih korisnika sa visinom odobrenih sredstava za finansiranje nabavke mineralnih đubriva u 2022. godini. Planirana sredstva za ovu namjenu iznose 50.000,00 konvertibilnih maraka i ona će biti raspoređena na 148 korisnika koji su ispunjavali uvjete po raspisanom Javnom pozivu Službe za privredu, planiranje i lokalni razvoj općine Banovići.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, objavljenim u dokumentu Zaposlenost, nezaposlenost i plaće 2021, u 2020. i 2021. godini nije došlo do povećanja broja zaposlenih u Općini Banovići.

Prema podacima koje je objavila JU Služba za zapošljavanje TK, od januara do augusta 2022. godine broj zaposlenih osoba u Banovićima kretao se između 6.141 do 6.235.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!