Započeto

Privredni razvoj Banovića

Opštine: Banovići

Privredni razvoj Banovića-Banovići su u posljednjih 10-ak godina izgubili oko 1000 radnih mjesta zatvaranjem fabrika o čijim radnicima se nije vodilo računa prilikom procesa privatizacije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Krajem 2020. godine, načelnik Banovića Bego Gutić održao je radni sastanak sa privrednicima na kojem je razgovarano o aktuelnom stanju u ovom sektoru i mogućnostima za  brži  i bolji razvoj u narednom periodu. Kako je tom prilikom navedeno, istaknuti su problemi koji su kočili napredak ali i dogovoreni konkretni zaključci, od kojih je jedan da je neophodno formirati udruženje koje će okupljati privrednike radi bolje komunikacije i bržeg djelovanja. 

Općinskim budžetom će se nastojati planirati 300.000 KM za podsticaj privrednicima u narednoj godini, naglašeno je na sastanku, a tim povodom načelnik Gutić je izjavio:

Uradit ćemo analizu općinskih nameta i mogućnosti za njihovo umanjenje, te napraviti programe za pomoć privrednicima čiji će osnovni kriterij biti broj zaposlenih, a o svim drugim kriterijima ćemo konsultovat privrednike.

Bego Gutić, 31.12.2021.

Načelnik Općine Banovići Bego Gutić, 13.1.2021. godine posjetio je banovićke firme Elektroremont i Banstroj, kojom prilikom se detaljno upoznao sa stanjem u ovim firmama, njihovom proizvodnjom, plasmanom, materijalnim i ljudskim kapacitetima, te planovima za naredni period.

Kako je tim povodom navedeno, Elektroremont je jedina firma koja je preživjela sve poslijeratne procese i previranja na tržištu rada i trenutno je, pored Rudnika, najznačajniji privredni subjekt u Banovićima koji upošljava 113 radnika.

Bavi se pružanjem usluga remonta i popravke električnih mašina i uređaja u energetici, rudarstvu, industriji i saobraćaju. U narednom periodu Uprava Elektroremonta planira razviti nove proizvodne programe, izvršiti nabavku novih mašina i proširiti svoj posao na inostrano tržište.  Nastojat će  zadržati postojeću radnu snagu i uposliti nekoliko mladih inžinjera, a u tome će imati i podršku lokalne zajednice.

Općina Banovići, 13.1.2021.

Tokom navedene posjete, načelnik Gutić izjavio je da će općina na čijem je čelu, kroz programe podrške privrednom sektoru nastojati podržati nove programe, za podsticaj privredi planirati 300 hiljada konvertibilnih maraka, te voditi računa da osnovni kriteriji kod dodjele ovih sredstava bude broj zaposlenih i promet privrednog subjekta. 

Kada se radi o firmi Banstroj, pored ostalog, razgovarano je o obnovljivim izvorima energije, koji imaju minimalan uticaj na okoliš:

Upravo proizvodnja opreme za male hidroelektrane je osnovna djelatnost firme Banstroj, koja uspješno posluje dugi niz godina u Banovićima. Firma upošljava oko 20 radnika čija sudbina se često dovodi u pitanje zbog lobija koji nisu svjesni štete koju mogu nanijeti privredi.

Općina Banovići, 13.1.2021.

Nakon, kako je navedeno na zvaničnoj stranici Općine Banovići, dugogodišnjeg nezadovoljstva njihovim statusom i brojnih problema sa kojima se susreću svakodnevno, privrednici i obrtnici sa područja te lokalne zajednice, odlučili su da se udruže i osnuju udruženje koje će ih zastupati i institucionalno se boriti za njihove interese i bolji status. Osnivačka skupština održana je 30.3.2021. godine u prostorijama Radničkog doma sa velikim brojem zainteresovanih koji su jednoglasno osnovali Udruženje privrednika i obrtnika „Banovići“.

Podršku ovakvom vidu udruživanja dao je općinski načelnik Bego Gutić koji je istakao da je ovo udruženje trebalo formirati dosta ranije.

Osnivanjem udruženja je institucionaliziran rad privrednika od kojih u narednom periodu očekujemo konstruktivne ideje u cilju stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta za privrednike i obrtnike općine Banovići. Mi kao Općina smo raspoloženi i spremni da prihvatimo sve dobre ideje, u ovoj godini ćemo ići sa revizijom izmjena i dopuna odluka koje tretiraju pitanje parafiskalnih nameta, a koje privrednici i obrtnici godina ističu kao najveće opterećenje svih privrednika u BiH.

Bego Gutić, 30.3.2021.

Na osnivačkoj skupštini izabrano je rukovodstvo Udruženja i sva radna tijela. Za predsjednika Udruženja privrednika i obrtnika „Banovići“ izabran je banovićki privrednik i direktor firme „Elektroremont“ d.d. Banovići Mehmed Ćebić, a za potpredsjednika je izabran Ramo Gutić, direktor firme „Banstroj“. Funkciju predsjednika Skupštine obavljat će Zahid Bašić, također banovički privrednik i direktor firme „GPP“ d.o.o. Banovići.

Kako je navedeno, jedan od osnovnih ciljeva Udruženja je rad na privlačenju što više investitora i svih zainteresovanih koji će se razvijati, raditi i ulagati na području opštine Banovići.  Među prvim zadacima u programu rada Udruženja je rješenje pitanja i problema privrednika koji se odnose na pribavljanje dozvola; građevinskih, urbanističkih, vodnih i drugih dozvola, jer kako je navedeno investitorima je najbitnije uređenje ove oblasti, a onda svakao i vrste podsticaja i mogućnosti koje lokalne zajednica obezbijedi. Istaknuto je i to da  je poslovna zona „Sadnice“ jako dobar početni input koji će sigurno biti u fokusu investitora i bržeg razvoja privredne slike Banovića u narednom periodu.

Otvaranjem kompanije za obradu i promet stakla „Termoglas“ u Banovićima, 5.9.2021. godine, obilježena 20. godišnjica uspješnog poslovanja ove firme. Svečanosti kompanije koja trenutno upošljava 110 radnika u Banovićima, prisustvoao je općinski načelnik dr. Bego Gutić i tom prilikom uputio čestitke na uspjehu i opredjeljenju za ulaganje u banovićku privredu.

Ovo je prilika da se pokaže i drugim investitorima da Općina Banovići mijenja svoj odnos prema privatnom sektoru, prema poduzetnicima i evo koristim priliku da i druge privrednike pozovem da i oni krenu putem Termoglasa, putem Binga i da počnu ulagati na području općine Banovići.

Bego Gutić,  5.9.2021.

U Banovićima je, 26.11.2021. godine, otvoren novi hipermarket kompanije Bingo. Kako je tom prilikom navedeno, Bingo je ovu investiciju realizirao u vrlo kratkom vremenu, a Banovići su dobili reprezentativan objekat na samom ulazu u grad.

Novoizgrađeni objekat je površine 6.750 metara kvadratnih i osim hipermarketa u njemu se nude i dodatni sadržaji. Značaj investicije je tim veći jer je zaposleno 80 ljudi. Novi hipermarket Binga u Banovićima otvorio je općinski načelnik dr. Bego Gutić zajedno sa predstavnicima ove kompanije, nakon čega je upriličen obilazak hipermarketa.

Općina Banovići, 26.11.2021. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!