U progresu

Osigurati redovno snabdijevanje pitkom vodom u svim mjesnim zajednicama

Opštine: Banovići

Posebnu pažnju posvetiti razvoju komunalne infrastrukture. Nedopustivo je da u 21. vijeku građani većeg broja MZ opštine Banovići još uvijek nemaju riješene osnovne potrebe svakog čovjeka, vodu za piće, putnu infrastrukturu, uličnu rasvjetu, kanalizaciju itd. SDA Banovići će u četverogodišnjem mandatu 2020 – 2024. osigurati redovno snabdijevanje pitkom vodom u svim MZ i toplicirati dijelove grada koji nisu priključeni na sistem daljinskog grijanja, planirajući sredstva u općinskom budžetu za ovu namjenu ne tražeći, kao što je do sada slučaj, da se kapitalna ulaganja isključivo finansiraju s drugih nivoa vlasti.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Tokom prve tri godine mandata načelnika Općine Banovići Bege Gutića provodile su se aktivnosti na rekonstrukcijama i uređenju vodovoda i obezbjeđenju redovnog snabdijevanja pitkom vodom u mjesnim zajednicama na području ove općine.

Foto: Općina Banovići

U okviru projekta dogradnje i rekonstrukcije vodovodne mreže s priključcima u ulicama Radnička, Radinskih rudara i Breštica rekonstruisana je i dograđena vodovodna mreža dužine 3.700 metara. Također, kako je navedeno na zvaničnoj stranici Općine Banovići 26.7.2021. godine, postavljeni su kućni priključci, čime su uspostavljene bolja kontrola potrošnje vode i njena efikasnija naplata.

Implementacijom projekta “Obezbijeđivanje dodatnih količina pitke vode u Banovići Selu” Općina Banovići uradila je dvije bunarske bušotine te rekonstruisala centralni vodovod. Kako je na zvaničnoj stranici Općine tim povodom rečeno, u međuvremenu je došlo do zamuljivanja bušotina i smanjenja kapaciteta vode, zbog čega je općinski načelnik Bego Gutić donio odluku da se ovaj problem riješi.

Nakon što je završena izgradnja novog vodovoda za naselja Delići i Handalići u mjesnoj zajednici Tulovići, za potrebe ovih naselja, krajem novembra 2021. godine, urađena je i bunarska bušotina u Šehića potoku, koja bi trebala biti dio sistema vodosnabdijevanja navedenih naselja. 

Polovinom marta 2022. godine potpisani su ugovori za projekte unapređenja kvalitete vodosnabdijevanja u tri banovićke mjesne zajednice. Ugovori su se odnosili na dogradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže – sa izgradnjom rezervoara u MZ Pribitkovići i rekonstrukciju vodovoda „Kunina“ – sa kojeg se vodom snabdijevaju mjesne zajednice Podgorje i Stražbenica.

U junu 2022. godine započeli su radovi na vodovodu “Vučica”. Sredinom decembra iz općinske uprave je saopćeno da je u Pribitkovićima, na vodovodu Vučica urađena rekonstrukcija i dogradnja distributivne mreže u dužini 1.600 metara, a vrijednost ovih radova iznosila je 175 hiljada KM. Radovi su finansirani od strane općine Banovići i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona. Kako se navodi u saopćenju Općine Banovići kroz ovaj projekat u značajnoj mjeri poboljšat će se vodosnabdijevanje mještana u naseljima: Borovac, Pašići i Podostrić.

Iz Općine je u junu 2022. također saopćeno da će Vlada TK sufinansirati šest projekata iz oblasti vodosnadbijevanja na području Općine Banovići: „Regulacija korita rijeke Litve, dionica od Zanatskog centra do TK Borac – I faza“ (318.547,38 KM), „Sanacija kaptaža, izgradnja rezervoara i distribucione mreže u naselju Odžak“ (83.274,88 KM), „Izgrada Glavnog projekta regulacije rijeke Litve, dionica od pružnog prelaza do Litvatransa“ (7.000,00 KM), „Izrada Glavnog projekta za dogradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže i priključaka u MZ Grad II, u ulicama ZANOBIH, ORB i Jelah I – djelu ulice Jezero“ (7.000,00 KM) i „Izrada idejnog i glavnog projekta za dogradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže i priključaka u MZ Oskova, u naseljima Oskova i Brioni i dijelu naselja Odorovići“ (7.000,00 KM).

Polovinom augusta 2022. godine iz Općine je saopćeno da se u MZ Podgorje radi rekonstrukcija i dogradnja kompletne primarne vodovodne mreže sa priključcima. Radovi su se izvodili u naseljima: Bagremik, Čubrić i Mušići. Njihova vrijednost je oko 350 hiljada KM, a finansirali su ih: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Općina Banovići. U novembru je saopćeno da su ovi radovi u završnoj fazi. Tom prilikom je saopćeno da su u završnoj fazi i radovi u naselju Odžak, u vrijednosti od 235 hiljada KM.

Načelnik Gutić je 13.9.2022. godine potpisao ugovor o sanaciji vodovoda u podružnici Durakovići, MZ Omazići. Sredinom decembra saopćeno je da je prva faza radova, u vrijednosti od 34.000,00 KM, okončana. U okviru prve faze opremljena je pumpna stanica (nabavljene su pumpe) i urađena rekonstrukcija potisnog cjevovoda i distributivnih cjevovoda.

U decembru 2022. godine su iz Općine Banovići saopćili da je za projekte vodosnabdijevanja u Banovićima je u 2022. godini utrošeno oko 800 hiljada KM, a implementirano je ukupno pet projekata: Odžak – Banovići Selo, Durakovići – Omazići, Mecići – Tulovići, Podgorje i Pribitkovići.

Početkom avgusta 2023. godine iz Općine Banovići saopćeno je da je “osigurano novih 4 litra vode u sekundi za mještane Banovići Sela sa dvije bušotine u naselju Kasumovići (pored jezera). Vrijednost radova iznosila je skoro 20 hiljada KM i kako se navodi u općinskom saopćenju oni su finansirani najvećim dijelom iz općinskog budžeta, a mjesna zajednica je svojim sredstvima nabavila novu pumpu.

Tokom avgusta je iz Općine Banovići saopćeno i da je “u naselju Ramići,  u Mjesnoj zajednici Banovići Selo, urađenaje zamjena (rekonstrukcija) dijela sekundarne vodovodne mreže u dužini od oko 200 metara. Radovi su finansirani iz budžeta Općine Banovići, “odnosno Općina je sa svoje strane obezbjedila mašinu za iskop kanala, 200 metara kabla i drugi potreban vodomaterijal”. 

Krajem avgusta 2023. godine počeli su radovi na rekonstrukciji i dogradnji vodovoda Kunina koji je izgrađen za potrebe vodosnabdijevanja stanovnika mjesnih zajednica Stražbenica i Podgorje. Projekat je vrijedan skoro 192 hiljade KM, a finansiraju ga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona i Općina Banovići.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!