U progresu

Osigurati sredstva za nauku, inovacije i stipendije

Opštine: Banovići

U općinskom budžetu osigurati sredstva za nauku i inovacije za razvoj novih inovativnih industrija i tehnološko unapređenje postojećih, kao i stipendiranje nadarenih učenika i studenata.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Iako je dvije godine zaredom Općina Banovići osiguravala stipendije učenicima/ama i studentima/cama s područja ove lokalne zajednice, do toga za školsku 2023/2024. godinu nije došlo do početka decembra 2023. godine s obzirom na bolkadu u radu općinske skupštine. Ipak, zabilježene su određene aktivnosti tokom prvi tri godine mandata u cilju realizacije datog obećanja kao što je otovrenje multimedijalne sale u prostorijama Zgrade kulture, umjetnosti i informisanja (BKC). Također, Općina je osigurala sredstva za pomoć školama, a tokom druge godine mandata otvoren je novi objekat Osnovne škole “Banovići Selo”.

Izvor: Pixabay/Pexels

U organizaciji nadležnih općinskih organa, 7.1.2021. godine svečanim uručenjem rješenja o dodjeli stipendija učenicima/ama i studentima/cama s područja općine Banovići okončana je procedura za izbor stipendista/kinja. Kako je tada rečeno, u školskoj i akademskoj 2020/2021. godini Općina će stipendirati pedeset učenika/ca i pedeset studenata/tica, a za te namjene osigurano je 75.000 KM. 

Kako je 4.8.2021. godine navedeno na zvaničnoj stranici Općine Banovići, načelnik Gutić odobrio je izdvajanje novčanih sredstava iz budžeta Općine za 2021. godinu za dovršetak izgradnje novog objekta Osnovne škole u “Banovići Selu” s ciljem pomoći obrazovanju, iako ovaj sektor nije u nadležnosti lokalne zajednice. U izgradnju novog objekta Osnovne škole “Banovići Selo” krenulo se nakon eksproprijacije rudarskog zemljišta od Rudnika mrkog uglja “Banovići”, “, a novi objekt otvoren je u februaru 2022. godine.

Svečano otvorenje nove multimedijalne sale u prostorijama Zgrade kulture, umjetnosti i infomrisanja (BKC) upriličeno je 20.8.2021. godine. Nova multimedijalna sala opremljena je opremom za održavanje kulturnih manifestacija, održavanje sastanaka, konferencija, prezentacija, a može se koristiti i za održavanje sjednica. Sredstva za opremanje multimedijalne sale u iznosu 15.000 KM obezbijeđena su iz općinskog budžeta.

Svim polaznicima/ama u prve razrede osnovne škole na području općine Banovići 17.9.2021. godine iz općinskog budžeta dodijeljena je novčana podrška u vrijednosti 100 KM. Novac je roditeljima prvačića uplaćen na njihove žiroračune.

Tokom posjete osnovnim školama “Grivice” i “Banovići” istaknuto je da je Općina Banovići u proteklih osam mjeseci osigurala značajnu pomoć za ove dvije škole: u Osnovnoj školi “Grivice” opremljena je jedna učionca te najavljeno opremanje još jednog kabineta, dok su u Osnovnoj školi “Banovići” opremljeni krov i jedna učionica te je dogovorena podrška za opremanje još jedne učionice.

Potpisivanjem rješenja između korisnika/ca i Općine Banovići, u januaru 2022. godine počela je realizacija Odluke o stipendiranju učenika/ca i studenata/tica u školskoj/akademskoj 2021/2022. godini. Rješenja za općinske stipendije potpisalo je 50 učenika/ca i 50 studenata/tica. Učenicima/ama (srednjoškolcima/kama) isplaćivat će se po 50, a studentima/cama po 100 KM mjesečno, i to za deset mjeseci školske/akademske godine. Općina je za ovu namjenu izdvojila 75.000 KM.

U septembru 2022. godine raspisan je konkurs za stipendiranje učenika/ca s područja općine Banovići, a rješenja srednjoškolcima/kama i studentima/cama uručena su 23.11.2022. godine. Rješenja su dobila 52 učenika/ce i 50 studenata/tica. Prema navedenoj odluci, učenicima/ama (srednjoškolcima/kama) će se isplaćivati po 70, a studentima/cama po 100 KM mjesečno, i to za deset mjeseci školske/akademske godine.

Iz Općine su naveli da je za stipendiranje učenika/ca (srednjoškolaca/ki) i studenata/tica u školskoj/akademskoj 2022/2023. godini u budžetu Općine osigurano 86.400 KM, što je za 11.400 KM više u odnosu na godinu ranije.

Općina Banovići osigurala je oko 30.000 KM za realizaciju tri projekta u Osnovnoj školi “Banovići”, Osnovnoj školi “Banovići Selo” i Osnovnoj školi “Seona-Aljkovići”, saopćeno je polovinom marta 2022. Projekti se odnose na opremanje škola i rješavanje njihovih osnovnih potreba. Osnovnim školama “Banovići” i “Banovići Selo” odobrena su sredstva za nabavku i opremanje namještajem i školskom opremom učionica, a Osnovnoj školi “Seona-Aljkovići” za rekonstrukciju grijnih tijela (zamjena radijatora) u centralnom objektu, u Aljkovićima. Osim toga, u maju 2022. godine Općina je donirala printer/skener Osnovnoj školi “Seona-Aljkovići”.

Početkom februara 2022. godine u zgradi Općine Banovići organizovan je prijem za najbolje učenike/ce ove općine. Općinski načelnik ugostio je učenike/ce generacije pet osnovnih škola i Mješovite srednje škole Banovići. Riječ je o učenicima/ama koji/e su bili/e najbolji/e u svojim školama u školskoj 2020/2021. godini. Kako je tada ustvrdio načelnik, Općina im na ovaj način odaje priznanje za postignute rezultate u školovanju te će njihov rad i trud biti nagrađeni sa po 300 KM.

I krajem juna načelnik je organizirao prijem za učenike/ce generacije osnovnih i srednjih škola s područja Banovića za školsku 2021/2022. godinu. Prema riječima načelnika, učenici/e su na ovaj način od Općine dobili/e priznanje za postignute rezultate, a bit će i novčano nagrađeni/e.

U julu 2022. godine načelnik je upriličio prijem za Faruka Gutića, dobitnika prestižne nagrade za izvrsnost, koju mu je dodijelila Evropska akademija za neurologiju za 2022. godinu. Načelnik Gutić čestitao je dobitniku ove prestižne nagrade te istakao da je velika čast za općinu da ima mlade uspješne osobe poput Faruka. U skladu sa svojom ranijom praksom, Općina će njegov uspjeh vrednovati i novčano nagraditi.

U septembru 2022. godine načelnik je organizirao i prijem za nadarene studente stalno nastanjene na području općine Banovići, dobitnike najviših univerzitetskih priznanja. Prijem je organiziran za četiri studenta s Univerziteta u Sarajevu. Ovom prilikom studentima su uručene novčane nagrade.

Dva učenika iz banovićke osnovne škole učestvovala su na Međunarodnom takmičenju iz tehničke kulture, koje je održano u Skoplju u novembru 2022. godine. Tim povodom načelnik Općine Banovići organizovao je prijem za učenike, njihovog nastavnika i direktora škole. Tom prilikom načelnik je naglasio da će Općina finansirati njihov prevoz do Skoplja. Nakon održanog takmičenja načelnik je polovinom novembra upriličio svečani prijem za banovićke osnovce i njihovog nastavnika. Čestitao im je na ostvarenom uspjehu i naglasio da će Općina njihov uspjeh finansijski nagraditi i pružiti im svu neophodnu podršku i u narednom periodu.

U maju 2023. godine u Banovićima svečano je otvorena Međunarodna smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih koja je okupila oko 450 učesnika iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona: Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Organizatori su Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih u Tuzlanskom kantonu i Javna ustanova Osnovna škola Banovići, a pokrovitelji manifestacije općina Banovići i Vlada Tuzlanskog kantona.

Tokom juna 2023. godine u općini Banovići nastavljena je praksa organizovanja prijema za najbolje učenike kojima je uručena i novčana nagrada.

U julu 2023. godine saopćeno je da će Općina Banovići i u ovoj godini osigurati određena novčana sredstva za učenike prvih razreda osnovnih škola. “Svim prvačićima će u školskoj 2023./2024. godini biti uručeni novčani poklon bonovi u iznosu od 100,00 KM te s tim u vezi, Općinski načelnik Bego Gutić potpisao je Odluku o načinu i uslovima isplate” navodi se u saopćenju Općine Banovići.

Krajem jula i Vlada TK najavila je nastavak podrške obrazovnim ustanovama u Banovićima. U saopćenju se navodi da je “Ministarstvo obrazobvanja i nauke odobrilo 100 hiljada KM za asfaltiranje školskog dvorišta i izgradnju poligona u OŠ „Banovići Selo“. Za ovaj projekat općina Banovići izdvojit će 20 hiljada plus 40 hiljada vlastitih sredtava škole (donacije). Ranije je za samo za izgradnju ove škole iz bužeta kantona izdvojeno oko pola miliona maraka.Također, ministarstvo je osiguralo i oko 30 hiljada za rekonstrukciju krova i ulaza na Područnoj školi „Repnik“ te finasijska sredstva za ograđivanje Područne škole „Oskova“.”

Stipendije za školsku 2023/2024. godinu do početka decembra 2023. godine nisu dodjeljene zbog toga što nisu održavane sjednice OV Banovići zbog nedostatka kvoruma. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!