U progresu

Osigurati sredstva za nauku i inovacije

Opštine: Banovići

U općinskom budžetu osigurati sredstva za nauku i inovacije za razvoj novih inovativnih industrija i tehnološko unapređenje postojećih, kao i stipendiranje nadarenih učenika i studenata.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Dvije godine zaredom Općina Banovići osigurava stipendije učenicima/ama i studentima/cama s područja ove lokalne zajednice, a u 2021. godini otvorena je multimedijalna sala u prostorijama Zgrade kulture, umjetnosti i informisanja (BKC). Također, Općina je osigurala sredstva za pomoć školama, a tokom druge godine mandata otvoren je novi objekat Osnovne škole “Banovići Selo”.

Izvor: Pixabay/Pexels

U organizaciji nadležnih općinskih organa, 7.1.2021. godine svečanim uručenjem rješenja o dodjeli stipendija učenicima/ama i studentima/cama s područja općine Banovići okončana je procedura za izbor stipendista/kinja. Kako je tada rečeno, u školskoj i akademskoj 2020/2021. godini Općina će stipendirati pedeset učenika/ca i pedeset studenata/tica, a za te namjene osigurano je 75.000 KM. Rješenja je uručio načelnik Općine Banovići Bego Gutić, te je, čestitavši stipendistima/kinjama, poručio:

Smatramo da će ovaj vid pomoći, koji organizuje Općina putem programa stipendiranja, pomoći učenicima i studentima u nastavku školovanja. Obrazovanje je jedna od najvažnijih djelatnosti svakog društva, i potrebno je stalno i kontinuirano ulagati u obrazovanje kako bismo spriječili posljedice lošeg obrazovanja, koje se osjete tek nakon nekoliko godina.

Bego Gutić, 7.1.2021

Kako je tom prilikom još navedeno, pomoć učenicima/ama i studentima/cama bit će nastavljena i u 2021. godini, s tim da će biti predviđena veća finansijska sredstva za ove namjene i da će ove aktivnosti biti organizovane blagovremeno, odmah nakon završetka školske godine.

Svečano otvorenje nove multimedijalne sale u prostorijama Zgrade kulture, umjetnosti i infomrisanja (BKC) upriličeno je 20.8.2021. godine. Nova multimedijalna sala opremljena je opremom za održavanje kulturnih manifestacija, održavanje sastanaka, konferencija, prezentacija, a može se koristiti i za održavanje sjednica. Sredstva za opremanje multimedijalne sale u iznosu 15.000 KM obezbijeđena su iz općinskog budžeta.

Nismo imali adekvatan prostor sa multimedijalnom opremom za potrebe različitih kulturnih događaja, te će ova multimedijalna sala značajno doprinijeti poboljšanju uslova za provođenje kulturnih aktivnosti koje provodi Biblioteka ali i druge javne institucije sa područja naše općine kojima će ista biti na raspolaganju.

Bego Gutić, 18.8.2021. 

Svim polaznicima/ama u prve razrede osnovne škole na području općine Banovići 17.9.2021. godine iz općinskog budžeta dodijeljena je novčana podrška u vrijednosti 100 KM. Novac je roditeljima prvačića uplaćen na njihove žiroračune.

“Čestitam našim najmlađim učenicima, našim prvacima koji su zakoračili u novo životno razdoblje”, rekao je tim povodom načelnik Banovića te dodao:

Smatram da je ovih stotinu konvertibilnih maraka koje smo izdvojili po svakom djetetu, sigurno dobra pomoć roditeljima u septembru s obzirom da znamo se tada pojavljuju veći izdaci u kućnom budžetu. Ovim izdvajanjim iz općinskog budžeta ujedno nastavljamo dobre prakse da pomažemo obrazovanje, bez obzira što je to nadležnost Kantonalne vlade.

Bego Gutić, 17.9.2021.

Tokom posjete osnovnim školama “Grivice” i “Banovići” istaknuto je da je Općina Banovići u proteklih osam mjeseci osigurala značajnu pomoć za ove dvije škole: u Osnovnoj školi “Grivice” opremljena je jedna učionca te najavljeno opremanje još jednog kabineta, dok su u Osnovnoj školi “Banovići” opremljeni krov i jedna učionica te je dogovorena podrška za opremanje još jedne učionice.

Kako je 4.8.2021. godine navedeno na zvaničnoj stranici Općine Banovići, načelnik Gutić odobrio je izdvajanje novčanih sredstava iz budžeta Općine za 2021. godinu za dovršetak izgradnje novog objekta Osnovne škole u “Banovići Selu” s ciljem pomoći obrazovanju, iako ovaj sektor nije u nadležnosti lokalne zajednice.

Odobreno je 40.000 KM koje će biti isplaćene sa stavke “Transfer za obrazovanje”, a načelnik Gutić je tom prilikom istakao da se mora nastaviti zajedno raditi na obezbjeđenju boljih uslova života građana:

Iz JU OŠ Banovići Selo obratili su nam se zahtjevom za donaciju budžetskih sredstava neophodnih za provođenje završnih građevinskih radova, obezbjeđenje komunalnih i drugih priključaka te provođenje neophodnih procedura, te smo u skladu sa našim mogućnostima osigurali 40 hiljada konveritibilnih maraka. Ono što moram naglasiti jeste da oblast obrazovanja nije u nadležnosti lokalne zajednice ali da moramo svi zajedno raditi na obezbjeđenju boljih uslova života naših građana, te da se zajedno moramo potruditi i da sektor obrazovanja, u ovom slučaju izgradnja novog školskog objekta, bude završena do početka nove školske godine, kako bi naša djeca mogla nastaviti obrazovanje u adekvatnim uslovima.

Bego Gutić, 4.8.2021. 

U izgradnju novog objekta Osnovne škole “Banovići Selo” krenulo se nakon eksproprijacije rudarskog zemljišta od Rudnika mrkog uglja “Banovići”, čije se eksploataciono polje nalazi stotinjak metara od objekta. Novi školski objekat, rečeno je još, gradi se na mnogo boljoj lokaciji, u sredini naseljenog mjesta Selo II, u mjesnoj zajednici Banovići Selo, što je sigurnije za buduće generacije osnovaca iz Banovići Sela i Pribitkovića, koji bi trebali novu školsku godinu započeti u novom objektu ukoliko se obezbijedi potrebna nedostajuća finansijska sredstva za dovršetak izgradnje objekta.

Načelnik Gutić je 3.8.2021. godine u svom kabinetu upriličio prijem za učenika četvrtog razreda Behram-begove medresa Tuzla Ismaila Brkića iz Banovića, koji je učestvovao na 51. međunarodnoj olimpijadi iz fizike kao jedan od predstavnika Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno tom prilikom, predstavnici Bosne i Hercegovine osvojili su dvije bronzane medalje, a Ismail Brkić je osvojio pohvalu.

Ovo je mali vid podrške taletovanim učenicima koje moramo podržati u njihovim uspjesima, obaveza je svih nivoa vlasti da podrže talente pa i lokalnog nivoa, iako oblast obrazovanja nije u nadležnosti lokalne zajednice. Mi ćemo nastojati obezbijediti bolju podršku za nadarene učenike u skladu sa našim mogućnostima jer oni, između ostalog, na najbolji način predstavljaju lokalnu zajednicu, Tuzlanski kanton i državu Bosnu i Hercegovinu.

Bego Gutić, 3.8.2021.


Potpisivanjem rješenja između korisnika/ca i Općine Banovići, u januaru 2022. godine počela je realizacija Odluke o stipendiranju učenika/ca i studenata/tica u školskoj/akademskoj 2021/2022. godini. Rješenja za općinske stipendije potpisalo je 50 učenika/ca i 50 studenata/tica. Učenicima/ama (srednjoškolcima/kama) isplaćivat će se po 50, a studentima/cama po 100 KM mjesečno, i to za deset mjeseci školske/akademske godine. Općina je za ovu namjenu izdvojila 75.000 KM.

U septembru 2022. godine raspisan je konkurs za stipendiranje učenika/ca s područja općine Banovići, a rješenja srednjoškolcima/kama i studentima/cama uručena su 23.11.2022. godine. Rješenja su dobila 52 učenika/ce i 50 studenata/tica. Prema navedenoj odluci, učenicima/ama (srednjoškolcima/kama) će se isplaćivati po 70, a studentima/cama po 100 KM mjesečno, i to za deset mjeseci školske/akademske godine.

Iz Općine su naveli da je za stipendiranje učenika/ca (srednjoškolaca/ki) i studenata/tica u školskoj/akademskoj 2022/2023. godini u budžetu Općine osigurano 86.400 KM, što je za 11.400 KM više u odnosu na godinu ranije.

Općina Banovići je u budžetu za 2022. godinu planirala 50.000 KM za pomoć školama, a planirano je da sredstva budu utrošena na njihovo opremanje i uređenje. U januaru 2022. godine načelnik Gutić održao je sastanak s direktorima i predstavnicima nekoliko osnovnih škola i obavijestio ih da će biti raspisan javni poziv za raspodjelu planiranih sredstava.

Općina Banovići osigurala je oko 30.000 KM za realizaciju tri projekta u Osnovnoj školi “Banovići”, Osnovnoj školi “Banovići Selo” i Osnovnoj školi “Seona-Aljkovići”, saopćeno je polovinom marta 2022. Projekti se odnose na opremanje škola i rješavanje njihovih osnovnih potreba.

Osnovnim školama “Banovići” i “Banovići Selo” odobrena su sredstva za nabavku i opremanje namještajem i školskom opremom učionica, a Osnovnoj školi “Seona-Aljkovići” za rekonstrukciju grijnih tijela (zamjena radijatora) u centralnom objektu, u Aljkovićima. Osim toga, u maju 2022. godine Općina je donirala printer/skener Osnovnoj školi “Seona-Aljkovići”.

U februaru 2022. godine otvoren je novi objekat Osnovne škole “Banovići Selo”. Izgradnja objekta trajala je skoro pet godina, a koštala je oko dva miliona i 700.000 KM, od kojih je RMU “Banovići” osigurao skoro 2.200.000 KM, a ostatak sredstava Vlada Tuzlanskog kantona. Iz općinskog budžeta je u 2021. godini za ovu namjenu izdvojeno 40.000 KM. Također, Općina je sanirala teren oko škole te pomogla u uređenju školskog dvorišta, a u ovoj godini opremit će tri učionice školskim namještajem.

Početkom februara 2022. godine u zgradi Općine Banovići organizovan je prijem za najbolje učenike/ce ove općine. Općinski načelnik ugostio je učenike/ce generacije pet osnovnih škola i Mješovite srednje škole Banovići. Riječ je o učenicima/ama koji/e su bili/e najbolji/e u svojim školama u školskoj 2020/2021. godini. Kako je tada ustvrdio načelnik, Općina im na ovaj način odaje priznanje za postignute rezultate u školovanju te će njihov rad i trud biti nagrađeni sa po 300 KM.

Iako obrazovanje nije u nadležnosti lokalne zajednice, obaveza Općine je da u skladu sa svojim mogućnostima pomaže ovu oblast. U budžetu se svake godine planira stavka za obrazovanje sa koje se izdvajaju određena sredstva za pomoć školama, stipendiranje učenika i studenata i podršku najboljim učenicima.

Bego Gutić, 9.2.2022.

I krajem juna načelnik je organizirao prijem za učenike/ce generacije osnovnih i srednjih škola s područja Banovića za školsku 2021/2022. godinu. Prema riječima načelnika, učenici/e su na ovaj način od Općine dobili/e priznanje za postignute rezultate, a bit će i novčano nagrađeni/e.

U julu 2022. godine načelnik je upriličio prijem za Faruka Gutića, dobitnika prestižne nagrade za izvrsnost, koju mu je dodijelila Evropska akademija za neurologiju za 2022. godinu. Načelnik Gutić čestitao je dobitniku ove prestižne nagrade te istakao da je velika čast za općinu da ima mlade uspješne osobe poput Faruka. U skladu sa svojom ranijom praksom, Općina će njegov uspjeh vrednovati i novčano nagraditi.

U septembru 2022. godine načelnik je organizirao i prijem za nadarene studente stalno nastanjene na području općine Banovići, dobitnike najviših univerzitetskih priznanja. Prijem je organiziran za četiri studenta s Univerziteta u Sarajevu. Ovom prilikom studentima su uručene novčane nagrade.

Dva učenika iz banovićke osnovne škole učestvovala su na Međunarodnom takmičenju iz tehničke kulture, koje je održano u Skoplju u novembru 2022. godine. Tim povodom načelnik Općine Banovići organizovao je prijem za učenike, njihovog nastavnika i direktora škole. Tom prilikom načelnik je naglasio da će Općina finansirati njihov prevoz do Skoplja.

Nakon održanog takmičenja načelnik je polovinom novembra upriličio svečani prijem za banovićke osnovce i njihovog nastavnika. Čestitao im je na ostvarenom uspjehu i naglasio da će Općina njihov uspjeh finansijski nagraditi i pružiti im svu neophodnu podršku i u narednom periodu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!