Započeto

Izgradnja gradske pijace

Opštine: Banovići

Izvršiti uređenje i izgradnju gradske pijace.

Obrazloženje

Tokom prve tri godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Polovinom jula 2022. godine potpisan je ugovor između Općine Banovići i firme “ROADING” d.o.o. Gračanica, čime je ozvaničen početak implementacije projekta „Izgradnja nove gradske pijace u Banovićima“. 

Kako je tom prilikom saopćeno iz Općine, prvi korak u implementaciji projekta je regulacija korita rijeke “Litva” od Zanatskog centra do nekadašnje Tvornice konfekcije “Borac” u dužini od 250 metara čime će se osigurati plato površine 4.500 kvadratna metra na kome će se graditi nova i moderna gradska pijaca. 

U julu 2023. godine počela druga faza radova na zacjevljenju korita rijeke Litva, a krajem septembra saopćeno je da su načelnik općine Banovići Bego Gutić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović potpisali Ugovor o dodjeli finansijskih sredstava za realizaciju druge faze projekta „Regulacija korita rijeke Litva od Zanatskog centra do Tvornice konfekcije Borac“. 

U odgovoru na Istinomjerov upit, krajem 2023. godine, iz ove općine su naveli da je završena prva i druga faza radova na zacjevljenju korita rijeke Litva, čime su stvorene pretpostavke za izgradnju platoa buduće gradske pijace:

U 2023. godini, u okviru projekta „Izgradnja nove gradske pijace u Banovićima“ završena je prva i druga faza radova na zacjevljenju korita rijeke Litva, čime su stvorene pretpostavke za izgradnju platoa buduće gradske pijace površine 4.500 metara kvadratnih. U prvoj fazi radova urađeno je zacjevljenje korita Litve u dužini od 67 metara, što je koštalo oko 600 hiljada KM. U drugoj fazi zacijevljeno je novih 70 metara za šta je izdvojeno još 650 hiljada maraka. Nakon što je završena druga faza radova na zacjevljenju korita Litve, izvršeno je uklanjanje dijela objeata koji su se nalazili na navedenom lokalitetu i teren je poravnjan. Sredstva za obje faze osigurana su uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona, odnosno Vlade TK (ukupno oko 1.250.000,00 KM). Projekat „Izgradnja nove gradske pijace u Banovićima“ vrijedan je oko 3 miliona i 500 hiljada KM i realizovat će se u fazama.

Općina Banovići, 17.11.2023.

Kako je javnost putem zvanične stranice Općine Banovići obaviještena 9.4.2024. godine,   načelnik Gutić i resorni ministar Ahmetović potpisali su Ugovor o prijenosu namjenskih sredstava općini Banovići u iznosu od  270.000,00 KM. 

Sredstva su namijenjena za realizaciju projekta “Regulacija korita rijeke Litve, dionica od Zanatskog centra do TK Borac – III faza“, a biti će iskorištena za izradu otvorenog korita od stare pijace do početka zatvorene regulacije, čime će se stvoriti pretpostavke za uređenje platoa za izgradnju nove gradske pijace u Banovićima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!