U progresu

Izgraditi regionalnu deponiju

Opštine: Banovići

SDA Banovići u narednom mandatu će izgraditi regionalnu deponiju i na taj način stvoriti uslove za sanaciju lokalnih divljih deponija na području Opštine Banovići.

Obrazloženje

Zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Gradonačelnik Grada Živinica Samir Kamenjaković, zajedno sa načelnikom Općine Banovići Begom Gutićem i pomoćnikom načelnika Općine Kladanj Dženanom Selimbašićem, a u, kako se navodi, pratnji direktora preduzeća „Eko–Sep“ Selmirom Šljivićem i prestavnika izvođača radova austrijske firme Strabag, 13.8.2021. godine obišao je gradilište regionalne sanitarne deponije „Eko–Sep“.

Tom prilikom, prema ocjenama izvođača radova, rečeno je da je na izgradnji regionalne sanitarne deponije završeno je oko 30% radova od ukupne količine planiranih radova potrebnih za potpunu uspostavu i stavljanja u funkciju regionalne sanitarne deponije.

Rok za izgradnju regionalne deponije „Eko-Sep“ je trinaest mjeseci, a s tim u vezi na navedenom sastanku zaključeno je da se u budućnosti intenzivnije planiraju sastanci kako bi se osigurala pravovremena implementacija ovog mega projekta.

Finansijska vrijednost projekta iznosi 15 miliona konvertibilnih maraka, od čega su sredstva u iznosu od 10 miliona KM osigurana kao zajam od evropske banke, te 5 milona KM grant sredstva.

Kako je pored ostalog naglašeno, dugogodišnji problem upravljanja otpadom u Gradu Živinice i u općinama Kladanj i Banovići riješit će se realizacijom ovog projekta, te ostvariti mogućnost naknadne obrade otpada gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

S tim u vezi, projekat izgradnje sanitarne deponije odnosi se 60% na Grad Živinice, 30% na Općinu Banoviće i 10% na Općinu Kladanj, a lokacija regionalne sanitarne deponije nalazi se na području Grada Živinice.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!