U progresu

Izgraditi regionalnu deponiju

Opštine: Banovići

SDA Banovići u narednom mandatu izgradit će regionalnu deponiju i tako stvoriti uslove za sanaciju lokalnih divljih deponija na području općine Banovići.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Radovi na izgradnji regionalne deponije, koji su započeli tokom 2020. godine okončani su u 2023. godini, ali zbog određenih tehničkih nedostataka do početka decembra 2023. godine ova deponija nije počela sa radom.

Izvor: Općina Banovići

U septembru 2020. godine ozvaničen je početak izgradnje sanitarne deponije Eko-Sep Živinice, a polaganju kamena temeljca prisustvovala je i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona. Radi se o deponiji čiji su vlasnici Grad Živinice s udjelom od 60% i općine Banovići (30%) i Kladanj (10%).

Sredinom avgusta 2021. godine saopćeno je da prema ocjenama izvođača radova završeno oko 30% radova od ukupne količine planiranih radova potrebnih za potpunu uspostavu i stavljanje u funkciju regionalne sanitarne deponije. Tom prilikom navedeno je da je rok za izgradnju regionalne deponije Eko-Sep trinaest mjeseci. Kako je naglašeno, dugogodišnji problem upravljanja otpadom u Živinicama i u općinama Kladanj i Banovići riješit će se realizacijom ovog projekta te će se ostvariti mogućnost naknadne obrade otpada, gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

Početkom decembra 2022. godine održan je sastanak između načelnika Gutića i predstavnika JP Eko-Sep d.o.o. Živinice. Kako se navodi u saopćenju Općine, od predstavnika ovog javnog preduzeća zatražena je informacija u kojoj je fazi navedeni projekat “s obzirom na sve probijene rokove koji su do sada postavljeni”.

Predstavnici Eko-Sep-a upoznali su načelnika Banovića da se susreću sa brojnim administrativnim smetnjama u svom radu, a jedna od njih je verifikacija projekta od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Prema riječima direktora Selmira Šljivića radovi na deponiji su završeni, finansijska konstrukcija je zatvorena i jedino je ostalo da se preduzeću isporuči buldozer bez kojeg ne mogu početi sa radom. Kako je kazao, nakon otklanjanja administrativnih smetnji izvršila bi se primopredaja objekta deponije od strane izvođača radova, tehnički prijem objekta te uslijedilo bi pribavljanje vodne dozvole i dozvole za rad. Realno je za očekivati da deponija počne sa radom u proljeće 2023. godine.

Saopćenje Općine Banovići, 1.12.2022.

Općina Banovići obavijestila je 20.1.2023. godine javnost da je izgradnja regionalne sanitarne deponije Eko-Sep Živinice u završnoj fazi, a početak rada deponije najavljen je za maj 2023. godine.

Danas smo dobili zvaničnu informaciju od direktora da je u toku izrada projekta izvedenog stanja, da će nakon toga uslijediti podnošenje zahtjeva nadležnim federalnim ministarstvima za formiranje komisije kako bi ona izašla na teren i dala privremenu upotrebnu dozvolu stavljanja u funkciju. Mi očekujemo da bismo u aprilu ili maju mogli zvanično staviti u funkciju ovu regionalnu eko deponiju.

Bego Gutić, 20.1.2023.

Ipak, do početka decembra 2023. godne ova deponija nije tovorena. U odgovoru na naš upit, krajem novembra 2023. godine naveli su sljedeće:

Radovi na izgradnji međuopćinske sanitarne deponije „Eko-Sep“ d.o.o.Živinice su završeni. Trenutno se radi na otklanjanju određenih tehničkih nedostataka i pribavljanju potrebnih dozvola – upotrebne dozvole i dozvole za rad od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Po dobijanju navedenih dozvola deponija bi trebala početi sa radom. S tim u vezi, općina Banovići poduzela je određene aktivnosti kako bi što spremnije dočekala početak njenog rada. Za potrebe Javnog preduzeća „Komunalno“ d.o.o. Banovići nabavljena su dva kamiona smećara čijom nabavkom će se u značajnoj mjeri povećati kapaciteti preduzeća u pogledu pružanja usluga sakupljanja, odvoza i deponovanja komunalnog otpada. Također, nabavljeno je i 1.100 kanti zapremine 110 litara, koje su podijeljene novouključenim domaćinstvima u sistem odvoza otpada. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!