U progresu

Izgraditi regionalnu deponiju

Opštine: Banovići

SDA Banovići u narednom mandatu izgradit će regionalnu deponiju i tako stvoriti uslove za sanaciju lokalnih divljih deponija na području općine Banovići.

Obrazloženje

Prema posljednjim informacijama iz Općine Banovići, početak rada regionalne deponije očekuje se u maju 2023. godine.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Izgradnja regionalne sanitarne deponije Eko-Sep Živinice započeta je u septembru 2020. godine. U januaru 2023. godine iz Općine Banovići saopćeno je da su u toku završni radovi i da se početak rada deponije može očekivati u maju 2023. godine.   

Izvor: Općina Banovići

U septembru 2020. godine ozvaničen je početak izgradnje sanitarne deponije Eko-Sep Živinice, a polaganju kamena temeljca prisustvovala je i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona. Radi se o deponiji čiji su vlasnici Grad Živinice s udjelom od 60% i općine Banovići (30%) i Kladanj (10%).

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković je s načelnikom Općine Banovići Begom Gutićem i pomoćnikom načelnika Općine Kladanj Dženanom Selimbašićem, u pratnji direktora preduzeća Eko–Sep Selmirom Šljivićem i predstavnikom izvođača radova austrijske firme Strabag, 13.8.2021. godine obišao gradilište regionalne sanitarne deponije Eko–Sep.

Tom prilikom, prema ocjenama izvođača radova, rečeno je da je na izgradnji regionalne sanitarne deponije završeno oko 30% radova od ukupne količine planiranih radova potrebnih za potpunu uspostavu i stavljanje u funkciju regionalne sanitarne deponije.

Rok za izgradnju regionalne deponije Eko-Sep je trinaest mjeseci, a na navedenom sastanku zaključeno je da se u budućnosti intenzivnije planiraju sastanci kako bi se osigurala pravovremena implementacija ovog mega projekta.

Finansijska vrijednost projekta iznosi 15 miliona KM, od čega su sredstva od deset miliona KM osigurana kao zajam od evropske banke, a pet miliona KM su grant sredstva.

Kako je naglašeno, dugogodišnji problem upravljanja otpadom u Živinicama i u općinama Kladanj i Banovići riješit će se realizacijom ovog projekta te će se ostvariti mogućnost naknadne obrade otpada, gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

U februaru 2022. godine održan je sastanak Savjeta načelnika općina Banovići, Živinice i Kladanj – osnivača JP Eko-Sep d.o.o. Živinice. Tom prilikom razgovaralo se, između ostalog, i o realizaciji projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije.

Direktor Eko-Sepa Selmir Šljivić upoznao je načelnike Banovića i Kladnja te gradonačelnika Živinica s dinamikom radova na sanitarnoj deponiji (stanjem na terenu), odnosno u kojoj je fazi realizacija projekta.

Krajem maja 2022. godine održan je sastanak predstavnika Općine Banovići i delegacije prijateljske Opštine Bečej iz Srbije. Kako se navodi u saopćenju Općine Banovići, gosti iz Srbije prenijeli su domaćinima svoja pozitivna iskustva iz oblasti pravilnog upravljanja otpadom te njegovog odlaganja na regionalnu deponiju.

Imajući u vidu da je Općina Banovići zajedno sa Općinom Kladanj i Gradom Živinice uključena u projekat izgradnje regionalne deponije „Eko-sep“ Živinice, ova iskustva bi trebala pomoći našoj Općini kako u narednom periodu organizirati prikupljanje, odvoz i odlaganja otpada, a da cjelokupan proces bude održiv. Radovi na izgradnji regionalne deponije „Eko-Sep“ su u završnoj fazi, u što su se mogli uvijeriti učesnici razgovora nakon obilaska terena. Deponija bi trebala početi sa radom do kraja godine.

Saopćenje Općine Banovići

Početkom decembra 2022. godine održan je sastanak između načelnika Gutića i predstavnika JP Eko-Sep d.o.o. Živinice. Kako se navodi u saopćenju Općine, od predstavnika ovog javnog preduzeća zatražena je informacija u kojoj je fazi navedeni projekat “s obzirom na sve probijene rokove koji su do sada postavljeni, kad bi se mogao očekivati početak rada deponije i dali će ona biti likvidna (pozitivno poslovati) u skladu sa prvobitnim ugovorom koji je potpisan”.

Predstavnici Eko-Sep-a upoznali su načelnika Banovića da se susreću sa brojnim administrativnim smetnjama u svom radu, a jedna od njih je verifikacija projekta od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Prema riječima direktora Selmira Šljivića radovi na deponiji su završeni, finansijska konstrukcija je zatvorena i jedino je ostalo da se preduzeću isporuči buldozer bez kojeg ne mogu početi sa radom. Kako je kazao, nakon otklanjanja administrativnih smetnji izvršila bi se primopredaja objekta deponije od strane izvođača radova, tehnički prijem objekta te uslijedilo bi pribavljanje vodne dozvole i dozvole za rad. Realno je za očekivati da deponija počne sa radom u proljeće 2023. godine.

Saopćenje Općine Banovići, 1.12.2022.

Općina je 20.1.2023. godine obavijestila javnost da je izgradnja regionalne sanitarne deponije Eko-Sep Živinice u završnoj fazi.

Trenutno se radi na otklanjanju određenih tehničkih nedostataka i pribavljanju potrebnih dozvola, a početak rada deponije najavljen je za maj 2023. godine.

Danas smo dobili zvaničnu informaciju od direktora da je u toku izrada projekta izvedenog stanja, da će nakon toga uslijediti podnošenje zahtjeva nadležnim federalnim ministarstvima za formiranje komisije kako bi ona izašla na teren i dala privremenu upotrebnu dozvolu stavljanja u funkciju. Mi očekujemo da bismo u aprilu ili maju mogli zvanično staviti u funkciju ovu regionalnu eko deponiju.

Bego Gutić, 20.1.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!