Započeto

Zaustavljanje odlaska mladih iz Banovića

Opštine: Banovići

Zaustavaljanje odlaska mladih iz Banovića. Banovići su opština koju je u proteklih nekoliko godina napustilo blizu 2000 mladih, pametnih i obrazovanih ljudi što nas svrstava u red opština sa najvećim demografskim propadanjem u FBiH u odnosu na broj stanovnika.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Sredinom 2021. godine saopćeno je da je Općina Banovići jedna od dvadeset jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje intenzivno rade na uspostavi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) sa ciljem razvoja novih programa prekvalifikacije i zapošljavanja. 

Sporazum koji je početkom 2021. godine potpisala Općina Banovići sa investicijskom fondacijom IMPAKT, u svrhu podrške mladim poduzetnicima, 30.6.2021. godine, okončao je prvu fazu u kojoj su izabrani najbolji kreatori poslovnih ideje koji su nagrađeni finansijskom i mentorskom podrškom. Kako je navedeno, održana je i prezentacija šest poslovnih ideja za razvoj biznisa, koje su rezultat poduzetničke obuke u okviru projekta zapošljavanja mladih nazvanog IMPAKT inkubator poslovnih ideja. 

Nešto ranije, načelnik Banovića Bego Gutić, 22.6.2021. godine, potpisao je ugovore sa četrnaest visosobrazovanih osoba koje će svoje prvo radno iskustvo obavljati u RMU „Banovići“. Kako je tom prilikom rečeno, svi prijavljeni na Javni poziv dobit će priliku za sticanje prvog radnog iskustva u organima uprave Općine Banovići ili nekim od javnih preduzeća, ustanova i privrednih društava, koja iskažu interes za saradnju sa lokalnom zajednicom u ovoj oblasti. Sredstva za stručno osposobljavanje obezbjeđena su općinskim budžetom. te zainteresovane institucije po ovom programu nemaju finansijskih obaveza.

Krajem 2021. godine načelnik Bego Gutić upriličio je prijem za karatistkinju Eminu Tanović – članicu KBS „Tuzla“ i Fikreta Selmana – direktora kluba. U saopćenju Općine se navodi da ova karatistkinja, koja je osvajačica brojnih domaćih i međunarodnih turnira, svaki dan putuje u Tuzlu gdje trenira. Kako bi se Emini omogućilo treniranje u svom gradu iz KBS „Tuzla“ predložili su općinskom načelniku osnivanje karate kluba u Banovićima što je načelnik i podržao.

Općinski načelnik Bego Gutić potpisao je 31.12.2021. godine Odluku o kriterijima i načinu isplate novčanih sredstava za novorođeno dijete, kojom su uvećana sredstva za opremu novorođenčeta. Tom prilikom je saopćeno da će se od 2022. godine roditeljima isplaćivati po 300 KM za novorođeno dijete, po 500 KM za novorođeno dijete 1. januara, a za treće i svako naredno novorođeno dijete u porodici također po 500 KM. 

Početkom februara 2022. godine u zgradi Općine Banovići organizovan je prijem za najbolje učenike Banovića. Općinski načelnik Bego Gutić ugostio je učenike generacije pet osnovnih i Mješovite srednje škole Banovići. Riječ je o učenicima koji su bili najbolji u svojim školama, u školskoj 2020./2021. godini. Kako je tada ustvrdio općinski načelnik, Općina im na ovaj način odaje priznanje za postignute rezultate u školovanju i njihov rad i trud biće nagrađeni sa po 300 KM. 

Iz Općine Banovići je 29.3.2022. saopćeno da će Općina Banovići i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) i ove godine obezbijedit start-up pakete proizvođačima zainteresiranim za organiziranu proizvodnju krastavca kornišona. Vrijednost start-up paketa iznosi oko 2.000 KM, a finansira se po principu 40 posto IFAD, 10 procenta lokalna zajednica (općina) i 50 posto korisnik. Izuzetak su start-up paketi za žene i osobe starosne dobi do 35 godina – gdje IFAD finansira 6%, općina 10, a korisnik preostalih 30 procenata.

Početkom aprila 2022. godine potpisan je ugovor o saradnji između Općine Banovići i Udruženja građana „Nešto Više“ iz Sarajeva čime je ozvaničen početak implementacije projekta „Partnerstvom do posla“ vrijednog 351.640,00 KM. Projekat se realizuje u okviru programa podrške Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II), te namjenjen je svim nezaposlenim osobama koje su registrovane u evidencijama službi za zapošljavanje. Ima za cilj nihovo zapošljavanje u lokalnim kompanijama ili samozapošljavanje kroz pokretanje sopstvenog biznisa.

Kako je saopćeno iz Općine Banovići 20.4.2022. godine, Banovići su jedna od 10 lokalnih zajednica na području Tuzlanskog kantona koje su ove godine uključene u program podrške poduzetništvu kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja za mlade. Potpisivanjem Ugovora o parnerstvu (BKC Tuzla) između ugovornih strana: Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK,  Službe za zapošljavanje TK, općina – gradova  i Fondacije IMPAKT,  ozvaničen je početak realizacije navedenog  programa.

Istog dana Općina je obavijestila javnost da su Banovići jedna od 20 jedinica lokalne samouprave koje su dobile certifikat o dodjeli grant sredstava za projekat „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II). Projekat LEP II – nove prilike, nova radna mjesta najvećim dijelom finansira EU (89%), implemenira ga MOR, a sa manjim dijelom sredstava (oko 11%) učestvuju  lokalne zajednice. Naime, EU je za ovaj projekat osigurala oko 4 miliona KM. Ukupna vrijednost potisanog ugovora (projekta) za Banoviće je 351.640,00 konvertivbilnih maraka. Općina sufinansira 38.000,00 KM, a ostalo su grant sredstva Europske unije.

Općina Banovići i Američka agencija za razvoj (UNDP) potpisali su u julu 2022. godine ugovor o realizaciji projekta „Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“. U okviru projekta Općina Banovići i Američka agencija za razvoj (USAID) formirat će zajednički fond za žensko poduzetništvo u ukupnom iznosu od 60 hiljada konvertibilnih maraka. I jedna i druga strana osigurat će po 30 hiljada KM. Iz ovog fonda finansirat će se preduzetništvo žena koje su na neki način na margini društva – bilo da su žrtve nasilja, bilo da imaju neki oblik invaliditeta (u porodici nekog sa invaliditetom) , da su samohrane majke, dugoročno nezaposlene mlade žene ili  drugi oblik marginalizovanosti.

Polovinom juna 2022. godine u Banovićima je počela s radom kancelarija Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Kako se navodi u saopćenju Općine, kancelarija će svakodnevno pružati podršku građanima i privrednicima, odnosno sve potrebne informacije vezane za privredu. Kancelarija je otvorena u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“ koji općina Banovići realizira u suradnji sa Europskom unijom.

Polovinom novembra 2022. godine, iz Općine Banovići je saopćeno da je upriličena podjela certifikata osobama koje su prošle obuku za pokretanje sopstvenog biznisa u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“. Certifikate su dobile tri osobe čije poslovne ideje su ocijenjene najboljim i biće podržane sa po 7.000,00 KM. Iz Općine su dodali da će se početkom 2023. godine ponovo raspisati Javni poziv za obuku zainteresiranih građana, a za još pet odabranih projekata osigurat će se finansijska sredstva. 

Krajem januara 2023. godine predstavnici USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE), Općina Banovići i odabrane korisnice iz Banovića potpisali su Ugovor o dodijeli grant sredstava namijenjenih za pokretanje i razvoj biznisa marginaliziranih grupa žena. Iz općinske uprave naveli su da će šest korisnica dobiti po 10.000,00 KM za registraciju djelatnosti. U julu je saopćeno da je u okviru ovog projekta šest korisnica dobilo po 10 hiljada KM za pokretanje biznisa. “Dva biznisa pokrenuta su u gradskom području (proizvodna i uslužna djelatnost), a četiri u ruralnom (plastenička proizvodnja, proizvodnja konzumnih jaja i uzgoj ovaca). Svi biznisi su trenutno aktivni, zaposleno je ukupno 7 osoba te postoje indicije da bi se broj zaposlenih u idućem periodu mogao i povećati”, saopćeno je iz općinske uprave Banovići.

Sredinom februara saopćeno je da Općina Banovići i u ovoj godini nastavlja sa praksom sufinansiranja dijela troškova za novoregistrovane djelatnosti. Visina novčanog sufinansiranja dijela troškova registracije obrtničkih, trgovačkih i ugostiteljskih djelatnosti je 500,00 KM po jednom aplikantu, a visina novčanog sufinansiranja dijela troškova registracije preduzeća (d.o.o., d.d. i sl.) je 1.500,00 KM po jednom aplikantu.

U avgustu javnosti saopćeno da će Općina Banovići i Investicijska fondacija IMPAKT finansijski podržati pokretanje tri nova biznisa u Banovićima. Pored finansijske podrške, oni će u naredne dvije godine dobiti dodatnu stručnu, mentorsku i promotivnu podršku.

Općina Banovići i Investicijska fondacija IMPAKT surađuju već četiri godine i u tom periodu je u Banovićima pokrenuto 15 biznisa. Na ovaj način osigurana su 64 nova radna mjesta. Trenutno je aktuelan javni poziv u okviru kojeg će biti podržano još 5. Kako su naveli nadležni u Općini, u 2023. godini će finansijsku podršku dobiti najmanje 17 biznisa kroz nekoliko projekata: IMPAKT, LEP II i USAID.

Općina Banovići, 2.8.2023.

U septembru je saopćeno da će u okviru novog ciklusa ovog projekta podržati pet novih biznisa, a dva mjeseca kasnije saopćeno je da će podršku dobiti još četiri biznisa.

U odgovoru na Istinomjerov upit, iz Općine Banovići su krajem 2023. godine naveli sljedeće:

Općina Banovići svake godine (pa i 2023.) je omogućia svim svršenim srednjoškolcima i studentima sticanje prvog radnog iskustva (odrađivanje privraničkog staža) kroz rad u općinskom organu uprave, u javnim ustanovama i javnim preduzećima. Kroz projekat „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“ vrši se prekvalifikacija osoba kako bi lakše došle do posla ili pokrenule sopstveni biznis. U 2023. godini 14 mladih osoba je završilo ciklus prekvalifikacije, a istovremeno je kroz ovaj projekat finansijski podržano nekoliko osoba koje su pokrenule vlastiti biznis. U suradnji sa Investicijskom fondaijom „IMPAKT“ tokom tokom godine je finansijski podržano 7 biznis planova. S druge strane, općina Banovići redovno izdvaja oko 90 hiljada KM za stipendiranje učenika i studenata, a za najbolje je organizovan prijem u kabinetu općinsklog načelnika, te su im uručeni novčani poklon bonovi, kao stimulans za ostvareni uspjeh tokom školovanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!