Započeto

Zaustavljanje odlaska mladih iz Banovića

Opštine: Banovići

Zaustavaljanje odlaska mladih iz Banovića. Banovići su opština koju je u proteklih nekoliko godina napustilo blizu 2000 mladih, pametnih i obrazovanih ljudi što nas svrstava u red opština sa najvećim demografskim propadanjem u FBiH u odnosu na broj stanovnika.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Općina Banovići jedna je od dvadeset jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje intenzivno rade na uspostavi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) sa ciljem razvoja novih programa prekvalifikacije i zapošljavanja, kao bolje integracije nezaposlenih u lokalno tržište rada. S tim u vezi, općinski načelnik dr. Bego Gutić, polovinom juna 2021. godine, održao je radni sastanak sa predstavnicima udruženja „Nešto više“ sa kojima Općina Banovići nastoji postati dio projekta koji podržava Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini.

Kako se u izvještaju sa sastanaka navodi, LPZ je osmišljen da se realizuje zajedničkim snagama i koordinacijom između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija na nivou lokalne zajednice.

Do kraja jula Općina Banovići će aplicirati za LPZ kojim će se, ukoliko isti bude odobren, obavezati da će ostvariti slijedeće rezultate; realizovati najmanje dva programa stručnog osposobljavanja u cilju olakšanja pristupa nezaposlenih tržištu rada, najmanje 60 nezaposlenih osoba povećati svoju konkurentnost na tržištu rada, najmanje 20 nezaposlenih osoba pohađati obuku „Osmisli svoju ideju“ i „Započni svoj posao“ prema MOR metodologiji uz poštivanje ravnomjernog sudjelovanja žena i razvoj ženskog poduzetništva, najmanje 35 osoba zaposliti u lokalnim kompanijama nakon pohađanja certificirane obuke inicirane od strane LPZ-a, odnosno samozaposliti nakon obuke „Osmisli svoju ideju“ i „Započni svoj posao“ prema MOR metodologiji, najmanje 5 nezaposlenih osoba registrovati mikro ili malo preduzeće i sudjelovati u dodatnoj obuci. Projekat će trajati od 18 do 21 mjesec, a potpisivanje ugovora je planirano u decembru 2021. godine.

Općina Banovići, 14.6.2021. 

Sporazum koji je početkom 2021. godine potpisala Općina Banovići sa investicijskom fondacijom IMPAKT, u svrhu podrške mladim poduzetnicima, 30.6.2021. godine, okončao je prvu fazu u kojoj su izabrani najbolji kreatori poslovnih ideje koji će biti nagrađeni finansijskom i mentorskom podrškom.

Kako je navedeno, održana je i prezentacija šest poslovnih ideja za razvoj biznisa, koje su rezultat poduzetničke obuke u okviru projekta zapošljavanja mladih nazvanog IMPAKT inkubator poslovnih ideja. 

“Zadovoljstvo mi je vidjeti mlade ljude kako razvijaju vlastitu biznis ideju i nema sumnje da će svi oni uspjeti u biznisu, a podrška lokalne zajednice kako sada, tako i u narednom periodu, neće izostati”, izjavio je tom prilikom načelnik Bego Gutić, podsjetivši na planirani iznos od 300 hiljada KM u općinskim budžetom za podršku obrtu i poduzetništvu, kao i druga rasterećenja privrede i smanjenje ili ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta. 

U drugoj fazi projekta IMPAKT slijedi podnošenje aplikacija za odobrenje finansijskih sredstava i razvoj biznis planova u praksi uz podršku Impakt tima i lokalne zajednice. Iz Impakt fondacije navode da je ovo prva faza projekta zapošljavanja mladih, koja se odnosi na poduzeničku obuku koju je uspješno okončalo šest polaznika, odnosno izradilo svoje biznis planove i poslovne modele a to su Adnan Ćehajić, Almedin Medić, Armin Žugić, Indira Hasanagić i Admir Bećić, te Mair Kifić i Muris Huskanović.

Svi učesnici koji su izradili svoje biznis planove imaju mogućnost za korištenje i drugih finansijskih podsticaja, te ostaju dio mreže u kojoj će moći koristiti besplatnu stručnu i mentorsku podršku za usavršavanje, pomoć kod pravnih i ekonomskih dilema u razvoju biznisa, pomoć kod uvezivanja sa tržištem i druge savjete stručnih lica iz Impakt fondacije. Svim današnjim učesnicima uručeni su i certifikati o završenoj biznis obuci. Program podrške mladima u zapošljavanju i razvoju biznisa realizuje se uz pomoć njemačke konsultantske kompanije GOPA i Vlade Švicarske.

Općina Banovići, 30.6.2021.

Načelnik Banovića Bego Gutić, 22.6.2021. godine, potpisao je ugovore sa četrnaest visosobrazovanih osoba koje će svoje prvo radno iskustvo obavljati u RMU „Banovići“.

Kako je tom prilikom rečeno, svi prijavljeni na Javni poziv dobit će priliku za sticanje prvog radnog iskustva u organima uprave Općine Banovići ili nekim od javnih preduzeća, ustanova i privrednih društava, koja iskažu interes za saradnju sa lokalnom zajednicom u ovoj oblasti. Sredstva za stručno osposobljavanje obezbjeđena su općinskim budžetom. te zainteresovane institucije po ovom programu nemaju finansijskih obaveza.

Osim toga, priliku za obavljanje stručnog osposobljavanja od ove godine imaju i osobe sa završenom srednjom stručnom spremom svih zanimanja, a koje imaju prebivalište na području općine Banovići i prijavljene su na evidenciji Biroa za zapošljavanje Banovići.

U ovoj godini do sada je ukupno podneseno 37 zahtjeva za stručno osposobljavanje od čega je raspoređeno 20 osoba. Stručno sposobljavanje se obavlja bez zasnivanja radnog odnosa, za visokoobrazovane traje 12 mjeseci a za osobe sa srednjom stručnom spremom traje 6 mjeseci. Mjesečna naknada utvrđena je u iznosu od 100 KM u neto iznosu, kao i pravo po osnovu osiguranja na radu i profesionalnog oboljenja u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju. Za ove namjene u općinskom budžetu za 2021. godinu planirano je 100.000 KM za stručno osposobljavanje, a javni poziv će biti otvoren do 31.12.2021. ili do utroška sredstava.

Općina Banovići, 22.6.2021.


Krajem 2021. godine načelnik Bego Gutić upriličio je prijem za karatistkinju Eminu Tanović – članicu KBS „Tuzla“ i Fikreta Selmana – direktora kluba. U saopćenju Općine se navodi da ova karatistkinja, koja je osvajačica brojnih domaćih i međunarodnih turnira, svaki dan putuje u Tuzlu gdje trenira. Kako bi se Emini omogućilo treniranje u svom gradu iz KBS „Tuzla“ predložili su općinskom načelniku osnivanje karate kluba u Banovićima što je načelnik i podržao.

Općina će podržati svaku pozitivnu priču pa i sportsku. Ulaganje u sport i kulturu nije trošak nego dobra investicija. Primjer je naša Emina čiji rezultati nam daju nadu da bi općina Banovići u narednom periodu mogla po prvi put imati jednog olimpijskog predstavnika.

Bego Gutić, 15.12.2021.

Općinski načelnik Bego Gutić potpisao je 31.12.2021. godine Odluku o kriterijima i načinu isplate novčanih sredstava za novorođeno dijete, kojom su uvećana sredstva za opremu novorođenčeta. Od 2022. godine roditeljima će se isplaćivati po 300,00 konvertibilnih maraka za novorođeno dijete (ranije se isplaćivalo po 250,00 KM), po 500,00 maraka za novorođeno dijete 1. januara, a za treće i svako naredno novorođeno dijete u porodici također po 500,00 KM. Isplata će se vršiti nakon upisa djeteta u matičnu knjigu rođenih Matičnog područja Banovići. Odluka će se primjenjivati od 01.01.2022. Godine.

Početkom februara 2022. godine u zgradi Općine Banovići organizovan je prijem za najbolje učenike Banovića. Općinski načelnik dr. Begoo Gutić ugostio je učenike generacije pet osnovnih i Mješovite srednje škole Banovići. Riječ je o učenicima koji su bili najbolji u svojim školama, u školskoj 2020./2021. godini. Kako je tada ustvrdio općinski načelnik, Općina im na ovaj način odaje priznanje za postignute rezultate u školovanju i njihov rad i trud biće nagrađeni sa po 300 konvertibilnih maraka. 

Iz Općine Banovići je 29.3.2022. saopćeno da će Općina Banovići i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) i ove godine obezbijedit start-up pakete proizvođačima zainteresiranim za organiziranu proizvodnju krastavca kornišona. Vrijednost start-up paketa iznosi oko 2.000 KM, a finansira se po principu 40 posto IFAD, 10 procenta lokalna zajednica (općina) i 50 posto korisnik. Izuzetak su start-up paketi za žene i osobe starosne dobi do 35 godina – gdje IFAD finansira 60 posto, općina 10, a korisnik preostalih 30 procenata.

Početkom aprila 2022. godine potpisan je ugovor o saradnji između općine Banovići i Udruženja građana „Nešto Više“ iz Sarajeva čime je ozvaničen početak implementacije projekta „Partnerstvom do posla“ vrijednog 351.640,00 konvertibilnih maraka. Projekat se ralizuje u okviru programa podrške Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II), te namjenjen je svim nezaposlenim osobama koje su registrovane u evidencijama službi za zapošljavanje. Ima za cilj nihovo zapošljavanje u lokalnim kompanijama ili samozapošljavanje kroz pokretanje sopstvenog biznisa.

U narednih 20 mjeseci općina Banovići i UG „Nešto Više“ (zajedno sa partnerima) radit će na stručnom osposobljavanju i usavršavanju 80 nezaposlenih osoba. Također, planirano je otvaranje kancelarije „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje“ (LPZa), gdje će se besplatno pružati podrška građanima koji žele aplicirati za posao, pokrenuti sopstveni biznis ili aplicirati na neke od poziva podrške. Kroz ovaj projekat naša Općina dobit će i prvi sajam privrede na kome će se građani moći upoznati sa loklanim kompanijama, njihovim proizvodima i uslugama, ali i imati mogućnost da na licu mjesta apliciraju za posao. U okviru istog projektra 8 mjesnih zajednica dobit će digitalne info table putem kojih će se plasirati informacije od značaja za mještane, a za potrebe škola nabavit će se 3D printeri i elektro ispitni stolovi.

Saopćenje Općine Banovići, 5.4.2022.

Kako je saopćeno iz Općine Banovići 20.4.2022. Godine, Banovići su jedna od 10 lokalnih zajednica na području Tuzlanskog kantona koje su ove godine uključene u program podrške poduzetništvu kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja za mlade. Potpisivanjem Ugovora o parnerstvu (BKC Tuzla) između ugovornih strana: Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK,  Službe za zapošljavanje TK, općina – gradova  i Fondacije IMPAKT,  ozvaničen je početak realizacije navedenog  programa.

Kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja za mlade u 2022. godini biće podržana 32 nova poslovna poduhvata  pokrenuta od strane mladih ljudi u dobi od 18 do 35 godina. Ta podrška  uključuje: program poduzetničke obuke, finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za mlade poduzetnike. Jedinice lokalne samouprave za realizaciju ovog projekta izdvajaju oko 5000 KM, Fondacija Impakt 10.000 KM, a Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK 20.000 KM po jedinici lokalne samouprave, što je ukupno 200.000 KM.

Saopćenje Općine Banovići, 20.4.2022.

Istog dana Općina je obavijestila javnost da su Banovići jedna od 20 jedinica lokalne samouprave koje su dobile certifikat o dodjeli grant sredstava za projekat „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II). Projekat LEP II – nove prilike, nova radna mjesta najvećim dijelom finansira EU (89 %), implemenira ga MOR, a sa manjim dijelom sredstava (oko 11 %) učestvuju  lokalne zajednice. Naime, EU je za ovaj projekat osigurala oko 4 miliona konvertibilnih maraka. Ukupna vrijednost potisanog ugovora (projekta) za Banoviće je 351.640,00 konvertivbilnih maraka. Općina sufinansira 38.000,00 KM, a ostalo su grant sredstva Europske unije.

Općina Banovići i UG Nešto više iz Sarajeva će, zajedno će sa ostalim partnerima – članovima novoformiranog Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZa) Banovići, narednih 20 mjeseci  raditi na stručnom osposobljavanju i usavršavanju 80 nezaposlenih osoba s ciljem njivog zapošljavanja u lokalnim kompanijama ili samozapošljavanja kroz pokretanje sopstvenog biznisa. Plan je da se za 20 mjeseci od 80 obučenih osoba zaposli ili samozaposli  minimalno njih 35. Za obuke nezaposlenih osoba obezbijeđeno je oko 100.000,00 KM, dok je dodatnih 50.000,00 maraka obebijeđeno za one koji žele da pokrenu sopstveni biznis. Kroz ovaj projekat Općina će dobiti i prvi sajam privrede te kancelariju Lokalnog partnerstava za zapošljavanje, koja će pružati podršku građanima i privrednicima.

Saopćenje Općine Banovići, 20.4.2022.

Polovinom juna 2022. godine u Banovićima je počela s radom kancelarija Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Kako se navodi u saopćenju Općine, kancelarija će svakodnevno pružati podršku građanima i privrednicima, odnosno sve potrebne informacije vezane za privredu. Kancelarija je otvorena u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“ koji općina Banovići realizira u suradnji sa Europskom unijom.

U okviru IMPAKT Inkubatora poslovnih ideja, 5.7.2022. godine u zgradi Općine Banovići održana je finalna prezentacija poslovnih ideja 7 mladih banovićkih poduzetnika. Kako je saopćeno iz Općine, oni su u prethodnom periodu radili na razradi svojih poslovnih ideja i planova te iste prezentirali članovima komisije. Pet najbolje ocijenjenih biznisa dobit će dodatnu stručnu, mentorsku i finansijsku podršku, a preostala dva stručnu podršku u naredne dvije godine.

Općina Banovići i Američka agencija za razvoj (UNDP) potpisali su u julu 2022. godine ugovor o realizaciji projekta „Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“. U okviru projekta Općina Banovići i Američka agencija za razvoj (USAID) formirat će zajednički fond za žensko poduzetništvo u ukupnom iznosu od 60 hiljada konvertibilnih maraka. I jedna i druga strana osigurat će po 30 hiljada KM. Iz ovog fonda finansirat će se preduzetništvo žena koje su na neki način na margini društva – bilo da su žrtve nasilja, bilo da imaju neki oblik invaliditeta (u porodici nekog sa invaliditetom) , da su samohrane majke, dugoročno nezaposlene mlade žene ili  drugi oblik marginalizovanosti.

U julu 2022. godine načelnik je upriličio prijem za Faruka Gutića, dobitnika prestižne nagrade za izvrsnost od strane Europske akademije za neurologiju za 2022. godinu. Načelnik Gutić čestitao je Faruku na prestižnoj nagradi te istakao da je velika čast za Općinu da ima mlade, uspješne osobe poput Faruka. U skladu sa svojom ranijom praksom Općina će njegov uspjeh vrednovati i novčano ga nagraditi.

Krajem augusta načelnik je upriličio i prijem za Amora Mahmutbegovića, državnog prvaka Bosne i Hercegovine u juniorskoj konkurenciji na 5.000 metara. Amor Mahmutbegović (član ARK-a Banovići) osvojio je prvo mjesto na Juniorskom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu početkom jula, i to u konkurenciji atletičara iz 23 bosanskohercegovačka kluba. Načelnik je tom prilikom ustvrdio da će Amorov uspjeh Općina će vrednovati sa 500 konvertibilnih maraka i pružiti mu svu neophodnu podršku u narednom periodu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!