U progresu

Smanjiti cijenu grijanja, vode, komunalnih usluga i parking prostora

Opštine: Banovići

Smanjiti cijenu grijanja, vode, komunalnih usluga, parking prostora, a naknadu za gradsko građevinsko zemljište smo već ukinuli zahvaljujući zakonu koji je usvojen u Skupštini TK.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Cijena grijanja, vode i komunalnih usluga ostala je na nivou prošlogodišnje, ali je, kako su za Istinomjer potvrdili iz kabineta načelnika Opštine Banovići Bege Gutića u oktobru 2021. godine, pripremljena Odluka o smanjenju cijene parking prostora koja bi se trebala razmatrati na narednoj sjednici OV Banovići. Odlukom je predviđeno da se cijene parkinga smanje sa 1 na 0,5 KM po satu.

Na 13. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Banovići, održanoj u decembru 2021. godine, razmatrano je nekoliko komunalni odluka koje se odnose na javne parking prostore. Navedenim odlukama uvode se nova parking mjesta na području grada i utvrđuju se nove zone sa novim cijenama. U saopćenju Općine navodi se da je za većinu postojećih parking mjesta došlo je do smanjenja cijene po satu sa 1 na 0,5 KM, a također se ukidaju povlaštena mjesta da bi svi građani bili u ravnopravnom položaju.

Općinsko vijeće je na 14. redovnoj sjednici, održanoj u februaru 2022. godine, usvojilo Odluku o komunalnim taksama kojom je komunalna taksa umanjena za 10% za privredne subjekte koji se bave proizvodnjom, za male obrte, trgovine i uslugu. S druge strane, visina takse za institucije koje se bave prometom novca, igrama na sreću, prometom nafte i naftnih derivata, kreditne organizacije i veleprodajne centre usklađena je sa visinom takse u okruženju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!