U progresu

Banoviće vratiti u nogometnu Premijer ligu BiH

Opštine: Banovići

Strateški odrediti pravce djelovanja u oblasti sporta kao jednog od najvažnijih prezentatora svake lokalne zajednice mijenjajući dosadašnju sportsku politiku favorizovanja pojedinih sportskih disciplina. Nogomet, po kojem su Banovići bili poznati, vratiti na mjesto koje mu pripada u Premijer ligi BiH.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Tokom dosadašnjeg mandata načelnika Bege Gutića Općina Banovići izdvajala je značajna sredstva iz budžeta za FK Budućnost Banovići, a realizirani su i projekti koji se odnose na osvjetljavanje pomoćnog stadiona FK Banovići, navodnjavanje glavnog terena FK Banovići te postavljanje LED semafora.

Izvor: Općina Banovići

U budžetu Općine Banovići za 2021. godinu za stavku “FK Budućnost Banovići” izdvojeno je 200.000 KM, što je za 80.000 više nego što je to bio slučaj u 2020. godini, te je donesena Odluka o ravnomjernoj raspodjeli sredstava sportskim klubovima. 

Općinskim budžetom za 2022. godinu, kao i za 2023. godinu, za ovu su stavku planirana sredstva od 250.000 KM.

Na sjednici Skupštine koja je održana 12.1.2021. godine donesena je odluka o imenovanju novih članova Upravnog odbora FK Budućnost Banovići.

“U narednom periodu očekuje se dolazak i novih igrača, ali ono što bi u ovom momentu izdvojili jeste da je dogovorena saradnja sa kapitenom Denisom Mujkićem koji je, i pored najavljenog oproštaja od nogometa, odlučio ostati u timu te tako još jednom pokazao ljubav prema klubu u kojem je ponikao i proveo najveći dio karijere”, navedeno je tom prilikom iz FK Budućnost Banovići.

U organizaciji Atletsko-rekreativnog kluba Banovići, a pod pokroviteljstvom Općine Banovići kao generalnog sponzora i mnogih drugih prijatelja, 21.8.2021. godine održan je 3. banovićki polumaraton.

Osim polumaratona, održana je i trka na pet kilometara te tri trke za djecu na stotinu, dvije stotine i četiri stotine metara.

Manifestaciji su, osim takmičara iz Banovića, prisustvovali i učesnici iz mnogobrojnih gradova Bosne i Hercegovine i nekoliko gradova iz susjednih država.

U decembru 2021. godine održan je sastanak općinskog načelnika i predstavnika FK Budućnost Banovići, a tema je bila realizacija dva projekta vrijedna oko 45.000 konvertibilnih maraka. Riječ je projektima: “Osvjetljavanje pomoćnog stadiona Budućnosti” i “Navodnjavanje glavnog terena sa ugradnjom najsavremenije opreme za navodnjavanje fudbalskih terena”. Realizacijom navedenih projekata stvorit će se daleko bolji uslovi za rad u klubu, što je osobito značajno za mlađe selekcije.

Krajem januara 2022. godine počela je realizacija projekta “Osvjetljavanje pomoćnog stadiona FK Budućnosti“, a projekat je realiziran 10.2.2022. godine. 

Rasvjeta je stavljena u funkciju čime su stvoreni daleko bolji uvjeti za treniranje, kako prvog tima i polaznika Škole fudbala FK Budućnost tako i članova Atletsko-rekreativnog kluba Banovići. Od sada će se pomoćni teren moći koristiti i u večernjim satima, a biće dostupan i svim građanima za rekreativne potrebe.

Saopćenje Općine Banovići, 10.2.2022.

Krajem januara 2022. godine održan je malonogometni turnir za dječake uzrasta 2010/11. i 2013. godište. Turnir se igrao u sportskoj dvorani, i to dva dana – u subotu i nedjelju (22. i 23. januara). Učestvovalo je više od 45 ekipa, odnosno skoro 600 dječaka iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Turnir je održan pod pokroviteljstvo Općine Banovići.

U aprilu 2022. godine s radom je počela Škola ženskog fudbala FK Budućnost Banovići. Škola je na početku brojala 15 polaznica, a iz Općine su tada saopćili da je pohađanje ove škole besplatno.

Krajem maja 2022. godine juniorska selekcija FK Budućnost Banovići otputovala je na fudbalski turnir u Tursku, u gradu Dikili. Iz Općine su saopćili da će za juniore i njihove trenere troškove smještaja platiti domaćin, dok je Općina Banovići osigurala prevoz.

Sistem za navodnjavanje glavnog terena FK Budućnost Banovići pušten je u rad 7.7.2022. godine. Kako se navodi u saopćenju Općine, na glavnom terenu FK Budućnost postavljena je najsavremenija oprema za navodnjavanje, urađena je bušotina u krugu stadiona, čime je obezbijeđena vlastita voda, te je izgrađen rezervoar zapremine 34 metra kubna. Osiguravanjem dovoljnih količina vode riješen je dugogodišnji problem navodnjavanja glavnog terena, koje će se koristiti i za potrebe objekta na stadionu – čime će se ostvariti značajne finasijske uštede.

Navodnjavanje glavnog terena FK Budućnost Banovići je drugi projekat realiziran u Klubu u ovoj godini. U februaru je urađeno osvjetljavanje pomoćnog terena, a do kraja godine planirano je i postavljanje „LED semafora“. Također, u Klubu su uradili i idejni projekat izgradnje reflektora na glavnom terenu.

Saopćenje Općine Banovići, 7.7.2022.

Krajem januara 2023. godine Općina Banovići saopćila je da je stadion FK Budućnost Banovići opremljen novim LED semaforom čiju je nabavku i ugradnju sufinansirala Vlada TK sredstvima od 33.601 KM. Dodali su da je projekat realiziran u saradnji s Općinom i Klubom.

Ovo je treći projekat implementiran u FK Budućnost, čijom realizacijom su ispunjeni propisi FIFE i UEFE koji se odnose na odigravanje utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine. Nešto ranije je urađena rasvjeta (postavljeni su reflektori) na pomoćnom terenu i izgrađen je najmoderniji sistem navodnjavanja glavnog terena.

Saopćenje Općine Banovići, 27.1.2023.

Sportski direktor FK Budućnost Emir Husanović tom je prilikom istakao da je prioritet u radu Uprave Kluba izgradnja infrastrukture kako bi se osigurali što bolji uslovi za rad sa seniorskim i mlađim selekcijama – kao preduvjet za postizanje boljih takmičarskih rezultata.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!