Započeto

Banoviće vratiti u nogometnu Premijer ligu BiH

Opštine: Banovići

Strateški odrediti pravce djelovanja u oblasti sporta kao jednog od najvažnijih prezentatora svake lokalne zajednice, mijenjajući dosadašnju sportsku politiku favorizovanja pojedinih sportskih disciplina. Nogomet po kojima su Banovići bili poznati, vratiti na mjesto koje mu pripada u Premijer ligu BiH.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

U Budžetu Općine Banovići za 2021. godinu, u stavci FK “Budućnost” Banovići izdvojeni iznos je 200.000,00 KM, što je za 80.000 više nego što je to bio slučaj u 2020. godini, te je donesena Odluka o ravnomjernoj raspodjeli sredstava sportskim klubovima. Općinskim Budžetom za 2022. godinu za ovu stavku su planirana sredstva u iznosu od 250.000 KM.

Na skupštini održanoj 12.01.2021.god. donesena je odluka o imenovanju novih članova Upravnog odbora FK Budućnost Banovići.

“U narednom periodu očekuje se dolazak i novih igrača, ali ono što bi u ovom momentu izdvojili da je dogovorena saradnja sa kapitenom Denisom Mujkićem koji je i pored najavljenog oproštaja od nogometa odlučio ostati u timu te tako još jednom pokazao ljubav prema klubu u kojem je ponikao i proveo najveći dio karijere”, navedeno je tom prilikom iz FK Budućnost Banovići.

U organizaciji Atletsko rekreativnog kluba Banovići, a pod pokroviteljstvom Općine Banovići kao generalnog sponzora i mnogih drugih prijatelja, 21.8.2021. godine održan je 3. Banovićki polumaraton.

Pored polumaratona, tom prilikom održana je i trka na pet kilometara, te tri trke za djecu, na stotinu, dvije stotine i četiri stotine metara.

Osim takmičara iz Banovića, manifestaciji su prisustvovali i učesnici iz mnogobrojnih gradova Bosne i Hercegovine i nekoliko gradova iz susjednih država.


U decembru 2021. godine održan je sastank općinskog načelnika i predstavnika FK Budućnost Banovići, a tema je bila realizacija dva projekta vrijedna oko 45 hiljada konvertibilnih maraka. Riječ je projektima: „Osvjetljavanje pomoćnog stadiona Budućnosti“ i „Navodnjavanje glavnog terena sa ugradnjom najsavremenije opreme za navodnjavanje fudbalskih terena“. Realizacijom navedenih projekata stvorit će se daleko bolji uslovi za rada u klubu, što je osobito značajno za mlađe selekcije.

Krajem januara  počeli su radovi na realizaciji projekta „Osvjetljavanje pomoćnog stadiona FK Budućnosti“, a projekat je realiziran 10.2.2022. godine. 

Rasvjeta je stavljena u funkciju čime su stvoreni daleko bolji uvjeti za treniranje, kako prvog tima i polaznika Škole fudbala FK Budućnost tako i članova Atletsko-rekreativnog kluba Banovići. Od sada će se pomoćni teren moći koristiti i u večernjim satima, a biće dostupan i svim građanima za rekreativne potrebe.

Saopćenje Općine Banovići, 10.2.2022.

Krajem januara 2022. godine održan je malonogemtni turnir za dječake uzrasta 2010/11 i 2013. godište. Turnir se igrao u sporstkoj dvorani i to dva dana – u subotu i nedjelju (22. i 23. januara). Učešće je uzelo preko 45 ekipa, odnosno skoro 600 dječaka iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Turnir je održan pod pokroviteljstvo Općine Banovići.

U aprilu 2022. godine sa radom je počela Škola ženskog fudbala FK Budućnost Banovići. Škola je na početku brojala 15 polaznica, a iz Općine su tada saopćili da je Škola besplatna.

Krajem maja 2022. godine juniorska selekcija FK Budućnost Banovići otputovala je na Turnir u fudbalu koji je održan u Turskoj, u gradu Dikili. Iz Općine su saopćili da će za juniore i njihove trenere troškovi smještaja biti plaćeni od strane domaćina, a Općina Banovići je osigurala prevoz.

Sistem za navodnjavanje glavnog terena FK Budućnost Banovići pušten je u rad 7.7.2022. godine. Kako se navodi u saopćenju Općine, na glavnom terenu FK Budućnost postavljena je najsavremenija oprema za navodnjavanje, urađena je bušotina u krugu stadiona čime je obezbijeđena vlastita voda te izgrađen je rezervoar zapremine 34 metra kubna. Osiguravanjem dovoljnih količina vode riješen je dugogodišnji problem navodnjavanja glavnog terena, a ista će se koristiti i za potrebe objekta na stadionu – čime će se ostvariti značajne finasijske uštede.

Navodnjavanje glavnog terena FK Budućnost Banovići je drugi projekat realiziran u Klubu u ovoj godini. U februaru je urađeno osvjetljavanje pomoćnog terena, a do kraja godine planirano je i postavljanje „LED semafora“. Također, u Klubu su uradili i idejni projekat izgradnje reflektora na glavnom terenu.

Saopćenje Općine Banovići, 7.7.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!