Analize

Pobjednici izbora ispoljili neodgovornost spram pandemije COVID-19

Iako se kampanja za Lokalne izbore u BiH odvijala u specifičnim okolnostima uz mjere i preporuke kriznih štabova u cilju sprječavanja širenja pandemije COVID-19, nebrojeno puta smo bili svjedoci brojnih kršenja ovih mjera od strane političkih subjekata u BiH, a kršenja su se nastavila i u izbornoj noći, nakon što su stigli preliminarni rezultati Lokalnih izbora.

Na Facebook profilu Arijane Memić, vijećnice Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo moguće pronaći video koji prikazuje atmosferu nakon što su javnosti saopćeni preliminarni rezultati Lokalnih izbora za Općinu Ilidža. Na snimku se, između ostalog, vidi i Nermin Muzur, novoizabrani načelnik Općine Ilidža, kao i određen broj osoba bez zaštitinih maski, a primjetno je da prisutni nisu poštovali ni preporučenu fizičku distancu.

Nešto kasnije, N1 Televizija objavila je snimak trenutka kada je Nermin Muzur stigao u štab Naroda i pravde gdje ga je dočekao predsjednik ove stranke, Elmedin Konaković, a na sninku je moguće vidjeti da se Muzur i Konaković grle, a Muzur nije nosio ni zaštitnu masku.

U Banovićima je pobjedu odnio kandidat SDA, Bego Gutić, a sudeći prema snimcima koji su se iste večeri pojavili u javnosti epidemiološke mjere i preporuke su prekršene s obzirom na činjenicu da je slavlju ovog kandidata bio prisutan velik broj ljudi, a osim što nije poštovana fizička distanca primjetno je da je mali broj prisutnih nosio zaštitne maske.

Draško Stanivuković, kandidat PDP-a odnio je pobjedu za funkciju gradonačelnika Banja Luke, a u javnosti se mogu naći fotgrafije na kojima se vidi Stanivuković koji na ulicama ovog grada zajedno sa pristalicama stranke slavi pobjedu. I u ovom slučaju određen broj prisutnih nije nosio maske, niti se držala preporučena socijalna distanca.

Izvor: Mondo.ba

U Visokom je slavio kandidat SDA, Mirza Ganić, a osim velikog broja prisutnih nije poštovana preporučena fizička distanca. I dok je dio prisutnih, uključujući i novoizabranog gradonačelnika Visokog nosio zaštitne maske, na snimcima je primjetan određen broj prisutnih koji nisu poštovali ovu mjeru.

Ljubiša Petrović proglasio je pobjedu u Bijeljini, a na snimku obraćanja javnosti primjetno je da, osim što neki od prisutnih nepropisno nose ili nikako ne nose zaštitne maske, nije ispoštovana ni preporučena fizička distanca.

Podsjećamo, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je 15. oktobra 2020. godine, nakon što je na području Federacije BiH tokom oktobra došlo do naglog skoka broja zaraženih virusom COVID-19, “u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom”, donio Naredbu kojom se između ostalog “naređuje obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno 2 metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od 2 metra između osoba”.

Ovom naredbom definisano je i da se “sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje 2 metra između osoba (osim članova istog kućanstva)”.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva 21. oktobra 2020. godine uputio je Poziv svim političkim partijama, kandidatima i kandidatkinjama na Izborima 2020. na provedbu kampanje bez okupljanja ljudi, a 10. novembra 2020. godine donio je i mjeru ograničenja kretanja od 23 sata do 5 sati ujutro, od srijede 11. novembra. Ipak okupljanja na prekobrojnim političkim skupovima i kršenja važećih mjera nastavljena su i na dan donošenja novih mjera ograničenja kretanja.

Zbog pogoršanja situacije, maske su u Republici Srpskoj, prema posljednjim mjerama, obvezne i na otvorenom, a zabranjena su privatna okupljanja za više od deset osoba, te se preporučuje rad od kuće, dok na je otvorenom na snazi zabrana okupljanja više od 50 osoba.

Istinomjer je u analizi Epidemiološke mjere u izbornoj kampanji: Za nekog važe, a za nekog ne, detaljnije pisao o kršenju ovih mjera tokom izborne kampanje.

Kršenja mjera zabilježena su i pred sami početak izborne kampanje, kada je predsjednica Republike Srpske (RS), Željka Cvijanović koja je pozivala na poštivanje mjera zaštite od širenja koronavirusa, na skupu sa stranačkim kolegama 7. oktobra 2020. godine prekršila te iste mjere.

Nakon početka izborne kampanje javnost su šokirali brojni masovni skupovi na kojima se osim preporučene fizičke distance nije poštovao ograničen broj prisutnih niti su se nosile zaštitne maske, a Istinomjer je pisao o nekoliko takvih skupova – od predizbornog skupa SDA u Gradačcu, Srebreniku i Banovićima, slavlja DNS-a u Istočnom Sarajevu, predizbornog skupa PDA u Banovićima te skupa Zeničke inicijative Fuada Kasumovića.

Kao i u slučaju kršenja pomenutih mjera i preporuka tokom izborne kampanje iz samo nekoliko primjera se jasno vidi da su propisane naredbe kršene od strane brojnih političkih subjekata. Političke partije, kao i njihovi članovi_ce, na svojim kanalima komunikacije nisu se ustručavali da snimke i fotografije ovih okupljanja podjele sa građanima. Svakako će biti interesantno pratiti da li će okupljanja poput ovih navedenih u tekstu dovesti do porasta broja oboljelih od virusa COVID-19, ali i da li će nadležne institucije reagovati na kršenja propisanih mjera.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!