Analize

Općinska vlast u Banovićima započela aktivnosti na ispunjavanju više od dvije trećine datih obećanja

Nakon prve godine mandata načelnika Banovića Bege Gutića, ocjena u progresu data je aktivnostima na realizaciji četiri obećanja, na njih 15 su zabilježene određene aktivnosti, te su takva ocijenjena kao započeta, dok na dva obećanja Istinomjer, u skladu sa svojom metodologijom, nije zabilježio značajnije aktivnosti, dajući im, s tim u vezi, ocjenu nije započeto.

Foto: Vlada TK
Foto: Vlada TK

Općina Banovići, pored još 16 općina i gradova u Bosni i Hercegovini, lokalna je zajednica za koju, u okviru monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika, Istinomjer u mandatu od 2020. do 2024. godine prati ispunjenost obećanja koja je tokom kampanje dao aktuelni načelnik te općine Bego Gutić.

Tako smo iz sadržaja izbornog programa – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići izdvojili ukupno 21 obećanje.

Od tog broja, nakon prve godine mandata načelnika Begića, ocjena u progresu data je aktivnostima na realizaciji četiri obećanja, na njih 15 su zabilježene određene aktivnosti te su takva ocijenjena kao započeta, dok na dva obećanja Istinomjer, u skladu sa svojom metodologijom, nije zabilježio značajnije aktivnosti, dajući im, s tim u vezi, ocjenu nije započeto.

Stvaranje uslova za razvijanje privatnog poduzetništva jedno je od četiri obećanja na kojem su zabilježene značajne aktivnosti kada je u pitanju njegova realizacija, gdje su, pored ostalog, objavljeni javni pozivi za sufinansiranje dijela troškova registracije djelatnosti pravnih i fizičkih lica na području općine Banovići u 2021. godini, dijeljena sredstva za podsticaj kao vid finansijske podrške za novoregistrovane djelatnosti poduzetnicima, dijeljeni podsticaji poljoprivrednoj proizvodnji, ali i pružana podrška mladim poduzetnicima/cama koji/e žele da pokrenu ili unaprijede biznis i zadrže postojeća ili otvore nova radna mjesta.

Istu ocjenu dobila su i obećanja u vezi s osiguravanjem redovnog snadbijevanja pitkom vodom u svim mjesnim zajednicama, ubrzanim radom na razvoju infrastrukture, te izgradnjom regionalne deponije.

Kada se radi o izgradnji regionalne sanitarne deponije „Eko–Sep“, koja se nalazi na području grada Živinica, 13.8.2021. godine lokaciju je obišao i načelnik Banovića Bego Gutić, a predstavnici izvođača radova austrijske firme Strabag su tom prilikom potvrdili da je na izgradnji regionalne sanitarne deponije završeno oko 30% radova od ukupne količine planiranih radova potrebnih za potpunu uspostavu i stavljanja u funkciju regionalne sanitarne deponije, uz napomenu da je rok za njenu izgradnju 13 mjeseci.

Inače, projekat izgradnje sanitarne deponije odnosi se 60% na Grad Živinice, 30% na Općinu Banoviće i 10% na Općinu Kladanj.

Iz grupe obećanja na kojima su nakon prve godine mandata načelnika Gutića zabilježene određene aktivnosti po pitanju njihove realizacije, te su dobila ocjenu započeto, nalaze se i ona u vezi s privrednim razvojem Banovića, zatim socijalnom sigurnosti i stabilnosti za sve građane, ukidanjem diskriminacije zapošljavanja ženske djece šehida i poginulih boraca, ali i oživljavanjem kulturnih aktivnosti, osiguravanjem inkluzije osoba sa poteškoćama u razvoju, te povratkom FK Budućnost u nogometnu Premijer ligu BiH, gdje je u budžetu Općine Banovići za 2021. godinu, u stavci “FK Budućnost Banovići”, izdvojen iznos od 200.000 KM, što je za 80.000 KM više nego što je to bio slučaj u 2020. godini.

Kao što smo u uvodu naveli, na dva obećanja nisu zabilježene značajnije aktivnosti u cilju njihove realizacije te je tako ocjenu nije započeto u prvoj godini mandata dobilo obećanje o stvaranju uslova za aktivan i kvalitetan život penzionera, te ono u vezi s uređenjem i izgradnjom gradske pijace.

Kao što je to slučaj i sa ostalih 16 lokalnih zajednica, Istinomjer će u okviru monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika i u naredne tri godine nastaviti pratiti aktivnosti na realizaciji obećanja iz izbornog programa – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!