U progresu

Stvoriti penzionerima/kama uslove za aktivan i kvalitetan život

Opštine: Banovići

Stvoriti penzionerima/kama uslove za aktivan i kvalitetan život.

Obrazloženje

Tokom prve tri godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Nakon što je 2022. godine izdvojeno oko 12 hiljada KM za pomoć najugroženijim penzionerima sa područja Općine Banovići, 2023. godine taj iznos je povećan na 20 hiljada KM. Pored toga, Općina Banovići pruža podršku i pomoć radu Udruženja penzionera/umirovljenika.

Izvor: Općina Banovići

U maju 2022. godine načelnik Općine Banovići upriličio je prijem za predstavnike Udruženja penzionera-umirovljenika ove općine. Načelnik je tada obećao da će Općina Banovići u 2022. godini pomoći rad Udruženja s 10.000 KM. U septembru 2022. godine načelnik Općine Banovići Bego Gutić potpisao je Odluku o isplati jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim penzionerima na području općine Banovići. Saopćeno je da je za ovu namjenu Općina osigurala neophodna finansijska sredstva, a da će predstavnici Udruženja sačiniti spisak osoba kojima će se pomoć dodijeliti, dok će isplatu vršiti Centar za socijalni rad. U 2022. godini godini je za ovu namjenu izdvojeno nešto preko 12.000,00 KM naveli su u općinskom saopštenju.

Polovinom marta 2023. godine, tokom sastanka načelnika Gutića s predstavnicima Udruženja penzionera-umirovljenika, najavljeno je da bi penzioneri koji se nalaze u stanju socijalne potrebe krajem aprila trebali dobiti novčanu pomoć. Kako je, pored ostalog, tim povodom naglašeno, Općina Banovići je za pomoć najugroženijim penzionerima iz budžeta u 2023. godini osigurala 20.000 KM.

U aprilu 2023. godine je saopćeno da je općinski načelnik potpisao Ugovor o transferu 20.000,00 KM  budžetskih sredstava Javnoj ustanovi “Centar za socijalni rad” Banovići koja će biti podijeljena banovićkim penzionerima kao jednokratna novčana pomoć. U saopćenju se navodi da iako je na području općine Banovići registrirano oko 1.300 penzionera sa minimalnom penzijom, ovim vidom pomoći bit će obuhvaćeno 400 najugroženijih. 

U odgovoru na Istinomjerov upit, krajem 2023. godine, iz ove općine su naveli ova općina pored pomoći najugroženijim penzionerima pruža podršku i pomoć radu Udruženja penzionera/umirovljenika koje može ravnopravno da aplicira na javne pozive za nevladin sektor i vjerske organizacije, te je za ovu namjenu u budžetu osigurano 60 hiljada KM.

Penzionerima je omogućeno da aktivno sudjeluju i u svim društvenim dešavanjima na području Općine (kulturne, sportske, zabavne manifestacije), koje se organizuju pod pokroviteljstvom općine Banovići i besplatna su. Sve druge aktivnosti vezane za aktivan i kvalitetan život penzionera organizuje Udruženje, a one se odnose na druženja penzioner, ekskurzije i sl..

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!