Započeto

Stvoriti penzionerima/kama uslove za aktivan i kvalitetan život

Opštine: Banovići

Stvoriti penzionerima/kama uslove za aktivan i kvalitetan život.

Izvor: Izborni Program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići

Polovinom marta 2023. godine, tokom sastanka načelnika Općine Banovići Bege Gutića s predstavnicima Udruženja penzionera-umirovljenika ove lokalne zajednice, najavljeno je da bi penzioneri koji se nalaze u stanju socijalne potrebe krajem aprila trebali dobiti novčanu pomoć, pri čemu je u 2023. godini Općina za tu namjenu obezbijedila 20.000 KM.

Izvor: Općina Banovići

U maju 2022. godine načelnik Općine Banovići upriličio je prijem za predstavnike Udruženja penzionera-umirovljenika ove općine. Govorilo se o stanju u Udruženju, njegovom radu, dosadašnjoj saradnji s Općinom i mogućnosti proširenja te saradnje. Predstavnici Udruženja su tom prilikom upoznali načelnika sa svojim radom, s planiranim aktivnostima, ali i problemima s kojima se susreću.

Načelnik je tada obećao da će Općina Banovići u ovoj godini pomoći rad Udruženja s 10.000 KM. Ta pomoć iskoristit će se za nabavku socijalnih paketa za najugroženije članove Udruženja. Također, Općina će biti pokrovitelj obilježavanja 25. oktobra, Dana penzionera FBiH, odnosno svečane sjednice Skupštine, a radit će se i na tome da se od naredne godine Udruženje penzionera-umirovljenika općine Banovići pozicionira u budžetu Općine.

Kako je početkom augusta 2022. godine saopćeno iz Općine Banovići, penzioneri s najnižim penzijama, a koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, dobit će jednokratnu novčanu pomoć Općine.

U septembru 2022. godine načelnik Bego Gutić potpisao je Odluku o isplati jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim penzionerima na području općine Banovići. Za ovu namjenu Općina je osigurala neophodna finansijska sredstva, predstavnici Udruženja sačinili spisak osoba kojima će se pomoć dodijeliti, a isplatu će vršiti Centar za socijalni rad.

Polovinom marta 2023. godine, tokom sastanka načelnika Gutića s predstavnicima Udruženja penzionera-umirovljenika, najavljeno je da bi penzioneri koji se nalaze u stanju socijalne potrebe krajem aprila trebali dobiti novčanu pomoć. 

Kako je, pored ostalog, tim povodom naglašeno, Općina Banovići je za pomoć najugroženijim penzionerima u 2023. godini osigurala 20.000 KM, a odabir korisnika pomoći i iznos koji će se isplaćivati naknadno će se utvrditi. Kako je izjavio predsjednik Udruženja Sakib Zejnilović, prve procjene su da bi ovim vidom pomoći moglo biti obuhvaćeno oko 400 najugroženijih banovićkih penzionera, iako je na području banovićke općine njih oko 1.300 s minimalnom penzijom.

Jedna od tema razgovora bila je i problematika nabavke ogrijeva za penzionere, na čijem se rješavanju intenzivno radi i već su napravljeni značajni koraci da se ovo pitanje riješi. Također, govorilo se i o potrebi iniciranja zajedničkog sastanka udruženja (organizacija) koje se bave humanitarnim radom i Udruženja penzionera radi uspostavljanja bolje suradnje i kvalitetnijeg pružanja pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva na području općine Banovići.

Općina Banovići, 16.3.2023. 

Na kraju, načelnik Gutić obavijestio je predstavnike Udruženja penzionera-umirovljenika općine Banovići da mogu računati i na dodatna finansijska sredstva od Općine ukoliko apliciraju kvalitetnim projektima na javni poziv koji će biti objavljen za nevladin sektor i vjerske organizacije. Za ovu je namjenu u budžetu osigurano 60.000 KM, od čega je 30.000 za nevladin sektor.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!