Izbori 2020

Fact-Checking: Lokalni izbori u BiH 2020.

Tokom trajanja predizborne kampanje za Lokalne izbore u BiH 15.11.2020, te kampanje za Lokalne izbore u Gradu Mostaru koji se održavaju mjesec dana kasnije, timovi “Raskrinkavanja” i “Istinomjera” svakodnevno će pratiti i provjeravati istinitost i utemeljenost tvrdnji kandidata/kinja za načelnike/ce, gradonačelnike/ce te opštinska i gradska vijeća svih političkih partija. Istovremeno, pratit ćemo i kako mediji tretiraju kandidate/kinje, evidentirati političke pristrasnosti, provjeravati tačnost medijskih informacija o izbornom procesu, ali i ukazivati na nepravilnosti u vođenju političkih kampanja kandidata.

13. 11. 2020. Raskrinkavanje: Lokalni Izbori 2020: Zenicagrad.info i Zenicki.net negativno o Fuadu Kasumoviću

Dva anonimna zenička portala su u periodu (pred)izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine obajavila mnoštvo članaka u kojima je trenutni gradonačelnik ovog grada, Fuad Kasumović, predstavljen u negativnom svjetlu. Jedan od njih se uopšte nije bavio drugim temama i akterima izbornog procesa, dok je drugi promovisao kandidata SDA za gradonačelnika Zenice.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

13. 11. 2020. Raskrinkavanje: Lokalni izbori 2020: Anonimni portal pristrasno o SDA u Ilijašu

Većina članaka sa političkom tematikom koje je objavio anonimni portal Ilijaš u periodu od 16.10. do 12.11. otvoreno favorizuje kandidate Stranke demokratske akcije. O drugim partijama je izvještavano tek u četiri članka.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

13. 11. 2020. Raskrinkavanje: Lokalni izbori 2020: Anonimni portal Đaka City pristrasno o HDZ BiH-HSS koaliciji u Čapljini

Većina članaka sa političkom tematikom koje je objavio anonimni portal Đaka City u periodu od 15.10. do 12.11. otvoreno favorizuje kandidate koalicije HDZ BiH – HSS na lokalnim izborima u Čapljini. Malobrojni članci o drugim strankama i kandidatima su mahom u negativnom tonu.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

13. 11. 2020. Raskrinkavanje: Lokalni izbori 2020: Anonimni portal pristrasno o SDA u Sanskom Mostu

Portal “In media” je svoje izvještavanje o predizbornoj kampanji ove godine u Sanskom Mostu posvetio vladajućoj SDA. U ukupno 31 objavljenom članku u predizbornom periodu, tek se u njih 5 sporadično spominju ostale partije.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

13. 11. 2020. Raskrinkavanje: Lokalni izbori 2020: “Reciklirani” intervju anonimnog portala s gradonačelnikom Gradačca

Intervjui političara/ki na anonimnim portalima, posebno tokom preidzborne kampanje, upućuju na zaključak da je riječ više o političkoj promociji tih kandidata/kinja a manje o novinarstvu. Primjer takve prakse pronašli smo na anonimnom portalu Deblokada.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

12. 11. 2020. Raskrinkavanje: Lokalni izbori 2020: IS Radio pristrasno o SDS i PDP

Portal IS Radio se u izvještajima o predizbornoj kampanji u Istočnom Sarajevu fokusirao na SDS, PDP i DNS, dok o kandidatima SNSD-a i njegovih koalicionih partnera nije izvještavao.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

12. 11. 2020. Raskrinkavanje: Lokalni izbori 2020: Igranje anonimnim anketama

Portal Katera i novinska agencija Srna objavili su rezultate dvije predizborne ankete u Istočnoj Ilidži. Ni u jednom slučaju nije navedeno ko je naručilac ankete ni ko ih je proveo. Rezultati dvije ankete o podršci dvjema velikim strankama su – dijametralni.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

12. 11. 2020. Istinomjer: Neistine o odlaganju izbora i kršenje Izbornog zakona bez odgovornosti

Lokalni izbori 2020. godine bit će u Bosni i Hercegovini održani u nedjelju, 15. 11. 2020. godine. Međutim, ovom prilikom podsjećamo da sve do 29. 7. 2020. godine kada je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) na svojoj 6. hitnoj sjednici usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, njihovo održavanje zavisilo je od tzv “političke volje”, o čemu je Istinomjer pisao u svojoj analizi objavljenoj krajem maja tekuće godine.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru

11. 11. 2020. Raskrinkavanje: Lokalni izbori 2020: InfoBrčko nesrazmjerno u korist SDA

Polovina političkih predizbornih sadržaja portala InfoBrčko u periodu od 1.10. do 2.11. ove godine posvećena je Stranci demokratske akcije (SDA). Preostalih pet stranaka i koalicija i jedan nezavisni kandidat, koji učestvuju u ovogodišnjim lokalnim izborima u Brčkom, predstavljeni su drugom polovinom takvih sadržaja.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

11. 11. 2020. Istinomjer: I Čović krši propisane epidemiološke mjere

Na dan kada je iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva izašao svojevrsni vapaj za poštivanjem donesenih mjera, ali i nova Naredba kojom su iste mjere pooštrene, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, prisustvovao je svečanosti otvaranja nove zgrade Glazbene škole u Livnu, bez maske i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

11. 11. 2020. Raskrinakvanje: Lokalni izbori 2020: Portal USN prošle izbore pristrasno o POMAK-u, ove o NiP-u

Od preko 50 članaka političke i (pred)izborne tematike koji su od početka oktobra objavljeni na krajiškom portalu USN, čak 20 njih se bavi afirmacijom i otvorenom promocijom kandidata Naroda i pravde. S druge strane, na istom se portalu može pronaći niz članaka u kojima se u negativnom i napadačkom tonu piše o aktivnostima i kandidatima SDA i nekolicime drugih partija.

Detaljnije čitajte na Raskrinakvanju.

11. 11. 2020. Istinomjer: “Žene više glasaju za muškarce nego što muškarci glasaju za žene”

Odbornica u aktuelnom sazivu Skupštine Grada Banja Luka, predsjednica Aktiva žena SNSD-a Banja Luke i kandidatkinja za odbornicu u Skupštini Grada Banja Luka na Lokalnim izborima 2020. godine, Gordana Lihović “pozivajući građane da u što većem broju izađu na izbore i da svoj glas daju ženskim kandidatima za odbornička mjesta” iznijela je i jednu tezu o tome da li “žene više glasaju za muškarce nego što muškarci glasaju za žene”.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

11. 11. 2020. Istinomjer: I ove izbore karakteriše neodgovorno i nepropisno plakatiranje

Uprkos pozivu političkim subjektim “da se uzdrže od nepropisnog postavljanja plakata, banera, slobodnostojećih konstrukcija i panoa sa slikama kandidata, predizbornim sloganima i porukama” ni ove izborne godine nije izostalo neodgovorno ponašanje stranaka i kandidata_kinja koji su svoje plakate i letke postavljali na za to nepredviđena mjesta”.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

11.11.2020. Istinomjer: Epidemiološke mjere u izbornoj kampanji: Za nekog važe, a za nekog ne

O tome koliko pojedini politički subjekti u BiH u jeku pandemije COVID-19 poštuju propisane epidemiološke mjere, najbolje svjedoče skupovi održani na sam dan donošenja mjere ograničenja kretanja u FBiH.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

10. 11. 2020. Istinomjer: Semir Efendić o izdacima za informisanje Općine Novi Grad

Tokom kampanje u kojoj traži povjerenje za treći mandat načelnika Općine Novi Grad ispred SDA, Semir Efendić je u okviru plaćenog političkog oglašavanja na FACE TV iznio je neistinite tvrdnje u pogledu visine Budžeta ove općine i stavki koje se tiču izdvajanja za informisanje.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

10. 11. 2020. Istinomjer: Još jedan izborni proces bez usvojenih preporuka i uz ponavljanje nepravilnosti

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH raspisala Loklane izbore 2020. godine, Bosna i Hercegovina ušla je u još jedan izbornih proces a da prethodno, prije svih Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, nije usvojila ni jednu preporuku iz niza ranije objavljenih izvještaja koje je u skladu sa mandatom OSCE-a izradio i objavio Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

10. 11. 2020. Istinomjer: Kasumović nedosljedan po pitanju predizbornih skupova

Aktuelni gradonačelnik Zenice i kandidat za ovu funkciju na predstojećim Lokalnim izborima održao je predizborni skup na kojem je prisustvovalo više stotina građana_ki, iako je samo tri sedmice ranije pozvao da se ne posjećuju skupovi ovakve vrste i najavio da neće održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

10. 11. 2020. Istinomjer: Tokić neistinito o participaciji Naše stranke u Vladi KS

U izlaganju tokom debatne emisije na TVSA u kojoj su učestvovali kandidati za načelnike Općine Centar Sarajevo, kandidat Bošnjačkog pokreta (BP) Sejfudin Tokić, ustvrdio je da Naša stranka u Kantonu Sarajevo participira u vlasti već 12 godina.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

9. 11. 2020. Istinomjer: Manipulacije rezultatima monitoringa koji provodi Istinomjer češće nego u prethodnim izbornim kampanjama

Nakon što je inicijativa Istinomjer 14. 10. 2020. godine objavila rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 općina i gradova u BiH koji smo provodili u mandatu od 2016. do 2020. godine, u javnosti su se pojavili različiti komentari, analize i viđenja rezultata monitoringa upućeni od strane pojedinih političkih subjekata ali i online medija.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

9. 11. 2020. Raskrinkavanje: Lokalni izbori 2020: Portal Slavija i pristrasno izvještavanje

O pristrasnom predizbornom izvještavanju lokalnih, uglavnom anonimnih portala smo već izvještavali, a u ovoj analizi donosimo detalje o takvom izvještavanju još jednog portala iz Istočnog Sarajeva.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

7. 11. 2020. Raskrinkavanje: Lokalni izbori 2020: Brčanski portal Nula49 favorizuje SNSD

Brčanski portal Nula49 je svoje predizborno izvještavanje posvetio uglavnom vladajućem SNSD-u, nauštrb ostalih stranaka koje učestvuju na lokalnim izborima u Brčko distriktu BiH.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

7. 11. 2020. Raskrinkavanje: Mediji u službi politike: Politički pamflet SDA na portalu NTV Hayat

U posljednjoj sedmici mjeseca oktobra NTV Hayat je na svom portalu objavila nepotpisani autorski članak u kojem se iznose mnogobrojne pohvale i riječi podrške Stranci demokratske akcije (SDA), a i niz kritika upućenih na račun drugih političkih subjekata. Iako u svemu podsjeća na promotivnu kampanju pomenute stranke, uz ovaj članak nije objavljena nikakva napomena o kakvom se sadržaju zapravo radi.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

6. 11. 2020. Istinomjer: Prethodna Vlada KS izvodila je radove i na području Ilidže

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Ilidža na predstojećim Lokalnim izborima, Fikret Prevljak bio je gost debatne emisije – Izbori 2020 na TVSA gdje je, između ostalog, ustvrdio i da prethodna Vlada Kantona Sarajevo nije uradila niti jedan projekat na području ove općine.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

6. 11. 2020. Istinomjer: SDA: Očigledno plagiranje projekta u izbornom programu

U svom programu pod nazivom “16 za 16”, Jusuf Pušina biračima je ponudio idejno rješenje projekta koji već postoji, koristeći fotografije koje su objavljene još 2012. godine.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

5. 11. 2020. Raskrinkavanje: Anonimni portal Živinice Izbori 2020 pristrasno o gradonačelničkim kandidatima

Novopokrenuti portal Živinice Izbori 2020 objavio je nekoliko članaka tokom predizborne kampanje ove godine, od kojih većina kritikuje izborne protivnike trenutnog gradonačelnika i kandidata za tu poziciju na Lokalnim izborima 2020.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

5. 11. 2020. Raskrinkavanje: Šta kaže statistika: Koliko je manipulativno Raport prikazao ispunjenost obećanja sarajevskih načelnika?

Portal Raport je objavio članak u kojem analizira (ne)ispunjenost obećanja sarajevskih općinskih načelnika, koristeći rezultate monitoringa portala Istinomjer. Ti rezultati su, ipak, predstavljeni na manipulativan i selektivan način.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

4. 11. 2020. Raskrinkavanje: Gradonačelnik Srebrenika nije “lagao da ima koronu”

Anonimni BH Portal je objavio članak u kojem se tvrdi kako je trenutni gradonačelnik Srebrenika i kandidat za istu poziciju na ovogodišnjim lokalnim izborima, Nihad Omerović, slagao da ima COVID-19. Navodi se da je to učinio kako bi izbjegao susret sa tužiocima i sa političkim protivnicima tokom predizborne kampanje.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

3. 11. 2020. Istinomjer: Zadnjih 8 godina Berkovići nisu mijenjali status izrazito nerazvijene opštine

U sklopu izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine, predsjednik SDS-a, Mirko Šarović 30. 10. 2020. godine posjetio je Opštinu Berkovići ustvrdivši tom prilikom da je ova opština u posljednjih osam godina vidno napredovala.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

2. 11. 2020. Istinomjer: Još jedna netačna tvrdnja o razlozima pomjeranja dana održavanja Lokalnih izbora

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srpske (RS) za pravne poslove, Marko Šukalo jedan je u nizu funkcionera iz ovog entiteta koji je komentarisao odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) o pomjeranju dana održavanja Lokalnih izbora 2020. godine.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

2. 11. 2020. Raskrinkavanje: Depo portal “mjeri” dužinu suknje kandidatkinje za lokalne izbore – i to pogrešno

Izvještavajući o predizbornom skupu u Goraždu, Depo je objavio članak koji tematizira dužinu suknje Azre Stovrag, kandidatkinje stranke Narod i pravda za gradsko vijeće Goražda, bezmalo je “prozivajući” zbog nošenja “ultra kratkog minjaka”.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

30. 10. 2020. Istinomjer: Ibro Berilo neistinito o zaposlenosti ljudi u Trnovu

U četvrtak, 29. oktobra 2020. godine, u programu Televizije Sarajevo održana je debata kandidata za načelničku poziciju Opštine Trnovo, tokom koje su se suočili aktuelni načelnik Ibro Berilo (SDA) i kandidat “četvorke” Elvedin Tatarević. Govoreći o otvaranju radnih mjesta, Berilo je iznio netačnu tvrdnju kako je Trnovo opština sa najmanjim procentom nezaposlenog stanovništva.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

30. 10. 2020. Raskrinkavanje: Željko Komšić nije podržao kandidata SDA za gradonačelnika Srebrenika

Izvještavajući o Facebook objavi kandidata SDA za gradonačelnika Srebrenika, Ibrahima Zukića, u kojoj je podijelio fotografije sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem, Raport je naveo da se radi o “podršci”. Iz DF-a je stigao demant da ta stranka na bilo koji način podržava Zukićevu kandidaturu.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

30. 10. 2020. Raskrinkavanje: Lokalni izbori 2020: Anonimni portal pristrasno o SNSD-u u Istočnom Sarajevu

Portal Princip News je svoje izvještavanje o predizbornoj kampanji ove godine u Istočnom Sarajevu fokusirao na vladajući SNSD i koalicione partnere. Nasuprot pozitivnim medijskim izvještajima o vladajućoj koaliciji stoji tek jedan objavljeni o opozicionoj stranci, i to negativan.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

30. 10. 2020. Istinomjer: Na osnovu prijava TI BIH, pored SNSD-a CIK BiH kaznio i veliki broj drugih političkih subjekata

Predsjednik Glavnog izbornog štaba SNSD-a, Srđan Rajčević na konferenciji za medije održanoj 29. 10. 2020. godine pored ostalog je ustvrdio da “Centralna izborna komisija organizuje i svojevrstan lov na vještice u ovom trenutku”.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

30. 10. 2020. Istinomjer: Službeni glasnik BiH demantuje tvrdnje NiP-a

Suprotno tvrdnjama NiP-a, CIK BiH je još u maju 2020. godine usvojio prečišćeni tekst Pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora koji je objavljen u Službenom glasniku BiH.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

28. 10. 2020. Istinomjer: Nakon “zakazivanja” načelnika opštine, na miting-helikopterom

Podaci tako pokazuju da je helikopter Vlade RS od početka predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine između ostalog letio i tamo gdje se održavaju stranački skupovi.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

28. 10. 2020. Istinomjer: “Takmičenje” u masovnosti skupova između SDA i PDA u Banovićima

Iako su visoki zvaničnici Stranke demokratske akcije (SDA) u više navrata pozvali na oprez i poštivanje važećih epidemioloških mjera u cilju sprječavanja širenja pandemije COVID 19, skupovi ove stranke i dalje se odvijaju uz njihovo kršenje. Posljednji takav primjer zabilježen je u Banovićima, 27. oktobra, samo nekoliko dana nakon što je Pokreta demokratske akcije (PDA) u ovom gradu održala skup na kojem su također kršene sve propisane mjere.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

27. 10. 2020. Istinomjer: I PDA se pridružila strankama koje krše propisane mjere, naredbe i preporuke

Nakon što je OO PDA Banovići “pozvao sve simpatizere i članove Pokreta Demokratske Akcije Banovići na poštivanje epidemioloških mjera uz obavezno nošenje maski”, uslijedio je skup na kojem su drastično prekršene mjere, naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.
Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

23. 10. 2020. Istinomjer: Ko od kandidata_kinja na ovogodišnjim izborima širi lažne vijesti o virusu COVID-19?

U ovoj analizi, zajedno sa partnerskim portalom za provjeru činjenica Raskrinkavanje.ba, Istinomjer analizira nekoliko kandidata_kinja koji su na svojim Facebook profilima dijelili netačne informacije o novom koronavirusu sa potencijalnim budućim glasačima.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

23. 10. 2020. Istinomjer: Po stepenu razvijenosti u FBiH Vogošća napredovala za 18 mjesta

Načelnik Opštine Vogošća, Edin Smajić govoreći o programu razvoja za naredni period pored ostalog je ustvrdio da je u proteklom periodu opština na čijem je čelu po stepenu razvijenosti u Federaciji BiH napredevola za 18 mjesta.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

22. 10. 2020. Raskrinkavanje: “Najsmješniji” predizborni plakati su ipak foto montaže

U proteklih nekoliko dana na društvenim mrežama, a potom i u člancima nekoliko portala, objavljeni su “najsmješniji” predizborni plakati. U dva primjera je ipak riječ o fotomontažama.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

22. 10. 2020. Istinomjer: Održavanje Lokalnih izbora nije odloženo zbog “epidemiološke procjene” CIK-a BiH

Komentarišući predizbornu kampanju za Lokalne izbore 2020. godine u kontekstu pandemije novog koronavirusa, Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, izjavio je još jednom da je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) nelegalno izabrana, ali i ustvrdio da je CIK BiH odgodila izbore “zbog procjene da će epidemiološka situacija u novembru da bude bolja nego što je bila u oktobru”.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

22. 10. 2020. Istinomjer: Pojedine lokalne organizacije i funkcioneri SDA drastično krše propisane mjere

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je nekoliko predizbornih skupova na kojima nisu ispoštovane epidemiološke preporuke – od toga da određen broj učesnika nije nosio maske, niti je poštovana preporučena socijalna distanca, do broja prisutnih u zatvorenom prostoru koji je iznosio mnogo više od preporučenih 50.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

21. 10. 2020. Istinomjer: Lokalni izbori 2020 – Pravo glasa u doba korone

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici, održanoj 24. septembra ove godine, usvojila Pravilnik o dopunama i izmjeni pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini, kojim je pored ostalog propisana procedura ostvarivanja prava na glasanje birača koji su pozitivni na COVID-19 i/ili birača kojima je određena izolacija ili su hospitalizirani.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

20. 10. 2020. Istinomjer: Netačne tvrdnje Semira Efendića o naknadama za nezaposlene porodilje

Predstavljajući program za predstojeće Lokalne izbore, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo iznio je i jednu netačnu tvrdnju kada je u pitanju naknada za nezaposlene porodilje.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

19. 10. 2020. Istinomjer: Ni DNS ne poštuje zaključke Republičkog štaba za vanredne situacije

Dok iz Kriznih štabova, zbog sve većeg broja zaraženih novim koronavirusom, pozivaju građane na poštivanje epidemioloških mjera koje uključuju propisno nošenje maski, držanje preporučene distance, ali i oganičen broj ljudi prilikom okupljanja u zatvorenom prostoru, svjedoci smo niza primjera nepoštivanja ovih mjera od strane nosilaca značajnih funkcija u bh. vlastima u posljednjih nekoliko dana. Jedan od takvih skupova bio je i onaj DNS-a.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

19. 10. 2020. Istinomjer: Novalić ponovo ne poštuje naredbe i mjere Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

Pojedine stranke i njihovi visoki zvaničnici već na samom početku predizborne kampanje nisu poštovali posljednju Naredbu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 15. oktobra, ne pridržavajući se propisanih mjera. Jedan od takvih primjera je predizborni skup SDA održan 17. 10. 2020. godine u Gradačcu.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

16. 10. 2020. Raskrinkavanje: RTRS pristrasno o zabrani učešća na izborima za Ujedinjenu Srpsku

Radio televizija Republike Srpske je aktivno propratila odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da poništi ovjeru za učešće na lokalnim izborima ove godine partiji Ujedinjena Srpska, ali na pristrasan način. Od 18 analiziranih članaka na ovu temu, tek u jednom se o odluci govorilo afirmativno. Detaljnije čitajte u analizi na linku ispod.

Detaljnije čitajte na: Raskrinkavanju

16. 10. 2020. Raskrinkavanje: Preuranjeno izborno oglašavanje na društvenim mrežama: Praksa koja je nastavljena uprkos kaznama CIK-a

U susret lokalnim izborima u BiH u novembru 2020. godine, ali i izborima u gradu Mostaru, mjesec dana kasnije, teme o brojnim nepravilnostima u izbornom procesu dominiraju javnim prostorom u BiH. Među najčešće spominjanim nepravilnostima nalaze se one koje su vezane za prijevremeno oglašavanje političkih subjekata u BiH. Određeni broj političkih subjekata je i uoči ovih izbora imao plaćene izborne oglase na društvenim mrežama prije početka izborne kampanje, a zašto su društvene mreže u tzv. “sivoj zoni” Izbornog zakona, te zašto lokalni izbori predstavljaju presedan po ovom pitanju, čitajte u analizi ispod.

Detaljnije čitajte na: Raskrinkavanju i Istinomjeru.

9. 10. 2020. Istinomjer: CIK BiH može diskvalifikovati neku partiju

Jedna u nizu reakcija koja je uslijedila nakon nepravosnažne Odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) kojom se poništava ovjera za učešće na izborima stranke Ujedinjenja Srpska i kažnjava njen lider Nenad Stevandić sa 10.000 KM, bila je i ona predsjednika Socijalističke partije, Petra Đokića, koji je izjavio da je “narod taj koji može diskvalifikovati neku partiju, a ne CIK.”

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

8. 10. 2020. Istinomjer: Ne postoji odluka Ustavnog suda da je CIK prekršio Ustav BiH

Nakon što je Centra izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) političkoj partiji Ujedinjenoj Srpskoj na čelu sa Nenadom Stevandićem zabranila učešće na Lokalnim izborima zakazanim za 15. novembar 2020. godine uslijedile su brojne reakcije javnosti. Pomentu odluku CIK-a komentarisao je i član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik ustvrdivši pri tome da je “CIK već kršila Ustav mijenjajući rok održavanja izbora”.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

7. 10. 2020. Istinomjer: Nikšić nije glasao “za novi saziv CIK-a”

Na konferenciji za štampu održanoj 6. oktobra ove godine predsjednik SDP-a BiH i delegat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH), Nermin Nikšić ukazao je na, kao je rekao, još jedan izborni proces opterećen brojnim nepravilnostima. Nikšić je tom prilikom komentarišući rad Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), ustvrdio da je “i sam glasao novi saziv CIK-a”. Da li je to tačno čitajte na Istinomjeru.

2. 10. 2020. Raskrinkavanje: Mediji i žene u politici: Od političke kandidature do lavine seksizma

Vijest da se Emina Jahić iz Tuzle kandidirala na lokalnim izborima na nizu je portala predstavljena uz degutantne i seksističke komentare na račun njenog izgleda.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

Pitajte Istinomjer!