Nedosljedno

I Čović krši propisane epidemiološke mjere 

Na dan kada je iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva izašao svojevrsni vapaj za poštivanjem donesenih mjera, ali i nova Naredba kojom su iste mjere pooštrene, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, prisustvovao je svečanosti otvaranja nove zgrade Glazbene škole u Livnu, bez maske i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Od početka pandemije COVID-19, Čović je u nekoliko navrata pozivao na poštivanje epidemioloških mjera. Proteklog ljeta i sam je bio pozitivan na COVID-19. Nakon što je prebolovao ovu infekciju, putem saopštenja za javnost koje je uputio HDZ BiH, Čović se zahvalio zdravstvanim radnicima i pozvao na pridržavanje propisanih mjera.

Dr. Čović je izrazio duboku zahvalnost zdravstvenim radnicima, iznova pozivajući stanovnike Bosne i Hercegovine na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi se spriječilo daljnje širenje korona virusa.

Saopštenje za javnost HDZ BiH, 4. august 2020.

Dragan Čović je i na početku pandemije, prilikom obilaska kriznih štabova i zdravstvenih institucija u Srednjobosanskom kantonu istakao da se naredbe moraju slušati.

…treba slijediti dalje sve ono što krizni stožer i na ovoj županijskoj razini zaključe kada je u pitanju pandemija.

Dragan Čović, 9. april 2020.

Unatoč svemu, Čović je 10. novembra 2020. prisustvovao otvaranju nove zgrade Glazbene škole u Livnu, kojom prilikom nije nosio masku kao ni poštovao propisanu distancu kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Podsjećamo da je Krizni štab 25. oktobra donio Naredbu kojom se pripisuje nošenje maski i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno 2 metra, kao i u otvorenom prostoru.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, 25. oktobar 2020.

Ovim se Dragan Čović pridružio dužnosnicima stranaka SDA, PDA, SNSD, DNS, te gradonačelniku Zenice, Fuadu Kasumoviću i drugim kandidatima o kojima je Istinomjer pisao, a koji također nisu poštovali mjere dok su od građana tražili da ih se pridržavaju.

Zbog ne pridržavanja mjera na čije je poštivanje i sam u više navrata pozivao, Istinomjer će stav Dragana Čovića po tom pitanju ocijeniti nedoslijednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!