Neistina

Službeni glasnik BiH demantuje tvrdnje NiP-a

U saopštenju objavljenom 29. 10. 2020 godine na zvaničnoj stranici Naroda i Pravde (NiP) upućena je, kako se u naslovu navodi, “oštra poruka CIK-u” uz poziv na hitnu reakciju.

U pomenutom saopštenju iz Naroda i Pravde ustvrdili su da “Centralna izborna komisija ni do danas nije dostavila kriterije s instrukcijama za izbor članova biračkih odbora”

Iz Naroda i Pravde izražavaju zabrinutost za integritet izbornog procesa s obzirom na to da Centralna izborna komisija ni do danas nije dostavila kriterije s instrukcijama za izbor članova biračkih odbora što može u konačnici rezultirati kompromitiranjem cjelokupnog izbornog procesa.

Narod i Pravda, 27. oktobar 2020.

Međutim, kao što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) navela u svom reagovanju na tvrdnje NiP-a, još 5. 5. 2020. godine Centralna izborna komisija BiH usvojila je prečišćen tekst Pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora i isti je odmah objavljen u Službenom glasniku BiH i na web stranici Centralne izborne komisije BiH.

Pravilnikom je detaljno precizirana procedura imenovanja članova biračkih odbora. Centralna izborna komisija BiH je posebnu pažnju u svojim podzakonskim aktima posvetila rezervnom sastavu u slučaju nedovoljnog broja prijedloga za članove biračkih odbora od političkih subjekata (koji se dostavlja svim pilitickim subjektima), te se u izjavama koje potpisuju kandidati za članove posebno naglašava da se obavezuju da prisustvuju radu na biračkom mjestu a kako bi se spriječila pojava sa prošlih izbora u BiH kada su članovi masovno odustajali od članstva u biračkom odboru čak i na sam dan izbora.

CIK BIH, 30. oktobar, 2020.

Tako je u Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija u postupku imenovanja članova biračkih odbora donijetom na 19. sjednici CIK-a održanoj 5. 5. 2020. godine, a objavljenom u Službenom glasniku BiH (br. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14 i 31/16) između ostalog navedeno:

Izborna komisija, pored imenovanja članova biračkih odbora obavezna je sačiniti i rezervni spisak određenog broja kvalifikovanih lica, po kojoj će ta lica moći imenovati za članove ili zamjenike članova biračkih odbora na biračkim mjestima ili u timove za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja izbornih rezultata iz člana 21. tačka c) ovog pravilnika, u slučaju da članovi ili zamjenici koji su već imenovani odustanu od učešća u radu biračkog odbora i u slučaju iz člana 20. stav (6) ovog pravilnika. Obrazac SG-3-izjava predloženog kvalifikovanog lica sa rezervnog spiska za člana biračkog odbora/mobilnog tima/tima za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja izbornih rezultata je sastavni dio ovog pravilnika.

Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika, 5. maj 2020.

Ovim Istinomjer tvrdnju Naroda i Pravde da “Centralna izborna komisija ni do danas nije dostavila kriterije s instrukcijama za izbor članova biračkih odbora” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!