Neutemeljeno

“Žene više glasaju za muškarce nego što muškarci glasaju za žene”

Odbornica u aktuelnom sazivu Skupštine Grada Banja Luka, predsjednica Aktiva žena SNSD-a Banja Luke i kandidatkinja za odbornicu u Skupštini Grada Banja Luka na Lokalnim izborima 2020. godine, Gordana Lihović “pozivajući građane da u što većem broju izađu na izbore i da svoj glas daju ženskim kandidatima za odbornička mjesta” iznijela je i jednu tezu o tome da li “žene više glasaju za muškarce nego što muškarci glasaju za žene”.

Izjaviši da se “često dešava da pitanja koja se tiču samo žena ostanu u drugom planu te je zbog toga važno da žene u što većem broju učestvuju u odlučivanju”, Lihović je dodala:

Mi imamo prema zakonu obavezu da na listama bude 40 odsto žena, ali i situaciju da ih malo prođe jer žene više glasaju za muškarce nego što muškarci glasaju za žene.

Gordana Lihović, 10 novembar 2020.

Kada se radi o tvrdnji da “žene više glasaju za muškarce nego što muškarci glasaju za žene”, podsjećamo da u skladu sa članom 5. 10 Izbornog zakona BiH “Centralna izborna komisija BiH i nadležni organi za provođenje izbora osiguravaju da glasanje bude tajno i da se obavlja lično, glasačkim listićem”, te je i nizom drugih članova ovog zakona poput člana 5.11, 5. 16, 5. 22, 5. 28, 5. 29 i 17. 2 tajnost glasanja osigurana.

S tim u vezi, nije moguće utvrditi da li, kako je Lihović navela, “žene više glasaju za muškarce nego što muškarci glasaju za žene” te ta njena tvrdnja nema utemeljenje.

Inače, o problemu i potencijalnim uzrocima niske zastupljenosti žena na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, Istinomjer je u posljednjih nekoliko godina kontinuirano pisao.

Podsjećamo ovom prilikom na naše analize Mizeran broj žena kao nositeljica lista na izborima 2018. godine, Poražavajući broj izabranih žena u entitetske i državni parlament, Od 425 kandidata za čelnike/ce opština i gradova, žena tek 29 ali i analizu U Banjoj Luci i Sarajevu tek svaku petu listu nosi žena u kojoj smo utvrdili da je na Lokalnim izborima 2020. godine upravo za Gradsko vijeće Banja Luke, od 22 liste na kojima je više od jednog kandidata, na samo dvije nositeljica žena.

S obzirom na to da Izborni zakon BiH garantuje tajnost glasanja, tvrdnju Gordane Lihović, u kontekstu učestvanja žena u odlučivanju, “da ih malo prođe jer žene više glasaju za muškarce nego što muškarci glasaju za žene” Istinomjer ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!