Nedosljedno

I PDA se pridružila strankama koje krše propisane mjere, naredbe i preporuke

Početak predizborne kampanje za Lokalne izvore 2020. godine između ostalog obilježili su i pozivi većine političkih subjekata na pridržavanje mjera tokom predizbornih aktivnosti. Jedna od takvih bili su i oni upućeni od strane Pokreta Demokratske Akcije (PDA).

Tako je PDA Banovići na svojoj zvaničnoj facebook stranici 22. 10. 2020. godine objavljujući Plan održavanja predizbornih skupova Opštinske organizacije PDA Banovići na području Opštine Banovići pored ostalog naveo:

Pozivamo sve simpatizere i članove Pokreta Demokratske Akcije Banovići na poštivanje epidemioloških mjera uz obavezno nošenje maski. Zaštitimo sebe i druge !

Rad i odgovornost !

OO PDA Banovići, 22. oktobar 2020.

Dan kasnije oglasio se i Gradski odbor PDA Tuzla koji je u svom saopštenju za javnost obavijestio građane da “zbog očuvanja zdravlja građana GO PDA Tuzla neće održavati predizborne skupove”.

Zbog očuvanja zdravlja građana GO PDA Tuzla neće održavati predizborne skupove. U cilju očuvanja sigurnosti i zdravlja građana Tuzle, te u skladu sa preporučenim mjerama za prevenciju širenja korona virusa, Izvršni odbor Gradskog odbora PDA Tuzla je na vanrednoj sjednici donio odluku da neće održavati skupove tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. Svoju predizbornu kampanju, kandidat PDA za gradonačelnika, kao i kandidati za Gradsko vijeće Tuzla, bazirat će na medijskoj promociji. S tim u vezi, iduće sedmice održat ćemo press-konferenciju na kojoj će se javnosti predstaviti izborna platforma Gradskog odbora PDA Tuzla, te aktivnosti koje se planiraju realizovati u narednom periodu.

GO PDA Tuzla, 23. oktobar 2020.

Međutim, nakon navedenih poziva na poštivanje epidemioloških mjera, na predizbornom skupu u Mjesnoj zajednici Omazići od strane PDA uslijedilo je i njihovo kršenje.

Kao što se vidi sa video snimka i fotografija objavljenih na zvaničnoj facebook i internet stranici PDA Banovići, pomenutom skupu održanom na otvorenom prostoru prisustvovao je puno veći broj od Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od propisanih 100 ljudi, uz nepoštivanje socijalne distance od dva metra. Pored toga, sa snimaka je vidljivo da veliki broj prisutnih nije imao maske ili ih je nosio na nepropisan način.

Ovom prilikom podsjećamo i na Poziv svim političkim partijama, kandidatima i kandidatkinjama na Izborima 2020. na provedbu kampanje bez okupljanja ljudi upućen od strane Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva 21. 10. 2020. godine. U njemu se “preporučuje i poziva sve političke partije, kandidate i kandidatkinje na organizaciju i provedbu kampanje koja ne uključuje fizička okupljanja ljudi, odnosno predizborne skupove, već korištenje drugih komunikacijskih kanala kao što su TV, internet, plakati, printani materijali itd.”, te se pored ostalog i apeluje:

Također, pozivamo sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da se prilikom provedbe svih modela predizborne kampanje koji eventualno uključuju neposrednu komunikaciju s ljudima, pridržavaju svih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera, kao što je držanje fizičke distance od dva metra između osoba, nošenje zaštitnih maski, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, često i temeljito pranje ili dezinfekcija ruku, te održavanje respiratorne higijene.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, 21. oktobar 2020.

S obzirom da je nakon poziva svojim simpatizerima i članovima na poštivanje epidemioloških mjera uz obavezno nošenje maski PDA organizovala predizborne skupove na kojima su prekršene mjere i naredbe propisane od strane Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Istinomjer će stav ovog političkog subjekta po tom pitanju ocijeniti nedosljednim.

Podsjećamo, Istinomjer je već ranije tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine imao priliku da piše o kršenju mjera i preporuka od strane pojedinih političkih subjekata.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!