Neistina

Tokić neistinito o participaciji Naše stranke u Vladi KS

U izlaganju tokom debatne emisije na TVSA u kojoj su učestvovali kandidati za načelnike Općine Centar Sarajevo, kandidat Bošnjačkog pokreta (BP) Sejfudin Tokić, ustvrdio je da Naša stranka u Kantonu Sarajevo participira u vlasti već 12 godina.

 

Naša stranka je bila u vladajućoj koaliciji i u ranijem periodu mimo tzv. “Šestorke”. To se može provjeriti i to ćemo naravno, čitaoci će to provjeriti, ali ovo je neistina da je Naša stranka prvi put sastavni dio vladajuće koalicije bila tek sa Šestorkom.

Sejfudin Tokić, 9. oktobar 2020

Nakon Mandićeve replike da NS nikada nije bila u kantonalnoj Vladi prije decembra 2012. godine, Tokić je ponovio i precizirao svoju tvrdnju.

Bili ste u koaliciji sa SDA u vladajućoj koaliciji u KS, u proteklih 12 godina.

Sejfudin Tokić, 9. oktobar 2020

Na zvaničnoj internet stranici Vlade KS nalaze se informacije o svim ranijim sazivima Vlade KS od 1996. godine na ovamo. Od 2009. godine, što je vremenski period od 12 godina, Vlada KS je promijenila 7 saziva, uključujući i aktuelni. Na čelu Vlade, do Edina Forte koji je na funkciju premijera stupio u decembru 2018. godine i na njoj ostao do smjene Vlade krajem januara 2020. godine, smjenjivali su se: Besim Mehmedić, Fikret Musić, Suad Zeljković, Muhamed Kozadra, Elmedin Konaković i Adem Zolj, dok niti u jednom sazivu nije bilo ministara iz Naše stranke.

Još kada je 2012. godine, prilikom jedne od brojnih rekonstrukcija kantonalne Vlade u Sarajevu, Našoj stranci ponuđeno ministarstko mjesto u Vladi, ovu ponudu su i tada odbili.

S obzirom da Naša stranka nikada nije bila dio vladajuće koalicije u KS u proteklih dvanaest godina kako je to tvrdio Tokić, Istinomjer će njegovu tvrdnju ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!