Nedosljedno

Ni DNS ne poštuje zaključke Republičkog štaba za vanredne situacije

I dok iz Kriznih štabova, zbog sve većeg broja zaraženih novim koronavirusom, pozivaju građane na poštivanje epidemioloških mjera koje uključuju propisno nošenje maski, držanje preporučene distance, ali i oganičen broj ljudi prilikom okupljanja u zatvorenom prostoru, svjedoci smo niza primjera nepoštivanja ovih mjera od strane nosilaca značajnih funkcija u bh. vlastima u posljednjih nekoliko dana.

Istinomjer je već pisao o jednom od takvih primjera na predizbornom skupu SDA održanom 17. oktobra 2020. godine u Gradačcu, na kojem je učestvovao i premijer FBiH, Fadil Novalić koji se ni ovoga puta nije pridržavao naredbi i mjera propisanih od strane Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, te je Istinomjer njegov stav po tom pitanju ocijenio nedosljednim.

Još jedan primjer nepoštivanja epidemioloških mjera dospio je u javnost ovih dana, nakon što je stranka Demokratski narodni savez (DNS) 17. oktobra 2020. godine saopćila da “izlazi iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i na nivou BiH”.

Članovi DNS-a ovu odluku proslavili su u Prijedoru, gdje je kolona automobila sa zastavama DNS “uz pjesmu i upaljenim sirenama” kružila gradom.

Istog dana pojavio se i snimak pod nazivom “Nešić slavi razlaz koalicije sa Dodikom”. Na pomenutom snimku pored predsjednika DNS-a Nenada Nešića, primjetan je veći broj osoba koje nisu nosile maske niti držale fizičku distancu.

S tim u vezi, portal Klix.ba prenio je, 18. oktobra 2020. godine, informaciju da je “rukovodstvo DNS-a proslavilo izlazak iz koalicije na entitetskom i državnom nivou tako što su u klubu u Istočnom Sarajevu, ne poštujući epidemiološke mjere, zagrljeni pjevali i pili”.

O pomenutom događaju DNS se nije oglasio, no podsjećamo da je ova stranka još u martu 2020. godine pozvala građane da “ostanu kod kuće” i da “budu odgovorni”.

Borba za smanjenje širenja virusa korona je u toku, svi moramo da se uključimo i pokažemo našu solidarnost i odgovornost. Najbolja prevencije, uz sada već dobro poznate higijenske, jeste smanjenje kretanje, nepotrebnih izlazaka iz kuće, pogotovo odlasci u zatvorene prostore u kojima boravi više ljudi. Demokratski narodni savez apeluje na građane da u ovoj situaciji budu odgovorni i da svi zajedno učinimo da opasnost od brzog širenja pandemije prođe što prije. Okrenimo se zajedničkom dobru u ova teška vremena, pokažimo duboku brigu prema članovima naših porodica, prijateljima, kolegama, prema onima s kojima djelimo svoje lokalne zajednice i prema svima onima na koje utičemo svojim ponašanjem.

Saopćenje, DNS, 20. mart 2020.

Podsjećamo, i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić istakao je, prije nekoliko dana u intervjuu za BHRT, da su “privatna okupljanja i neodgovorni pojedinci doveli do pogoršanja epidemiološke situacije i trocifrenih brojeva novozaraženih na dnevnoj razini”. Šeranić je tom prilikom naglasio i da je “nošenje zaštitnih maski u Republici Srpskoj i dalje preporuka, a ne obaveza”, za razliku od FBiH gdje je Naredbom Kriznog štaba FBiH odlučeno da je od 16. 10 .2020. godine nošenje zaštitnih maski na otvorenom obavezno. Šeranić je u pomenutom intrevjuu zaključio da “nije isključeno ponovno uvođenje mjera”.

Stručno-operativni tim za specifične zadatke zaštite i spasavanja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske održao je 17. oktobra 2020. godine sastanak na kojem je razmatrana epidemiološka situacija i porast broja oboljelih u Republici Srpskoj.

Tom prilikom, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS apelovalo je “na sprovođenje mjera zaštite, koje su na snazi”.

Podsjećamo da su na snazi zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije, koji se tiču obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Upozoravamo da su u cilju sprečavanja širenja virusa korona zabranjena i sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična organizovana okupljanja.

Saopćenje, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, 17. oktobar 2020.

S obzirom na činjenicu da članovi DNS-a, uključujući i predsjednika ove stranke Nenada Nešića, nisu nosili zaštitne maske niti držali preporučenu fizičku distancu u zatvorenom prostoru suprotno vlastitom apelu od 20. marta ove godine, ali i preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije, Istinomjer će stav ove stranke spram nepoštivanja epidemioloških preporuka ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!