Nedosljedno

Kasumović nedosljedan po pitanju predizbornih skupova

Aktuelni gradonačelnik Zenice i kandidat za ovu funkciju na predstojećim Lokalnim izborima održao je predizborni skup na kojem je prisustvovalo više stotina građana_ki, iako je samo tri sedmice ranije pozvao da se ne posjećuju skupovi ovakve vrste i najavio da neće održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji.

Kasumović, koji je krajem oktobra i sam bio pozitivan na virus COVID-19, prije samo nekoliko sedmica pozvao je građane_ke “da ne posjećuju predizborne skupove i da čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice te da prije svega spriječe širenje zaraze”, te saopćio da je kao politički subjekt, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice donio odluku da neće održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji.

Cijeneći svoje zdravlje, zdravlje svoje porodice i zdravlje svojih sugrađana, ja kao politički subjekt, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice donio sam odluku da neću održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji. (…) Pozivam i ostale političke subjekte i političke partije da postupe na isti način i odustanu od održavanja predizbornih skupova kako bismo zajedno pokušali spriječiti širenje zaraze korona virusom te pomogli našem zdravstvenom sistemu, jer život i zdravlje naših građana bi nam svima trebao biti prioritet.

Fuad Kasumović, 19. oktobar 2020.

Kasumović je pomenuti poziv građanima_kama objavio u dva navrata na svom zvaničnom Facebook profilu.

Ipak, tri sedmice kasnije, 9. novembra 2020. godine održan je predizborni skup Zeničke inicijative Fuad Kasumović gdje je, kako prenosi portal Klix.ba, “više stotina građana prigradskih naselja, a neki od njih su dovezeni i autobusom” prisustvovalo predizbornom govoru Fuada Kasumovića i kandidata Zeničke inicijative, “a sve prisutne zabavio je i muzičar Nihad Fetić Hakala”.

Podsjećamo, predizborna kampanja za predstojeće Lokalne izbore 2020. godine zakazane za 15. novembar zvanično je počela 16. oktobra, a specifičnost ovogodišnje kampanje je činjenica da se odvija u nešto drugačijim uslovima zbog pandemije novog koronavirusa zbog čega su na snazi mjere entitetskih, kantonalnih i općinskih kriznih štabova.

Zbog naglog skoka broja zaraženih virusom COVID-19 Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je 15. oktobra 2020. godine Naredbu kojom je “nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno 2 metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od 2 metra između osoba” obavezno. Pored toga, dozvoljen broj ljudi u zatvorenom prostoru je 50, a obavezna je i “fizička distanca od najmanje 2 metra između osoba (osim članova istog kućanstva)”.

Na fotografijama preuzetim sa portala 072INFO moguće je vidjeti da osim što određen broj prisutnih nije nosio zaštitne maske, nije se držala ni propisana fizička distanca između više stotina prisutnih.

Preuzeto sa portala 072INFO

S obzirom na činjenicu da je pozvao građane_ke da ne posjećuju predizborne skupove i najavio da iste neće održavati u ovoj izbornoj kampanji, a da je tri sedmice kasnije prisustvovao predizbornom skupu na kojem su sudeći prema snimcima i fotografijama prekršene epidemiološke mjere i naredbe, Istinomjer će stav Fuada Kasumovića po ovom pitanju ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!